Tribuna/Футбол/Блоги/Аспілікуета, Варді, Джеко та інші. 15 топових трансферів ХХІ століття за критерієм "ціна-якість"

Аспілікуета, Варді, Джеко та інші. 15 топових трансферів ХХІ століття за критерієм "ціна-якість"

Автор — Эшли_Коул
29 июля, 13:31
18
Аспілікуета, Варді, Джеко та інші. 15 топових трансферів ХХІ століття за критерієм "ціна-якість"

Альтернатива добірці Трибуни.

Як на мене, матеріал Сергія Барановського вийшов трохи нудним та нецікавим. Через підхід, який застосував Сергій - включати в рейтинг топових гравців, які переходили за великі гроші та виправдали затрачені на них кошти. Тобто це дійсно робить трансфери виправданими та успішними, однак саму добірку перетворює просто на перелік найкращих гравців цього століття - яких усі й так знають. І трансферний ринок тут грає роль лише опосередковано.

Менш очевидна та більш цікава чи, можливо, витончена альтернатива, запропонована в цьому пості - це подивитися на гравців, які приходили за невелику чи, принаймні, не дуже велику суму грошей, але вистрілили. Значно більше, ніж від них могли очікувати.

Цей матеріал не претендує на особливу глибину, оскільки я не те, щоб аналізував усі трансфери. Скоріше, це добірка тих переходів, про які я згадав чи захотів розповісти. Тож одраз запрошую вас у коментарі доповнювати список.

А тепер - поїхали.

Едін Джеко, 2007, "Тьопліце" - "Вольфсбург", 4 млн євро

Ключовий гравець у чемпіонській команді-2009, найкращий бомбардир БЛ-2010, найкращий бомбардир в історії "Вольфсбургу", який був проданий у "Сіті" за 32 млн євро. Здається, цього цілком достатньо для потрапляння в цю добірку.

Сесар Аспілікуета, літо 2012,"Марсель" - "Челсі", 7 млн фунтів

Лише цього літа Сесар покинув "Челсі". За цей час він виграв з клубом усі трофеї (гаразд, усі, окрім Суперкубку Англії), всі в якості гравця основи, деякі - в якості капітана. Кілька сезонів грав у АПЛ майже без замін, а Гарі Невіл свого часу називав Аспі найкращим захисником чемпіонату. За таких реалій цей трансфер був би успішним чи не за будь-яку суму, а тут йдеться про всього 7 (сім!) млн фунтів.

Усман Дембеле, 2016, "Ренн" - "Боруссія" Д, 15 млн євро

Всього за рік "Барселона" підписала його за 100+ млн. Власне, цей перекос і робить цей трансфер дуже успішним для БД поза будь-яким іншим контекстом. Хоча треба сказати, що не така вже й маленька частка з тих 100+ мільйонів пішла, власне, "Ренну".

Енцо Фернандес, 2022, "Рівер Плейт" - "Бенфіка", 10 млн євро

Те саме. За півроку Енцо став найдорожчим гравцем у історії англійського футболу. Тому незалежно від того, що там буде в кар'єрі аргентинця далі та що було в нього в "Бенфіці", для "орлів" цей трансфер уже став аж до непристойності успішним.

Джеймі Варді, 2012, "Флітвуд" - "Лестер", 1 млн фунтів

Йдеться не лише про легендарне чемпіонство - з Варді "Лестер" досягав промоушену, вигравав Кубок та Суперкубок Англії, двічі фінішував п'ятим у АПЛ, доходив до чвертьфіналу ЛЧ та півфіналу Ліги Конференцій. Хоча варто зазначити, що в контексті вартість є вищою, ніж здається - 1 млн на той час був рекордом для нон-ліги, де тоді грав "Флітвуд".

Нголо Канте, 2015, "Кан" - "Лестер", 5,6 млн фунтів

Теж просто занадто красива та легендарна історія, щоб оминути. На Канте "Лестер" також ще й заробив, оскільки за рік той пішов у "Челсі".

Гарет Бейл, 2007, "Саутгемптон" - "Тоттенхем", 5-10 млн фунтів (залежно від бонусів)

Спочатку він приносив прокляття (команда з ним на полі не могла перемогти), але потім приніс першу в історії ТТХ путівку в ЛЧ, потім чвертьфінал того турніру, а потім - рекордну на той момент кількість очок у сезоні АПЛ. Якщо перші два досягнення він мав розділити з партнерами, то успіхи сезону 12-13 - його чи не одноосібна заслуга. Після чого Гарет став найдорожчим на той момент гравцем у історії футболу. Мегауспішний трансфер.

Кейлор Навас, 2014, "Леванте" - "Реал", 10 млн євро

"Реал" купив його на хвилі успішного для Коста-Рики ЧС-2014. Тоді здавалось, що мадридці просто взяли Кейлора, "тому що могли". Через рік пішов Касільяс і він дещо несподівано став основним через зірваний трансфер Де Хеа. І з Кейлором в основі "Реал" виграв три ЛЧ поспіль - досі унікальне досягнення. Не зайвим буде додати, що Навас відіграв важливу роль у кожному з них. Серія з перемог перервалась якраз тоді, коли "Реал" вирішив замінити Кейлора в основі на Куртуа. Ну але статус "основний воротар переможця ЛЧ у трьох поспіль сезонах всього за 10 млн" робить цей трансфер надуспішним, знову ж таки, поза будь-яким іншим контекстом.

Бенжамен Менді, 2016, "Марсель" - "Монако", 13 млн євро

Прийшов, допоміг "Монако" виграти чемпіонство та дійти до півфіналу ЛЧ і пішов у "Сіті" за 52 млн фунти, ставши на той момент найдорожчим захисником у історії футболу. Навряд монегаски могли очікувати більшого.

Антоніо Ді Натале, 2004, "Емполі" - "Удінезе", 100 тис. євро

Багато хто (у тому числі й автор тексту) не бачив Ді Натале НЕ в "Удінезе", а втім, таке було. В Удіне Антоніо опинився в далекому 2004-му після вильоту "Емполі", всього за 100 тис. євро. А далі - грандіозний успіх: 12 років у Фріулі, статус капітана та найкращого бомбардира в історії клубу, дві нагороди найкращого бомбардира сезону в Серії А, кілька фінішів у зоні ЛЧ з клубом. 100 тис. за таке навіть непристойно мало.

Лейнтон Бейнс, 2007, "Віган" - "Евертон", 5 млн фунтів

Щось схоже на Ді Натале, але з меншою ефектністю та, мабуть, масштабом усе ж теж. 5 млн не 100 тис, а "Евертон" жодного разу не фінішував у зоні ЛЧ, хоча кілька разів був близьким. Але Бейнс став легендою клубу, грав за збірну Англії, потрапляв у збірні сезону АПЛ, першим серед захисників досяг позначки в 50 асистів у АПЛ. Навряд такого очікували на "Гудісоні", розлучаючись з тими 5 млн.

Габі Фернандес, 2011, "Сарагоса" - "Атлетико", 3 млн євро

Капітан чемпіонського "Атлетіко"-2014 та капітан "матрацників" в обох фіналах ЛЧ прийшов на "Вісенте Кальдерон" (тоді ще туди) всьго за 3 млн. Хоча "Атлетико", насправді, повертав свого вихованця, оскільки за 4 роки до того в "Сарагосу" Габі перейшов саме з АМ.

Едвін ван дер Сар, 2005, "Фулхем" - МЮ, 2 млн євро

Навіть майже в 35 ван дер Сара брали в МЮ в якості першого номера, однак навряд очікували аж такого успіху. Чотири чемпіонства, перемогла в ЛЧ, два фінали, рекордна суха серія в АПЛ (1311 хв). До слова, навіть Томаша Кущака на підміну нідерландцю через два роки МЮ підписав дорожче.

Венсан Компані, 2008, "Гамбург" - "Манчестер Сіті", 8,5 млн євро

Він був останнім трансфером "Сіті" ДО шейхів, однак став одним із символів їхньої епохи. Якби не травми, був би за статусом ще вище, але й так нічого. Окремий бонус за переможні голи МЮ та "Лестеру" в 2012-у та 2019-у - чи не вирішальні в чемпіонських перегонах тих сезонів.

Трой Діні, 2010, "Волсолл" - "Вотфорд", 500 тис. фунтів

Теж можна порівняти з Ді Натале. І, до речі, знову йдеться про клуб Поццо, хоча це всього збіг. На відміну від Ді Натале, Діні не виводив "Вотфорд" до ЛЧ, але їхнє порівняння максимально доречне. У період, коли кожне трансферне вікно склад "шершнів" мінявся чи не наполовину (зокрема, через численні оренди між "Вотфордом" та "Удінезе") Трой залишався чи не єдиною незмінною величиною та лідером команди. Відіграв на "Вікарідж Роуд" 11 років та забив у тій-самій-найбільш-легендарній-розв'язці-плей-оф-Чемпіоншипу-проти-"Лестера".

***

Кого додасте ви?

P.S. Мой телеграм-канал - или, скорее, Телеграм-дневник. Но сегодня, к примеру, там проанализирована надежность "ТаТоТаке" как источника инсайдов.

Лучшее в блогахБольше интересных постов

Другие посты пользователя

Все посты