Tribuna/Футбол/Блоги/Жиру в 37 років проводить ледь не найкращий сезон у кар'єрі. У чому секрет француза
Блоги

Жиру в 37 років проводить ледь не найкращий сезон у кар'єрі. У чому секрет француза

Розповідає наш користувач.

20 января, 12:38
7
Жиру в 37 років проводить ледь не найкращий сезон у кар'єрі. У чому секрет француза

Від редакції: цей пост написал наш блогер Іван Короткевич, підтримайте його плюсами та коментарями.

***

«Якщо через 50 років показати своєму онукові нарізки голів Олів’є Жиру, його можна буде переконати в тому, що француз був кращим гравцем світу» – приблизно так можна описати кар’єру нападника «Мілана», який цього сезону забив вже 10 м'ячів у Серії А.

За свою кар'єру Жиру лише одного разу перейшов планку у 20 забитих м’ячів у чемпіонаті – в сезоні 2011/12 за «Монпельє», а за час свого перебування у «Челсі» й зовсім жодного разу не відзначився навіть 10 разів. Проте далі відбувся ренесанс. Італія традиційно славиться тим, що вікові форварди переживають тут другу молодість – і Жиру вкотре підтверджує це спостереження.

Вже третій рік поспіль француз забиває мінімум 10 м’ячів у Серії А, а враховуючи те, що попереду ще половина сезону, Олів’є майже гарантовано поб’є свій рекорд результативності минулої кампанії (13 голів), і має всі шанси вдруге дістатися відмітки 20 голів за сезон.

А голи це ж навіть не головна зброя 37-річного форварда. І я не про гру в рамці воріт.

За що тренери цінують нападника

Сильні якості Олів’є підкреслювали майже всі тренери, з якими французу довелось працювати, зокрема й Антоніо Конте, який завжди славився своїм особливим підходом до нападників: «Жиру став чудовим підписанням для нас. Як ви дуже добре знаєте, мені був потрібний гравець з такими характеристиками, фізично сильний футболіст, який вміє утримувати м'яч в атаці, дозволяючи нашим «десяткам» комбінувати з ним».

Секрет футбольного довголіття Жиру полягає якраз в тому, що з віком ці особливості не зникають, а навпаки – примножуються, а ігровий інтелект гравця стає тільки вищим. Для розуміння його важливості для команди достатньо лише поглянути на теплову карту Жиру цього сезону, не зовсім типову для нападника його років.

Перший аспект – розкішна гра головою

«Мої сильні якості? Вміння притримувати м'яч в атаці, комбінаційна та ефективна гра перед воротами. Також я сильний ментально, тому що іноді в сезоні доводиться поставати перед труднощами, і потрібно бути сильним і намагатися зберігати командну згуртованість» – розповідав про себе Жиру, чомусь не згадавши своє вміння грамотно обирати позицію та майстерну гру головою.

У цьому сезоні 4 із 10 своїх голів форвард забив саме з другого поверху, що з урахуванням ігрових проблем «Мілана» стає невіддільною частиною гри «россонері» в моменти, коли вкрай необхідно забивати.

Яскравий приклад – другий гол в матчі з «Салернітаною», який допоміг вирвати нічию. Жиру виграє другий поверх у високих центрбеків команди супротивника, але вирішує не бити з незручної позиції, а скидає на вільного Йовича, який успішно завершує атаку.

Другий аспект – активна участь в комбінаційній грі команди

Показовою є статистика створених гольових моментів та середньої кількості ключових передач за гру. За поточний сезон Жиру створив вже 7 гольових моментів та віддає 1,4 ключових пасів за матч. У порівняння, в кампанії 2022/23 ці показники становили 10 гольових моментів (за весь сезон) та 0,7 ключових передач за одну гру, а в сезоні 2021/22 Олів’є взагалі створив лише 3 гольових моменти й віддавав в середньому 0.9 ключових передач. Прогрес очевидний.

Два простих приклади з останніх матчів. «Мілан» атакує в матчі з «Монцою», Жиру помічає вільний коридор поміж захисників та розумно вривається у вільний простір, але передача від партнера пішла не на хід, тому м’яч довелося приймати спиною до воріт. Француз за долі секунди сканує простір навколо себе, миттєво розвертається в півоберту, і навіть не приймаючи передачу в дотик, відправляє м’яч на вільного Окафора, який забиває третій.

Другий – з матчу проти «Роми», який, як виявилося, звільнив Жозе Моурінью. Олів’є пішов з номінальної позиції форварда вглиб, витягнув за собою крайнього захисника «римлян», отримав передачу від Тео та відігрався з ним п’ятою, внаслідок чого Ернандес увірвався у вільний простір, який звільнив якраз Жиру – чергова, вже шоста гольова передача від Олів’є.

Окрім гола та асисту, в цьому матчі Жиру лише в другому таймі тричі виграв верхові єдиноборства, двічі повернув володіння та зробив три ключові передачі, постійно беручи участь в розіграші м’яча й активно відпрацьовуючи в пресингу. Саме на цьому наголошував і Стефано Піолі, коментуючи підписання Жиру: «Влітку 2021-го ми хотіли підписати гравців, які вміють перемагати та знають, як працювати для досягнення цілей. Нам були потрібні великі професіонали».

Третій аспект – відчуття вільного простору

«Нападник насамперед повинен працювати на команду, постійно чинити тиск на суперника, пресингувати, боротися за м'ячі – саме цим я завжди займаюся, допомагаючи команді. Вже після цього я намагаюся забити пару м'ячів» – таким чином описував манеру своєї гри Олів’є.

То що щодо забитих голів? Окрім пенальті та голів головою, Жиру внаслідок класного пошуку вільного простору та грамотних відкривань нівелює низьку швидкість та нерідко забиває такі голи, як, наприклад в матчі з «Лечче».

Француз стартував в програшній позиції, але вже за дві секунди випередив захисника суперника та забив гол животом. Так, універсальність Жиру проявляється не тільки в позиціях на полі. Ось що розповідав про нього партнер по збірній Антуан Грізманн: «Щоразу, коли в тебе складається враження, ніби ти його тримаєш і добре опікаєш, він примудряється якимось чином забити – головою, стопою, коліном». Животом.

Цю особливість свого стилю підкреслював і сам гравець: «Щоб звільнитися від захисника, нападник повинен спочатку зробити перший ривок, потім ще один. Показати, що йдеш на ближню штангу, а опинитись на дальній. Такі рухи з метою звільнення – основа моєї роботи». Як ми бачимо, навіть в такому поважному віці своїх навичок Жиру не втратив.

Важко спрогнозувати, як довго форварду вдасться підтримувати таку форму, але на цьому етапі сезону вже точно можна зробити висновок, що вдала гра француза одна з головних причин того, що «Мілан» має комфортну перевагу перед конкурентами в боротьбі за лігочемпіонівське місце.

Фото: «Мілан»

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты пользователя

Все посты