Tribuna/Футбол/Блоги/Повісточка/«Шахтар» позивається до CAS, вимагаючи у ФІФА 50 млн євро компенсації через те саме правило

«Шахтар» позивається до CAS, вимагаючи у ФІФА 50 млн євро компенсації через те саме правило

«Про який фінансовий фейр-плей ви питаєте, коли ви вкрали усіх наших легіонерів?»

Блог — Повісточка
18 июля 2022, 20:00
23
«Шахтар» позивається до CAS, вимагаючи у ФІФА 50 млн євро компенсації через те саме правило

Донецький «Шахтар» продовжує свою боротьбу проти правила ФІФА, яке дозволяє легіонерам одноосібно призупиняти контракти з українськими клубами.

Провідне британське видання The Athletic розповіло подробиці справи й нові деталі обурень Сергія Палкіна.

У чому суть?

«Шахтар» вже передав документи у Спортивний арбітражний суд в Лозанні, позиваючись до ФІФА щодо правила, яке дозволяє легіонерам призупиняти контракти в односторонньому порядку. Донеччани вимагають компенсації у 50 млн євро.

Видання наголошує, що попри розуміння відсутності бажання в іноземців повертатися у країну, де йде війна, клуб розраховував на можливість продати гравців за гроші. До того ж певні перемовини вже велися. Утім, правило залишило гірникам лише тиждень для закриття угод, а агенти гравців та клуби знали, що можуть просто зачекати, щоб не платити нічого «Шахтареві».

Донецький клуб також попросив відстрочку у 10 днів для оплати судового збору, оскільки Національний банк України наразі заборонив проведення платежів за кордон - для цього необхідний окремий дозвіл.

У листі до президента ФІФА Джанні Інфантіно на наступний день після рішення, доступ до якого має The Athletic, гендиректор «Шахтаря» Сергій Палкін прямо озвучує збитки: «Через рішення ФІФА «Шахтар» втратив можливість продати чотирьох іноземних гравців загальною вартістю у понад 50 млн євро».

Це справді так - оцінки Transfermarkt підтверджують суму з надлишком, клуби справді відмовилися від перемовин

Зрозуміло, що навряд донецький клуб у своєму позові посилався на дані Transfermarkt, однак це поки найкращий доступний інструмент для оцінки вартості гравця. З клубу цього літа якраз за правилом ФІФА пішло четверо футболістів - хтось продовжив призупинення контракту, як Тете, хтось лише розпочав, як Соломон.

(Якщо зображення не показується коректно - можете переглянути його тут)

The Athletic на умовах анонімності поспілкувався із директором одного з провідних європейських клубів. Той розповів виданню, що вони вели перемовини із «Шахтарем» і робили значні пропозиції саме тому, що вважали, що оплата трансферу влітку буде необхідною. Але правило ФІФА її скасувало.

Подібна історія і з «Фулгемом» та Манором Соломоном. Клуби спочатку домовилися про трансфер за 7,5 млн євро і вже майже закрили угоду. «Але коли ФІФА випустило це рішення, вони надіслали нам лист, що через це вони відкликають усі угоди з нами й забирають гравця із собою», - розповідає Палкін.

Ще одна причина для обурення - і в Соломона, і в Тете наступного літа буде лише пів року до завершення угод із «Шахтарем». Це означає, що вони зможуть вільно підписувати попередні контракти з іншими клубами - гірники від цих трансферів не зароблять жодної копійки.

Головна претензія до ФІФА - організація не намагалася врахувати інтереси українських клубів

«Я читаю, що ФІФА сказала, що обговорила рішення з усіма ключовими сторонами. Це неправда. Повна неправда. Вони не обговорювали це з УАФ. Вони не обговорювали з ключовими українськими клубами. Вони прийняли рішення без будь-якої нашої участі», - скаржиться Палкін виданню.

Він розповідає, що намагався сам зв'язатися із ФІФА ще до прийняття рішення, але його проігнорували: «Ми зв'язувалися з юридичним департаментом ФІФА і сказали, що нам треба сісти й обговорити ситуацію, оскільки це історія дуже заплутана. Нам не відповіли. Разом з українськими клубами та УАФ ми склали лист із нашою думкою та відправили до ФІФА. Відповіді не було. Це не одна футбольна родина».

Також генеральний директор донеччан прямо звинуватив ФІФА у брехні: «Так. Це повна брехня. Ви знаєте, із ким вони спілкувалися? З World Leagues Forum (об'єднання ліг, до якого входить, зокрема, й УПЛ - прим.). Ви знаєте, що це? Я не знаю, що це за організація. Чому вони спілкуються з ними, але не з тими, чиє майбутнє вони вирішують? Я мав обговорення з Асоціацією європейських клубів, і коли ФІФА зв'язалися з ними, усе звучало так, ніби їх просто поставили перед фактом про це рішення. Я кажу вам, що це дуже велика зневага».

«Щоб підсумувати, ФІФА - неначе бог в небі. Неможливо його дістати, ніхто не знає, де вони знаходяться. Ти не можеш зв'язатися з ними, вони не можуть відповісти, вони не здатні відреагувати на наші питання як слід», - скаржиться Палкін.

Ще одне важливе питання, яке може стати проблемою для гірників - фінансовий фейр-плей. Попри те, що Рінат Ахметов досі залишається найбагатшою людиною в Україні, УЄФА накладає обмеження на те, скільки він зможе інвестувати в клуб. При цьому «Шахтарю» необхідно оплачувати проведення щонайменше трьох матчів ЛЧ у Варшаві та доволі складні в умовах війни логістичні перевезення.

«Наступного сезону, ФІФА може прийти до нас та спитати про фінансовий фейр-плей, і я відповім: «Про який фінансовий фейр-плей ви питаєте, коли ви вкрали усіх наших легіонерів?» - зауважує Палкін.

Позиція ФІФА: ми спілкувалися з усіма, з ким треба. З ким саме в Україні - не скажемо

The Athletic переповіли речнику ФІФА критику Палкіна. У відповідь той ще раз наголосив, що організація «регулярно спілкувалася із ключовими сторонами в Україні та світі».

Також в організації наголосили, що рішення - «результат низки різних зустрічей, особливо із залученням Асоціації європейських клубів, незалежного органу, який представляє клуби на міжнародному рівні».

Коли ж видання попросило уточнити, з якими саме сторонами в Україні спілкувалася організація, у ФІФА ухилилися від відповіді. Сказали лише: «Рішення було прийнято для того, щоб ефективно допомогти гравцям, клубам та тренерам, яких зачепила війна в Україні».

Фото: globallookpress.com/Daisuke Nakashima/AFLO, Matteo Ciambelli/NurPhoto via Getty Images

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты