Tribuna/Футбол/Блоги/Join the joyride!/Відсторонення від єврокубків за гру… занадто слабким складом. Це не жарт – під роздачу потрапив іменитий клуб!

Відсторонення від єврокубків за гру… занадто слабким складом. Це не жарт – під роздачу потрапив іменитий клуб!

Пригадаємо цікавий епізод з історії романтичних відносин УЄФА та англійської футбольної асоціації

Блог — Join the joyride!
15 декабря 2021, 00:38
3
Відсторонення від єврокубків за гру… занадто слабким складом. Це не жарт – під роздачу потрапив іменитий клуб!

Новиною про недопуск команди до міжнародних змагань сьогодні нікого не здивуєш. Підстави для такого рішення можуть знайтися різні: фінансові порушення, корупційні скандали, хуліганство фанатів і т.д. – про подібні випадки ви чули багато разів.

Але причина, винесена в заголовок, – певно, найоригінальніша та найкумедніша з усіх, що я зустрічав. Тому й заслуговує на окрему статтю.

Якщо ви жили ще за епохи динозаврів, то маєте пам’ятати турнір під назвою «Кубок Інтертото». Для більш молодого покоління скажу двома словами, що він (у своєму новітньому вигляді) де-факто був просто додатковою кваліфікацією до Кубка УЄФА. Змагалися там команди, що фінішували на недостатньо високих позиціях у своїх першостях, але все одно бажали потрапити до Європи хоча б через чорний хід.

Розіграш 1995 року став першим, проведеним під патронатом УЄФА. Формат затверджували за рік до старту, тоді ж розсилали запрошення національним федераціям. І далеко не всі з них перейнялися ентузіазмом, адже проводити офіційні поєдинки у період міжсезоння – дещо сумнівна ідея.

10/49 асоціацій  одразу сказали «ні» (серед них – Італія та Іспанія). А от англійські чиновники явно не прорахували усі ризики і дали згоду. Коли ж зрозуміли, у що вляпалися – було вже пізно давати задній хід. До 31.05.95 АПЛ мала назвати трьох своїх представників, що менш ніж за місяць вийдуть на старт оновленого турніру.

Добровольців серед еліти не знайшлося. Менеджери клубів намагалися переконати керівництво Прем’єр-Ліги відмовитися від участі. Однак не все було так просто: УЄФА погрожувала серйозними санкціями за відмову – штрафом по 50 тисяч фунтів стерлінгів за кожен з трьох невикористаних слотів і, що значно гірше, відстороненням англійських клубів від єврокубків на сезон 96/97. Шо, опять?! Лише 5 років минуло після завершення попереднього бану

Зрештою, у «добровільно-примусовому» порядку таки переконали взяти участь в Intertoto Cup-95 Тоттенгем (7 місце в сезоні 94/95), Вімблдон (9) та Шеффілд Венсдей (13).

На першому етапі учасників розділили на 12 груп по 5 команд. Одне коло, до 1/8 фіналу проходили переможці та 4/12 кращих других місць. Поєдинки даного раунду відбувалися в червні-липні, ще до старту сезону в АПЛ. Звісно, за таких обставин кидати в бій усі свої головні сили британці не планували. Але ж кого треба було випускати на поле, щоб догратися аж до дискваліфікації?

Якщо Шеффілд усе ж таки задіяв наближений до бойового склад, то лондонські команди збирали його нашвидкоруч: гравці молодіжки, резервісти, екстрені короткострокові оренди.

Не буду забивати вам мізки іменами людей, про яких ви ніколи не чули. З цікавих постатей там – хіба що Алан Пард'ю, який зіграє в Інтертото свої єдині 4 матчі за Тоттенгем. Ну хоча б хтось з того ситуативного складу мав досвід гри на високому рівні… Проте, Алану було вже 34, і взяли його з команди другого дивізіону (Чарльтон), після чого він відправиться догравати взагалі у четвертий (Барнет).

Ще один відомий персонаж – ірландець Стівен Карр, що потім проведе більше 250 матчів за «шпор». Але тоді йому було лише 18, до основи він проб’ється дещо пізніше. Все, на цьому знайомі прізвища закінчилися.

Якщо поглянете на успіхи англійців у багатостраждальному для них розіграші, то вам, мабуть, навіть стане трохи незручно за тогочасну АПЛ.

0:8 у Кельні, де проти юніорів вийшли такі зірки як Дорінел Мунтяну, Тоні Польстер, Бруно Лаббадіа, Бодо Ілгнер – найбільша в історії Тоттенгема поразка в офіційних матчах. До речі, основний склад у той самий вечір грав у Данії товариський поєдинок проти Сілкеборга. Можливо, саме цей факт і став останньою краплею, що переповнив чашу терпіння бюрократів з УЄФА.

Як бачимо, лише Шеффілд більш-менш відповідально поставився до завдання. Власне, до нього претензій і не висували. А ось колеги по нещастю потрапили у немилість…

У січні 96-го УЄФА винесла вердикт: за гру надто слабким складом Тоттенгем та Вімблдон відсторонені на один сезон від участі у єврокубках, якщо вони туди кваліфікуються. Термін заборони – п’ять років. До того ж, Англію позбавили одного місця в Кубку УЄФА-96/97 за квотою Fair Play.

 ФА подала апеляцію, яка стала результативною – бан з Тоттенгема та Вімблдона було знято, його замінили на штраф 90 та 60 тисяч фунтів стерлінгів відповідно. У якості жесту солідарності цю суму 20 клубів Прем’єр-Ліги розподілили між собою.

Однак, обійтися без втрат не вдалося: англійська квота Fair Play відправилася до Фінляндії. Вже вкотре не пощастило Евертону (у 80-х чотири рази не змогли зіграти в Європі не зі своєї вини...)

Наступні два розіграші Кубка Інтертото Англія бойкотувала. Повернення відбулося в 98-му – змагався там один лише Крістал Пелас, який… щойно вилетів з Прем’єр-Ліги, посівши останнє місце.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты