Tribuna/Футбол/Блоги/Повісточка/«Фрайбург» – головна сенсація німецького сезону: тренер в клубі 27 років, без зірок в складі

«Фрайбург» – головна сенсація німецького сезону: тренер в клубі 27 років, без зірок в складі

Штурмують єврокубки.

Блог — Повісточка
24 января 2022, 11:54
13
«Фрайбург» – головна сенсація німецького сезону: тренер в клубі 27 років, без зірок в складі

Штурмують єврокубки.

Поки любителі Бундесліги стежать за буденним походом «Баварії» за чемпіонством, спробами «Боруссії» Дортмунд нав’язати боротьбу, кризою в «Лейпцигу» та «Боруссії» Менхенгладбах, місця в ЛЧ наступного сезону штурмують «Уніон» і «Фрайбург». Їхні конкуренти – більш фінансово та репутаційно потужні «Байєр» і «Лейпциг».

І якщо берлінська команда знаходиться в топі вже другий сезон поспіль, то команда «вільного міста» ще торік була звичайним середняком. Проте цього сезону вона точно заслуговує на вашу увагу.

У «Фрайбурзі» 2 спортивних директори, повна довіра тренерам і мінімальні витрати на гравців – заробляють на продажах у кілька разів більше

 У команді ви не знайдете жодної чинної чи навіть колишньої зірки футболу – клуб не готовий витрачати на них гроші. «Фрайбург» жодного разу в історії не купляв нікого дорожче 10 млн євро (за даними Transfermarkt), у більшості випадків загальні витрати за сезон не перевищували 20 млн євро. Єдиний сезон, коли витратили більше, ніж заробили – пандемійний сезон 2019/20.

Відповідають за трансферну політику в клубі одразу двоє спортивних директорів. Йохен Заєр працює в клубі з 2002 року, а 2013-го до нього доєднався колишній гравець клубу Клеменс Гартенбах. Зараз Заєр має дещо вищу посаду – головного по спортивному напрямку у раді директорів клубу (усього складається з двох людей). Така чітка структура керівництва, ще й фактично без керівника – посада президента вакантна з 2019 року – дозволяє приймати рішення максимально оперативно.

Ще однією цікавою деталлю діяльності клубу є те, що у ньому повністю довіряють тренерам. З 1991 року в клубі усього працювало лише 4 (!) спеціалісти, з яких лише один пропрацював менше ніж рік.

Фолькер Фінке працював у «Фрайбурзі» майже 16 років, потрапивши у топ-30 найдовших перебувань на посаді в історії футболу у післявоєнний період. Він двічі вилітав із клубом з Бундесліги й був звільнений лише тоді, коли після другого вильоту не зміг повернути клуб назад із другої спроби. Робін Дутт, який прийшов на заміну, пропрацював лише 4 роки – його забрав собі «Баєр». На заміну дістали з дубля Маркуса Сорга, якого через результати звільнили за 2 дні до кінця 2011 року.

Тоді ж призначили на посаду головного тренера команди U19 Крістіана Штрайха.

Тренер 10 років на посаді (і 27 в клубі), їздить з матчу на велосипеді, залишився на посаді навіть після вильоту з Бундесліги

У Крістіана Штрайха не було жодного тренерського досвіду поза «Фрайбургом»: 1995 року він очолив юніорську команду й тренував її аж до 2011 року, коли його призначили в основну команду. Після порятунку від вильоту в сезоні 2011/12 Штрайх вже наступного вивів команду в Лігу Європи, зайнявши 5 сходинку. Щоправда, далі справи пішли по низхідній: в ЛЄ зайняли 3-є місце в групі, пропустивши «Севілью» та «Слован», у чемпіонаті зайняли 14, а потім й 17 місце – виліт.

Попри це, Заєр та Гартенбах довірили йому ж повернути команду назад. Із задачею Штрайх справився: виграв другу Бундеслігу навіть попри те, що за підвищення якраз боровся «РБ Лейпциг». Далі команда 5 років була типовим середняком, то наближаючись до верхньої частини (2016/17, 7 місце), то до зони вильоту (2017/18, 15 місце), і от цього сезону знов активно бореться за єврокубки.

Самого Штрайха важко не обожнювати. Син м’ясника, ріс, працюючи разом з батьком у його крамниці. Сам зізнається, що його відкритість і простота у спілкуванні саме звідти – навчився, спілкуючись із покупцями. Кар’єру гравця був змушений закінчити у 30 років через перелом плесна стопи. Паралельно з отриманою роботою у «Фрайбурзі» U19 пішов і вивчився на викладача за спеціальністю «спорт та історія».

Тренеру не байдуже на глобальні проблеми людства – тому іноді його прес-конференції перетворюються на монологи про імміграцію, глобальне потепління, права людини та інші теми, які хвилюють суспільство. 2012 року зізнався, що поцілував у щоку свого воротаря під час матчу – «частина культури в Бадені».

А ще Штрайх їздить на домашні матчі на велосипеді, долаючи відстань у 12 кілометрів в одну сторону.

2018 року, після відходу з посади Юппа Гайнкеса, його хотіла забрати до себе «Баварія». Улі Хьонесс зв’язувався із Крістіаном, проте отримав відмову.

Фанати його обожнюють: після останнього матчу на «Драйзамштадіон» перед переїздом вболівальники почали співати його ім’я – із цим стадіоном пов’язано 30 років його життя. Штрайх не зміг стримати сліз.

А чинний рекордсмен за тривалістю на посаді головного тренера «Фрайбурга» Фолькер Фінке вірить, що Штрайх може й перевершити його досягнення: «Звісно, я вірю, що він може це зробити. Я був би радий, якби Крістіан це зробив. Але це вимагає здоров’я і значної міці».

«Фрайбург» – апгрейднутий кусючий середняк: розумний пресинг, стандарти, відсутність чіткого бомбардира, надважливий лівий фланг

Основний акцент в атаці команди – стандарти й лівий фланг. Прямо зі штрафного забили лише 1 раз, проте головою після навісів забили аж 11 м’ячів – вищий показник лише у «Кельна». Щодо лівого флангу, то тут в розпорядженні Штрайха при основній схемі 3-4-3 грають лідери команда Шлоттербек, Гюнтер та Гріфо. Наприклад, у розгромі «Гладбаха» 6:0 п’ять голів прийшли саме з лівого флангу. Шостий – подача зі штрафного на правому.

У команди немає яскраво вираженого бомбардира. В Бундеслізі по 4 голи забили півзахисник Вінченцо Гріфо (3 з пенальті), нападник Лукас Хьолер та захисник Філіпп Лінгарт, а всього в чемпіонаті забивали 14 різних гравців. Команда взагалі забиває майже стільки, скільки створює: при xG 33,87 за сезон забили 33 голи (дані Wyscout станом на 20 зіграних турів).

Зате в команди все добре із захистом: пропустили лише 23 голи (менше лише в «Баварії»). Все завдяки розумному пресингу й вчасній перебудові схеми. «Фрайбург» не пресингує, як тільки втрачає м’яч – навпаки, вичікує, як тільки суперник віддасть неточний чи потенційно незручний пас і лише тоді вступає в боротьбу. При цьому надважлива у цьому роль Гріфо та Чжон Ву Йона – гравці атакувальної ланки майже одразу спускаються нижче, допомагаючи півзахисникам (зазвичай їх двоє) створити чисельну перевагу в центрі поля. Хьолер, який залишається на вістрі, продовжує створювати тиск вище, одночасно чекаючи на потенційний прохід флангом.

Очевидний мінус – майже відсутній план «Б» і залежність від лідерів в обороні. Як тільки основний воротар Марк Флеккен і лідер захисту Ніко Шлоттербек вибули на початку року через коронавірус, «Фрайбург» не втримав перемогу над 14-ю «Армінією» (2:2) і був розгромлений дортмундською «Боруссією» (1:5). Це може стати проблемою наступного сезону з огляду на можливу участь в єврокубках.

Попри очевидний прогрес, у самому клубі, здається, не стоїть задача потратити в найпрестижніший турнір світу за будь-яку ціну. Після матчу з «Армінією» Штрайха запитали, чи в клубі думають про Лігу чемпіонів. Крістіан заперечив і сказав, що більше не хоче говорити на цю тему.

Тренер і його хлопці просто роблять свою роботу – саме за це їх і люблять.

Фото: Getty Images, bild.de, скріншоти трансляції

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты