Tribuna/Футбол/Блоги/Повісточка/Емері – топ з нетоповими командами. 1/2 ЛЧ з «Вільярреалом» – вже вершина його кар’єри

Емері – топ з нетоповими командами. 1/2 ЛЧ з «Вільярреалом» – вже вершина його кар’єри

Радіємо за Емері та «жовту субмарину».

Блог — Повісточка
13 апреля 2022, 16:23
16
Емері – топ з нетоповими командами. 1/2 ЛЧ з «Вільярреалом» – вже вершина його кар’єри

Радіємо за Унаї та «жовту субмарину».

Так, це реальність: «Вільярреал» завдяки двом ударам в площину воріт вибив «Баварію» і пройшов до півфіналу ЛЧ.

Звинувачувати іспанців у нудному стилі навряд чи треба: домінування команди Нагельсманна в обох матчах очікувалося ще десь з моменту жеребкування, а сам «Вільярреал» іноді лише дивом не влучав у ворота Нойєра. Хоча прекрасно зрозуміло, чому увечері майже усі перемикнулися на «Реал» – «Челсі».

Хоч би що там було, точно знаємо одне: Емері нарешті досяг успіху у великому турнірі, хоч і з відносно невеликим клубом.

Фактично, усі європейські успіхи іспанського коуча пов’язані з іспанськими клубами, близькими до топових. Із «Валенсією» (прийняв її після провалу Кумана), з якою вперше спробував сили у Європі, щосезону заходив усе далі й далі, закінчивши на півфіналі ЛЄ.

Про «Севілью» навряд і варто нагадувати – три перемоги в ЛЄ підряд із трьох спроб. Досягнення, яке поки ще не підкорилося жодному іншому клубу і жодному іншому тренеру (і з огляду на новий регламент, навряд підкориться).

Епічна серія пенальті у торішньому фіналі з «МЮ» лише ще раз підкреслила, що до назви Ліги Європи можна сміливо дописувати «імені Унаї Емері».

Були в іспанця і спроби в топ-клубах за кордоном. Однак він провалився і в ЛЧ з «ПСЖ» (так, саме за нього сталася «ремонтада» «Барселони»), і усюди з «Арсеналом» (навіть програв фінал ЛЄ – єдиний раз у кар’єрі). Серед причин – важкий характер, погане знання англійської, конфлікти з гравцями та повна розгубленість у виборі стилю гри своїх команд.

Утім, у «Вільярреалі» Емері зробив висновки. Став набагато більше звертати увагу на спілкування з гравцями. Дотримався традиційного стилю клубу, лише час від часу підлаштовуючи його під суперника. Провів грамотні трансфери, реанімувавши «списаних» в Англії Коклена, Ло Чельсо, Фойта, Капу (!), Данжуму (приніс перемогу у першому матчі з мюнхенцями). Продовжив клубну традицію довіряти молодим вихованцям академії – Пау Торрес на знак вдячності відмовився іти у «Тоттенгем», а Самуел Чуквуезе вивів клуб у півфінал ЛЧ.

Також він показав свою відданість клубу – коли минулої осені «Ньюкасл» намагався перехопити іспанця, той випустив заяву, у якій пояснив, чому залишається у «Вільярреалі».

Цього, можливо, все ще недостатньо для стабільної боротьби в Ла Лізі (прямо зараз ідуть 7-ми у 8 очках від 6-го місця). Команді все ще не вистачає щонайменше якісної глибини складу та вміння проходити традиційні іспанські автобуси (дуже багато очок втрачено із явно слабшими командами).

Однак цього точно достатньо як мінімум для повторення найкращого єврокубкового сезону в історії клубу (2005/06). І для того, щоб точно можна було сказати: Емері – великий тренер для невеликих клубів.

***

Найімовірніше (якщо Роман Яремчук із «Бенфікою» не запланували на вечір камбек), у півфіналі Унаї Емері зустрінеться з «Ліверпулем» Юргена Клоппа. Вони зустрічалися між собою в єврокубках лише раз, у 2016-му – тоді німець не зміг завадити «Севільї» іспанцю виграти трофей утретє.

Чи зможе Емері тепер завадити самому Клоппу?

Фото: скриншот трансляції; Twitter

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты