Tribuna/Футбол/Блоги/«Атлетіко» підписав бельгійського вундеркінда, про якого мріяла «Барса». Чому Артур Вермерен такий крутий
Блоги

«Атлетіко» підписав бельгійського вундеркінда, про якого мріяла «Барса». Чому Артур Вермерен такий крутий

Грав проти «Шахтаря» в ЛЧ.

30 января, 23:15
8
«Атлетіко» підписав бельгійського вундеркінда, про якого мріяла «Барса». Чому Артур Вермерен такий крутий

Цей пост написаний користувачем Tribuna.com. Підтримайте його коментарями та плюсиками.

***

На початку цього року Міжнародний центр спортивних досліджень (CIES) опублікував свою версію списку з десяти найдорожчих футболістів світу у віці до 18 років. Серед інших, на 10 місці цього топу опинився опорний півзахисник «Антверпену» Артур Вермерен, якого було оцінено у 24.1 мільйони євро. Менше ніж через місяць стало відомо, що мадридський «Атлетіко» заплатить за наймолодшого бельгійського автора голу в історії Ліги Чемпіонів 18 млн євро + 5 млн євро бонусами + відсоток від майбутнього продажу. Нічого не скажеш – вклалися майже ідеально.

За гравцем дуже довго слідкувала «Барселона», вважаючи його потенційною заміною Серхіо Бускетсу, а перед матчами з каталонцями на груповій стадії ЛЧ головний тренер бельгійців Марк ван Боммель заявляв журналістам: «Я не дам вам жодної інформації про Вермерена, бо якби я це зробив, то Хаві підписав би його негайно».

Але вже під час очного протистояння коуч «блауграни» міг на власні очі побачити головні якості вундеркінда, коли вже на другій хвилині Артур підхопив м’яч на межі чужого штрафного майданчика після помилки Оріоля Ромеу, швидко зорієнтувався та завдав точний удар в кут воріт.

За що Артура так цінували в Бельгії?

Та попри весь свій інтерес, грошей на півзахисника «Барса» так і не знайшла. А враховуючи недавні слова спортивного директора «Антверпена» Марка Овермарса (який свого часу провів 4 роки в Каталонії), ця втрата здається ще більш вагомою: «Не маю сумніву, що він вийде на фантастичний рівень. Коли я побачив його вперше, він нагадав мені Хаві та Ін’єсту, футболістів подібного амплуа». Досить цікаво звучить – опорний півзахисник, в якому бачили заміну Бускетсу нагадує двох інших його партнерів по команді, які переважно займалися більш атакувальними справами. Та це не помилка – Вермерен вміє на полі й те, й інше.

Розпочнемо з теплової карти Артура цього сезону, на якій чітко видно зону прямої відповідальності бельгійця – центр поля ближче до правого флангу, але це дійсно самісінький центр поля, без крену в бік свого чи чужого штрафного майданчика. Вермерен номінально розташовується на полі в парі опорних півзахисників, але виконує не лише оборонні функції, а й активно підключається до атак, що не дивно у відкритому атакувальному чемпіонаті Бельгії.

Ментальність Вермерена є одним з його козирів. Таких гравців обожнює Сімеоне

Раніше цю роль виконував більш зірковий Раджа Наінголан, а молодий хлопчина минулий сезон взагалі розпочинав у філіалі «Антверпену» - «Янг Редс». Та жахливий характер Раджі, про який знають, мабуть, всі, все ж дав про себе знати, і після перевищення швидкості на своєму автомобілі, ще й в стані алкогольного сп’яніння, його виключили зі складу команди, довірившись вихованцю, який зовсім не підвів. А в кінці сезону ще й зробив безпосередній внесок у здобуття чемпіонства, коли в кінці вкрай важливого матчу з «Генком» пішов на кутовий і забив переможний гол у матчі (3:2). «Я досі не розумію, що він робив у чужому штрафному. Але це вже неважливо. Він дуже зрілий. Такий рівень рідко зустрінеш у його віці» - так коментував гру бельгійця ван Боммел.

«Це фантастичне почуття. Думаю, ця перемога додасть нам додаткового імпульсу. Ми погано розпочали, у першому таймі діяли дуже неохайно, та й загалом відіграли не дуже, але в результаті перемогли завдяки характеру та настрою» - розповідав після матчу Артур. Одні з головних чеснот, які дуже цінує в гравцях Діего Сімеоне – бойовитість та незламність.

В цьому плані Вермерен, який стояв поруч з Тобі Алдервейрельдом, коли той забивав чемпіонський гол на 94 хвилині, точно підійде «матрацникам», але що там з ігровими якостями хлопця?

Перша перевага бельгійця - розкішна гра у відборі

Вермерен входив у топ-10 гравців з найкращими показниками відбору у минулому сезоні бельгійської Про-ліги з цифрою 2.5 відбори в середньому за матч, а дебютував у Лізі Чемпіонів з ще кращим показником – 3.1 відбори в середньому за гру, що є дванадцятим результатом групового етапу – розкішний показник як для 18-річного півзахисника. І ви маєте добре пам’ятати перший гол «Шахтарю», коли саме Артур вже на третій хвилині відібрав м’яч у Ярослава Ракицького і зробив асист на вільного Мую.

І така агресивна гра у відборі не є чимось фантастичним для Вермерена. По-перше, він класно грає на випередження - 1.3 перехоплення за матч в минулій кампанії та 1.1 в цій пряме цьому підтвердження, а окрім статистичних показників нерідкі ситуації, коли Артур навіть не дає статись небезпечній ситуації, грамотно читаючи гру. По-друге, він дуже сміливо йде у підкати, які взагалі вже стали його візитівкою. На скриншотах два простих приклади, де бельгієць знаходився в незручній позиції - в першому випадку в центрі поля, а в другому у власному штрафному майданчику, але класно вибирає момент та відчайдушно йде в підкат. В обох випадках успішний.

Друга перевага бельгійця - активна підтримка атакувальної гри команди

«Барселона» мріяла про Вермерена не тільки й не стільки за його оборонні якості – він є вкрай корисною опцією при конструюванні власних атак. В цьому розіграші в Артурі розгледіли цю особливість і довірили важливу роль в позиційній грі команди. Тепер бельгієць виконує в середньому 1.3 ключовий пас за гру замість 0.9 в минулому сезоні, а також підвищив точність передач на своїй половині поля аж до 91%, а на чужій до 82%, що є дуже пристойним результатом. Вермерен класно володіє м’ячем, контролює темп гри команди, то розганяючи швидкість гри, то її заспокоюючи, і має у своєму арсеналі непоганий пас – він більше, ніж просто «опорник-собака»

Окрім підтримки атак з глибини, Артур полюбляє підійматись високо й, обігруючись з партнерами, вриватися в штрафний майданчик суперника тоді, коли той цього не очікує. Перший приклад зі свіжого матчу з «Шарлеруа» - Вермерен знаходиться у фінальній треті поля, бачить вільний коридор, на повній швидкості вбігає у цю зону, отримує пас й створює партнерам небезпечний момент, який, на жаль, не завершився голом.

Другий приклад вже на більш знайомому для бельгійця правому фланзі – він сам просуває м’яч з глибини, грає з партнером у «стіночку», в результаті якої залишає дезорієнтованих опонентів позаду себе й знову стає джерелом небезпеки у чужих воріт.

Про ще один варіант застосування Артура може детально розповісти «Шахтар», який постраждав від гравця й в моменті з другим голом в очному протистоянні. Вермерен отримує м’яч, тягне його до середини поля й віддає розкішний розрізний пас на нападника, який завершить цей момент взяттям воріт. Другий момент на скриншоті майже дзеркальний голу українській команді, але в цій ситуації пас пішов верхом - і знову точний.

Взагалі, точність довгих передач Вермерена складає в цьому сезоні 73%, а вкупі з його класним баченням поля це робить його ще більш універсальним футболістом – для контратакувальної системи такий гравець, що може швидко доставити м’яч швидким нападникам, є необхідністю.

То чи можна цей перехід назвати вдалим для його сторін?

І тут ми переходимо до головного питання, а навіщо взагалі Артура покликав до себе Сімеоне й чи має їхній союз перспективи стати вдалим для обох сторін? Про те що ментально бельгійський хлопчина має підійти «Атлетіко» вже було згадано, а от в контексті можливої ролі на полі поки що є питання. В цій кампанії Вермерен провів 10 матчів на позиції центрального півзахисника, і 17 матчів в ролі опорного, тому в перспективі може претендувати, як на місце Родріго де Пауля, на якого Артур схожий найбільше за манерою гри, і щодо якого ходили чутки про можливий трансфер в іншу команду, так і на місце Коке, який не стає молодшим, але все ще є ключовою фігурою для ігрової моделі «матрацників»

Також не слід забувати, що хлопцю всього лише 18 років, і завдяки своєму універсалізму він може перелаштуватися на гру більше до лівого краю, й замінити Сауля, що в поточному році повернув собі місце в стартовому складі, але якому вже майже 30 років, і найкращі його сезони вже залишились позаду.

Сам Артур, звісно, за ігровим стилем більше б підійшов для Хаві, але враховуючи тектонічні зміни в стилі гри «Атлетіко» останнім часом, Вермерен може стати тим елементом, який допоможе зберегти баланс між звичною ставкою на надійність біля своїх воріт й бажанням грати в більш атакувальному стилі. Якщо вдасться – бельгієць на роки вперед стане найважливішою ланкою для системи мадридців. ФОТО: Global Look Press/Tom Goyvaerts

Лучшее в блогахБольше интересных постов

Другие посты пользователя

Все посты