Tribuna/Футбол/Блоги/Повісточка/Фернандінью йде з «Ман Сіті». Він – символ сучасної епохи клубу

Фернандінью йде з «Ман Сіті». Він – символ сучасної епохи клубу

Блог — Повісточка
13 апреля 2022, 18:04
4
Фернандінью йде з «Ман Сіті». Він – символ сучасної епохи клубу

Великий гравець і велика людина.

Кожного року «Сіті» прощається із гравцем, який був знаковим на шляху клубу до затвердження одним із найкращих. Флешмоб розпочав Джо Гарт у 2017-му, далі були Яя Туре, Венсан Компані, Давід Сілва та Серхіо Агуеро.

Тепер 12 квітня Фернандінью оголосив перед чвертьфіналом ЛЧ з «Атлетіко», що цей сезон у клубі буде для нього останнім.

– Ви б хотіли продовжити контракт, можливо, ще на один рік?

– Не думаю.

Гвардіола про це, схоже, не знав. Коли його спитали, що він думає на цю тему, він перепитав, щиро здивувався і нервово засміявся.

Фернандінью залишався в тіні більш зіркових одноклубників, але його значущість для клубу – надзвичайна

Зараз бразилець – гравець із найбільшою кількістю матчів за клуб серед усіх, хто захищає кольори «Сіті», третій за кількістю матчів в сучасній історії клубу (після Сілви та Агуеро) та перший за матчами у єврокубках.

Він гравець, який допомагає захисту «Сіті» (донедавна це була дуже проблемна ланка клубу) не забувати про баланс на полы. Ферна ніколи не цурався фолити – кожного сезону порушував правила 50-60 разів, що для клубу, який контролює м’яч абсолютну більшість ігрового часу, є високим показником. Як згадує його екс-одноклубник Майка Річардс, бразилець завжди вибачався, коли порушував правила.

Фернандінью був одним із лідерів клубу за відсотком успішних відборів та верхових дуелей – і залишався одним із лідерів за просуванням м’яча вперед. У 2019-му, з огляду на вік і неможливість відпрацьовувати усюди, Пеп зосередив його на більш захисній роботі. До того ж іспанець знайшов йому заміну у вигляді Родрі. Саме тоді, як зізнався і сам бразилець, він і втратив гарантоване місце в основі.

Утім, Фернандінью усе ще видає епізодично шедеври. Згадати той же асист, який поклав початок гольовій феєрії з «Лестером». Це – майже ідеальний Ферна: в один дотик, майже не роздумуючи, знайшов у штрафному майданчику Де Брюйне, прекрасно знаючи, що той розбереться.

Фернандінью – справжній лідер: підтримує гравців, мотивує, може й прописати прямо на полі

У серцях фанів «Сіті» бразилець залишиться не лише як той, хто виконував чорнову роботу, а і як справжній лідер своєї команди.

Вже хрестоматійним прикладом його лідерства став матч-відповідь із «ПСЖ» у півфіналі торішньої ЛЧ. Перед матчем він видав потужну промову, у якій не було нічого зайвого:

«Нумо, хлопці. Це наша команда, хлопці. Не час змінюватися. Ми виходимо туди і граємо, зіграймо так, як грали у дитинстві, хлопці. Веселіться, намагайтеся бути радісними, виконайте свою роботу. І після того ви повернетеся сюди відсвяткувати нашу перемогу».

Ферна також вмикався саме тоді, коли одноклубники починали занадто сильно емоціонувати. Якби він разом із Сілвою не зупинив Кевіна де Брюйне, можливо, усе б закінчилося не вірусним «Let me talk!», а санкціями за агресію щодо арбітра матчу.

У тому-таки матчі з «ПСЖ» Фернандінью довелося заспокоювати Зінченка, коли той агресивно пішов захищати Фодена.

Найкраще його лідерські якості описав сам Гвардіола: «Ми говоримо як друзі. Ви не можете уявити, з якою повагою я ставлюся до нього. Це щось особливе для мене, з першого дня і до сьогодні. Не лише на полі, а й поза ним він думає про те, що найкраще для команди. Він справжній лідер».

Окремої згадки щодо його людських якостей заслуговує повага до України – країни, яка дала йому шлях у великий футбол. Фернандінью був частиною того «Шахтаря», який вигравав Кубок УЄФА у 2009 році, доходив до чвертьфіналу ЛЧ, і виходив у плей-офф із групи з «Ювентусом» та чинним на той момент володарем трофею «Челсі».

Після повномасштабної війни, яку РФ розпочала проти України 24 лютого, він звернувся українською до нашого народу із підтримкою. Лише 5 слів, але безмежна повага.

А 1 березня він, хоч і повинен був виходити на матч Кубку Англії з «Пітерборо» з капітанською пов’язкою, передав її Олександрові Зінченку на знак підтримки. Цей жест оцінили навіть одноклубники – Джек Гріліш його назвав «гарним» і сказав, що українець їх «не підвів».

Що далі?

Фернандінью ще раз прояснив у твіттері, що не планував оголошення завершення кар’єри, пояснивши, чому Гвардіола був настільки здивований:

«Я був на 100% чесний, відповідаючи на те питання на сьогоднішній прес-конференції. Але будь-хто, хто мене знає, також знає, що моя найбільша чесність – із «Ман Сіті» та моїми обов’язками капітана. Мій фокус на 100% зосереджений на тому, щоб виграти в усіх турнірах, де ми граємо, і я говоритиму надалі про своє майбутнє лише після закінчення сезону».

Раніше у британській пресі був інсайд, що Пеп запропонував бразильцеві залишитися у «Сіті» після завершення кар’єри. Однак зараз все виглядає так, що той повернеться на батьківщину. Про це говорить і сам Ферна: «Я хочу грати. Я хочу регулярно виходити на поле. Я повернусь до Бразилії». І його тренер: «Я розумію, що Ферна хоче повернутися до Бразилії, де живуть його батьки, і я переконаний, що клуб допоможе йому у тому, що він хоче робити».

А поки у Фернандінью ще два місяці в клубі – і шанс виграти на прощання ще кілька трофеїв. Може, нарешті настав час узяти ЛЧ?

Фото: Getty Images

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты