Tribuna/Футбол/Блоги/Повісточка/Грандіозна програма розвитку від УЄФА: 2,6 млрд євро асоціаціям за 20 років, понад 47 млн – для України

Грандіозна програма розвитку від УЄФА: 2,6 млрд євро асоціаціям за 20 років, понад 47 млн – для України

Блог — Повісточка
29 июня 2022, 08:53
4
Грандіозна програма розвитку від УЄФА: 2,6 млрд євро асоціаціям за 20 років, понад 47 млн – для України

З 2024-го буде виділятись ще більше грошей.

«У Відні на 46-му черговому конгресі УЄФА, де усі його члени знову підтвердили солідарність з народом України, було оголошено про суттєве розширення HatTrick на час її шостого циклу. Так, за період з 2024 по 2028 роки на діяльність програми буде виділено 935 мільйонів євро, що на 160 мільйонів перевищує бюджет попереднього циклу. Таким чином кожна національна асоціація протягом чотирьох років зможе отримати до 17 мільйонів євро.

Однак я не виключаю, якщо б українська сторона змогла запропонувати УЄФА чіткий антикризовий план покрокових дій бодай на сезон 2022/23, тоді УЄФА на чолі з Александером Чеферіном у свою чергу зробили б усе можливе задля збільшення допомоги нашій країні, що опинилася в скрутній ситуації не з власної ініціативи», – таку доволі гучну заяву нещодавно зробив колишній президент «Динамо» та ФФУ та колишній віцепрезидент УЄФА Григорій Суркіс.

Tribuna.com розібралася, що це за програма HatTrick, як УАФ користувалася нею в минулому та чи зможе використати гроші з неї для відновлення футбольної інфраструктури, яка постраждала унаслідок повномасштабного вторгнення РФ.

І ця програма дійсно виглядає важливою для розвитку футбольної інфраструктури.

HatTrick: 2,6 млрд асоціаціям за 20 років, на наступний цикл заплановані рекордні 935 млн

Програма HatTrick започаткована у 2004-му та має на меті розвиток футболу в асоціаціях-членах УЄФА. Незалежно від результатів збірних, клубів, коефіцієнтів, розміру країни чи інших чинників, кожна асоціація отримує щорічно фіксовану суму на операційну діяльність і поточний розвиток, та іншу суму на узгоджені з УЄФА проєкти з розвитку футболу.

Зараз триває п’ятий цикл програми (з 2020 по 2024 роки), в якому кожна асоціація щорічно отримує 2,4 млн євро. У цих грошей конкретне призначення: 800 тисяч на операційні видатки асоціації, інша частина – участь команд в юнацьких, жіночих, футзальних та любительських змаганнях, впровадження системи ліцензування клубів УЄФА, освітні заходи щодо протидії допінгу, боротьба з договірними матчами, розвиток шкільного, жіночого та дитячого футболу, покращення освіти тренерів та видатки на подорож національних збірних.

Ще 4,5 млн євро протягом чотирирічного періоду УЄФА виділяє на окремі проєкти для кожної асоціації. Їх узгоджує окремий комітет УЄФА з питань програми HatTrick.

Це не ефемерні «гроші УЄФА», які Чеферін дістає зі своєї кишені – основну їх частку складають прибутки з Чемпіонатів Європи з футболу, незначну частку також доходи з клубних турнірів. Тому цикли програми обмежені роками, коли проходить Євро. За даними спілки, з 2004 року у середньому 60% прибутків з кожного Євро йшло на фінансування HatTrick.

УЄФА пояснює програму тим, що сама по собі є неприбутковою організацією, тож реінвестує зароблені кошти не тільки у призові учасникам, а й у розвиток футболу.

За підрахунками спілки, з 2004 року і до кінця п’ятого періоду у 2024-му, за програмою будуть розподілені 2,6 мільярда євро. На наступний цикл загальна сума ще більше зросте та стане рекордною за всю історію програми – 935 млн євро за 4 сезони.

 

УАФ і HatTrick: понад 47 млн євро за 20 років, Костюченко – член відповідного комітету УЄФА

Не складно підрахувати, скільки отримала чи отримає в найближчі роки УАФ грошей тільки за програмою HatTrick: 47,4 млн євро за 20 років до 2024-го та додаткові 17 млн з наступного циклу, який ще не розпочався, – разом 64,4 млн.

І тут важливо розуміти, що HatTrick – це далеко не єдина програма, за якою УЄФА виділяє гроші асоціаціям. Є й інші, а також призові за великі турніри. Але ця програма наймасштабніша.

На гроші з перших версій програми було збудовано Будинок футболу та НТК ім. Баннікова ще при Григорії Суркісі в УАФ. У 2012-му він згадував про HatTrick у відповідь на питання про «найбільшу гордість» на посаді: 

«По-перше, це здобуття Україною права провести грандіозне футбольне свято під назвою Євро-2012. Також це перемога команди U-19 на чемпіонаті Європи-2009. І, звичайно, успіхи ФФУ на ниві масового та дитячого футболу, зокрема, профільний урок у школах, будівництво майданчиків у рамках програми HatTrick і передача навчальним закладам спеціальних підручників, м’ячів, та іншого приладдя».

На жаль, публічної звітності щодо побудованих об’єктів за програмою немає. Але відомо, що за період з 2004 до 2014 років збудовано 1106 міні-полів.  Можна хіба подякувати Андрієві Павелку за нестримне бажання піаритися, завдяки якому ми дізналися бодай про кілька з проєктів останніх років.

Не пізніше березня 2016-го відбудовано стадіон «Колос» у місті Корсунь-Шевченківськи Черкаської області. Не пізніше грудня 2019-го – побудовано повнорозмірні поля у Бердянську Запорізької області, Дніпрі, Полтаві, Вишневому Київської області.

У червні 2021-го відкрили стадіон у Чернівцях.

Особливої уваги в історії програми заслуговує 29 вересня 2017-го: у цей день Андрій Павелко та Петро Порошенко відкрили в Івано-Франківську... «Хет-трик Арену».

«Будівництво об’єкта розпочалося у жовтні 2015 року. Тоді президентом України на території комплексу була закладена символічна капсула – своєрідне зобов’язання керівництва країни та ФФУ усіляко сприяти у реалізації цього проєкту», – йдеться у релізі тоді ще ФФУ про відкриття стадіону, профінансованого призовими грошима, які заробила УЄФА.

У травні 2018-го Павелко казав, що за його каденції за програмою HatTrick було збудовано 34 футбольні об’єкти. Очевидно, що ця кількість з тих часів дещо зросла.

В України є представництво у програмі на найвищому рівні – скандальний віцепрезидент УАФ Вадим Костюченко (той, у якого, імовірно, підробний диплом) входить до комітету УЄФА з питань цієї програми.

Назва програми також спливала у скандалі з «заводом Павелка» з виробництва штучних газонів. Тоді журналісти програми «Наші Гроші» стверджували, що ФФУ використала гроші, виділені саме за цією програмою. Очільник федерації тоді цю інформацію заперечив.

Завдяки HatTrick асоціації долали наслідки пандемії. Схоже, це буде одне із головних джерел відбудови інфраструктури після війни

Наприкінці квітня 2020-го року УЄФА дозволила використовувати гроші з програми HatTrick на подолання наслідків COVID-19. Тоді багато ЗМІ подали це як «додаткові виплати УЄФА», через що іншому віцепрезиденту УАФ Олегу Протасову довелося роз’яснювати роль програми:

«Ми вже неодноразово пояснювали, що кошти, про які йде мова, не є додатковими виплатами від УЄФА. У відповідній постанові УЄФА ви не знайдете слів «додатково виділяються» щодо цих коштів. Це гроші, які кожна національна асоціація отримує в рамках програми HatTrick УЄФА на реалізацію затверджених раніше програм. Ми можемо лише перерозподілити їх у межах допомоги від УЄФА».

8 березня 2022 року, на 13-й день повномасштабного вторгнення РФ, відбулося засідання комітету з програми HatTrick, в якому відеозв’язком взяв участь й Костюченко. Хоч пресреліз УАФ про це не містив жодної інформації по суті програми (тоді це було сотим питанням у пріоритетності), він наголошував, що Костюченко виступив і розповів про координаційний центр УАФ в умовах воєнного стану.

Зрештою, проєкти побудови та реконструкції спортивних об’єктів – чи не основний профіль цієї програми, тож на неї цілком можна буде розраховувати. Інша справа, що анонсовані Суркісом-старшим більші обсяги будуть лише через два роки.

Фото: УАФ

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты