Tribuna/Футбол/Блоги/Повісточка/Матч АПЛ зупинили, щоб двоє гравців-мусульман перервали свій піст. Які стосунки у футболу та Рамадану

Матч АПЛ зупинили, щоб двоє гравців-мусульман перервали свій піст. Які стосунки у футболу та Рамадану

Блог — Повісточка
22 апреля 2022, 23:15
8
Матч АПЛ зупинили, щоб двоє гравців-мусульман перервали свій піст. Які стосунки у футболу та Рамадану

Тренерам не завжди подобається.

Арбітр під час зупинки перенесеного матчу 30-го туру АПЛ «Бернлі» – «Саутгемптон» (2:0) виділив час, щоб гравці гостей Мохамед Ельюнуссі та Ян Валері змогли перервати піст із заходом сонця.

* Це обов’язкова «матеріальна частина» Рамадану – місяцю, у який мусульмани дотримуються священного посту, головною метою якого, як і в майже усіх релігіях, є духовне очищення. Окрім їжі, тим, хто його дотримується, також не можна вживати воду, мати інтимні стосунки та «вести грішний спосіб життя». Переривати його треба обов’язково враз із заходом сонця водою, молоком, фініками тощо.

* У футболі на потреби гравців-мусульман почали зважати лише відносно нещодавно – відповідно до збільшення їх представництва на топовому рівні.

Наприклад, минулого та цього сезону капітани клубів АПЛ домовилися між собою, щоб просити арбітрів про невелику зупинку перед введенням м’яча в гру або вкидання аута, щоб гравці-мусульмани могли перервати голодування.

* Окремо цим питанням в АПЛ опікується організація «Мусульманські священники в спорті», створена у 2014 році. Вони видали окремий гайд «Рамадан і футбол», у якому нагадали про винятки, які можливі – і які допомагають футболістам існувати. Зокрема, будь-хто, хто подорожує на понад 80 кілометрів, може не дотримуватися посту, але буде повинен «компенсувати» дотриманням посту після завершення Рамадану.

Також організація консультує клуби щодо питань національних традицій дотримання посту в різних країнах і винятків, які можна залучити, щоб дозволити не дотриматися посту. «Один клуб АПЛ просив нас вмовити гравця не дотримуватися посту під час Рамадану. З точки зору ісламу, він не підпадав під винятки, тому довелося чесно пояснити їм жорстку реальність», – зізнався керівний директор організації Ісмаїл Банжі в інтерв’ю BBC.

* І це, здається, не одиничний випадок у топ-футболі, коли клуби намагаються вмовити гравців не дотримуватися посту. Минулого тижня тренер «Сент-Етьєна» Паскаль Дюпра, за інформацією L’Equipe, намагався саме в цьому переконати своїх гравців-мусульман (це приблизно дві третини складу). 

* Подібна практика – дозволяти гравцям перервати піст під час матчу – поширюється і в інших чемпіонатах. 14 квітня це сталося вперше в історії Бундесліги – захисник «Майнца» Мусса Ніакате випив води та окремо подякував арбітру, який зробив це можливим.

* При цьому піст не заважає топ-футболістам грати на найвищому рівні. Лише цього тижня Салах та Мане (обидва мусульмани і, найімовірніше, дотримуються посту) розірвали «МЮ», оформивши гол+асист кожен, а Бензема цього місяця узагалі майже одноосібно вивів «Реал» в півфінал ЛЧ.

До речі, посту він точно дотримується:

Здається, футбол і Рамадан можуть спокійно співіснувати.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты