Tribuna/Футбол/Блоги/Повісточка/Рік після серцевого нападу Еріксена: операція, новий шанс в «Брентфорді» і зацікавленість топ-клубів

Рік після серцевого нападу Еріксена: операція, новий шанс в «Брентфорді» і зацікавленість топ-клубів

Блог — Повісточка
12 июня 2022, 18:11
3
Рік після серцевого нападу Еріксена: операція, новий шанс в «Брентфорді» і зацікавленість топ-клубів

Неймовірне повернення.

12 червня 2021-го прохідний матч першого туру групового етапу Євро-2020 між Данією і Фінляндією став головною і сумною новиною дня. 

На 42-й хвилині матчу Крістіан Еріксен рухався до бокової лінії, однак його ноги підкосилися і він впав. Реанімаційна бригада надавала йому допомогу прямо на полі, поки партнери по команді закривали його від телекамер.

Пізніше лікар збірної розповість, що данець у той момент пережив зупинку серця.

Зі стадіону його винесли у кисневій масці й при свідомості – це офіційно тоді підтвердили в УЄФА. Однак великим питанням було, чи зможе він продовжити свою ігрову кар’єру далі.

«На п’ять хвилин я пішов із цього світу – поки моє серце не завели. Я пам’ятаю усе, крім п’яти хвилин. Потім мені сказали, що це тривало п’ять хвилин, хоча все інше я пам’ятаю. Пам’ятаю, як вкинули аут, м’яч вдарив моє коліно, а потім щось сталося.

Потім я повернувся до свідомості, довкола стояли люди, я відчув, як на мої груди щось тисне, і спробував відновити дихання. Я відкрив очі і не дуже зрозумів, що відбувається. Тоді я навіть не уявляв, що сталося, я подумав: «Щось сталося з ногами? Я зламав спину? Чи можу я підняти ногу?» Я просто намагався зрозуміти, що сталося.

Потім у швидкій я почув, як хтось сказав: «Скільки він був у відключці?» І хтось відповів: «П’ять хвилин». Тоді я вперше почув про те, що сталося», – згадував пізніше Еріксен свої почуття у той момент.

Рік потому можна лише подякувати лікарям, які врятували усе ще яскравого і якісного футболіста.

Відновлення: встановили кардіовертер-дефібрилятор, не зміг продовжити в «Інтері», тренувався із «Оденсе»

Позитивні новини почали надходити майже одразу: директор данської федерації розповів, що ще у той день Крістіан переконав партнерів по збірній вийти та дограти матч. А вже за 6 днів його виписали з лікарні, попередньо встановивши кардіовертер-дефібрилятор.

Тут ми розповідали детально, що це за пристрій, та його механіку, тож просто нагадаємо: він імплантований у тіло Еріксена і стежить за нормальним ритмом серця (і виправляє автоматично у разі необхідності).

З цим пристроєм можна грати у футбол у цілому – але в Італії заборонено, тож продовжити у «Інтері», з яким у нього був контракт, данець не зміг. Ті півроку він провів, поступово відновлюючись. До індивідуальних тренувань він повернувся уже в грудні, займаючись у своєму рідному містечку Оденсе в однойменному клубі.

15 грудня «Інтер» розірвав із ним угоду, давши повну свободу у пошуках нового клубу, де він зміг би повернутися до футболу.

Повернення: прийшов у найбільш данський клуб АПЛ, став лідером, знову зацікавив топ-клуби

Таким клубом, попри інтерес більш іменитих команд, став «Брентфорд». Причин було кілька. По-перше, давнє знайомство із головним тренером Томасом Франком – той працював із ним ще у збірних U17-U19 і добре знає ігрові якості. По-друге, небажання надто ризикувати – у «Тоттенгемі» він би був під тиском за боротьбу за ЛЧ, у «Аяксі» боровся б за чемпіонство. «Бджоли» на момент його приходу доволі комфортно йшли у середині турнірної таблиці, а головною задачею було уникнути боротьби за виживання.

26 лютого він вперше вийшов на поле в офіційному матчі, і поступово став одним із лідерів клубу в другій половині сезону. Йому довірили виконання штрафних, і він став одним з рушіїв потужної серії у березні-квітні, коли команда з 7 матчів АПЛ програла лише 1 разу й 1 разу зіграла внічию.

У збірній все теж дуже круто: повернувся на березневі матчі, і забив у першому ж – це був товариський матч із Нідерландами. Між виходом на поле і голом пройшло 2 хвилини.

Нині ж майбутнє кар’єри Еріксена знову під питанням, але вже у позитивному ключі. «Брентфорд» прагне зберегти данця, однак із наближенням трансферного вікна інтерес до нього приписували «Тоттенгему», «Ліверпулю», «Аяксу», «Евертону» та «МЮ». Daily Mail стверджує, що скаути останнього клубу переглядали Крістіана на матчі Австрія – Данія.

Сам же футболіст хоче повернутися до ЛЧ: «У мене є декілька пропозицій, які я розглядаю. Після цього я прийму рішення. Я хотів би знову зіграти в Лізі чемпіонів. Це не обов’язкова умова, але я знаю, наскільки це класно».

Фото: Wolfgang Rattay/Pool via AP

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты