Tribuna/Футбол/Блоги/Футбольна альтернатива: Як зміниться хід історії, якщо Неймар обере інший шлях?

Футбольна альтернатива: Як зміниться хід історії, якщо Неймар обере інший шлях?

7 декабря, 15:19
5
Футбольна альтернатива: Як зміниться хід історії, якщо Неймар обере інший шлях?

Уяви собі теплий серпневий вечір 2017 року. Мадридський «Реал» нещодавно виграв другу Лігу Чемпіонів поспіль, всі грають у FIFA 17, Німеччина - переможець Кубку Конфедерацій, а ти повертаєшся пізно додому і вирішуєш передивитись стрічку новин, аж раптом усе футбольне ком’юніті вибухає від заголовків – Неймар в останній момент з'їдає майже підписаний контракт з «Парі Сен-Жермен» і на самокаті поспішає назад до Каталонії. Піке тріумфує, його всі називають ледве не пророком, шейхи витирають сльози грошима, Мессі та Суарес мало не перевернули яхту десь у відпустці. Баланс всесвіту відновлено. Чи ні? Чи може ефект метелика у цій реальності призведе до того, що Харрі Магуайр визнається найкращим захисником світу, а Марко Ройс виграє п’яту Бундеслігу поспіль?

Почнемо з чогось правдоподібнішого.

Глобальний трансферний ринок

Ти цього, звичайно, не помітив, але світ настільки очистився, що трансферний ринок пройшов трансформацію у роздутого прожерливого монстра значно повільніше, ніж у разі переходу Нея. Не трапилося різкого стрибка цін на випадкового школяра, що вміє потрапляти по м'ячу, «Барселона», в спробах хоч якось замінити хлопчину з тіні Мессі, не стала хаотично витрачати по 150 мільйонів на Дембеле, Коутіньо та Грізмана, інші гранди теж неохоче переходять планку в 100 мільйонів за одного ногом’ячера, через що Азари, Фелікси та інші або лишаються вдома, або йдуть за більш адекватні цінники. Як підсумок, рейтинги найбільш провальних трансферів в історії втратили багато прізвищ, проте вже зовсім скоро розбагатіла АПЛ повертає все на свої місця, і божевільні переїзди Антоні, Кайседо та Гріліша вже ж відбуваються.

«Барселона»

Що відносно«Барселони», то як же пощастило людині на прізвище Бартомеу, оскільки чим менше дій цьому генію довелося здійснювати, тим менше безповоротної шкоди він приніс «синьо-гранатовим». Легендарні МСН за пару років до цього трансферу допомогли взяти Лігу Чемпионів вже при його президентстві, тому управлінський гуру залишив все як є, і в спробах перебудувати команду після відходу однієї з головних зірок не назбирав з вулиці Мурільйо, Боатенга, Лангле, Малкома, та інших вкрай сумнівних персонажів.

Виграв від такого рішення свого друга й один аргентинський хлопчик, сліз якого ти так і не побачив на прес-конференції у 2021 році, коли йому раптом сказали, що з ним, виявляється, неможливо продовжити контракт. Завдяки тому, що фінансова ситуація в клубі не була доведена до катастрофічної, гроші на безрозмірну зарплату Лео знайшлися, навіть без важелів Лапорти, про які ніхто так ніколи і не почув. На щастя, згодом легенда отримала гідне прощання на заповненому «Камп Ноу», перед від’їздом на футбольну пенсію.

Але до того моменту «Барса» навіть встигла зачепити ще одну Лігу Чемпіонів, як би неймовірно це не звучало, а ти так і не побачив одного з найбільш шокуючих камбеків в історії футболу. Коутіньо залишається в «Ліверпулі», «мерсисайдці» не отримують колосальних фінансів на придбання двох ключових персонажів тієї перемоги – Ван Дейка та Алісона, а Неймар ще в першому матчі, на відміну від горезвісного Дембеле, забиває четвертий м’яч та остаточно ховає будь-які шанси червоних. А обіграти «Тоттенхем» у фіналі можна і випустивши Тер Штегена в атаку.

Не можна оминути і травмуючі 8-2. Як багато фанатського болю відчувається у цих двох цифрах, проте очевидно, що в ковідний сезон німців зупинити було абсолютно нереально. Хоча слід відмітити, що «Барселона», яка не пережила за кілька років до цього стільки жахів, все ж не пропускає цілих 8 банок в одному матчі. У цій реальності всі сміються над 7-3.

І начебто - суцільні плюси. Просто казка. Запускай діснеївських принцес, і можна співати пісні та танцювати. Але ні. Криза іспанців була неминуча, це природний процес для будь-якої системи, однак футболісти, які уособлювали собою ту епоху, постаріли та пішли синхронно, і це стосується не лише Мессі, Суареса та Неймара. Хаві, якому судилося зайняти тут тренерський місток, отримав не клуб, що вже пройшов пік падіння і усвідомив свої помилки, а клуб з високою планкою результатів та низькою довірою до нього. І тоді в Каталонії запустилася така метушня, що два невиходи до плей офф ЛЧ здалися б блискучим результатом.

Неймар

Самому Неймару теж не позаздриш. У Каталонії він так і залишився примадонною усього лише другого рівня, а отже, весь Таємний Світовий Уряд тут не працює на те, щоб дати йому можливість спокійно відсвяткувати день народження сестри. Шкода козака. Тут тобі і травм менше, через не такий брутальний та контактний чемпіонат, і різних нефутбольних причин не так багато. Доводиться працювати.

Трохи менш прикро за те, що Ней так і лишився другим не лише у власній команді, а й у різних офіційних та фанатських рейтингах. Як би багато вкладу не вніс бразилець у гру колективу, але навіть у рік перемоги в Лізі Чемпіонів, обійти Мессі просто неможливо. Єдиний вихід – успіхи зі збірною, але чи сильно на гру збірної Бразилії впливає те, з якого бюджету надходить зарплатня Неймару? Його визнають одним з кращих і значущих гравців покоління, але лише одним із. На ютубі виходять відео накшталт «Що, якби Неймар пішов би в «ПСЖ», із «Золотим м'ячем» на обкладинці.

І нехай одним шейхам у руки він так і не потрапив, сховатися від масового затоварення інших, вже саудівських, Неймару не вдалося й тут. У Іспанії бразилець затримався на рік довше, ніж партнери по атаці, та серйозна криза не дала йому та усій команді провести хоча б прийнятний сезон. Всіх собак за гучний провал повісили, звісно ж, на головну зірку, після чого розчарований нападник під сумну музику поїхав на Близький Схід, подалі від тиску і поближче до грошей. І ні, це не дощ, це я просто плачу.

«Парі Сен-Жермен»

А чим весь цей час займався Париж? Все тим же – набирав побільше зірок, сподіваючись, що в кінці-кінців вони зростуться в єдиний організм і запалять у Лізі Чемпіонів. У 2017 забрали Мбаппе, який одразу став лідером, а у 2018 вкрай уважно стежили за ще одним гігантом того покоління, який після третього вухатого поспіль раптом вирішив прийняти новий виклик. «ПСЖ» з легкістю виграє у «Ювентуса» конкуренцію за Роналду і урочисто привозить того на фотосесію на тлі Ейфелевої вежі.

Чи вдалося втілити план у життя? Цілком. Португалець і француз деякий час чудово підходили один одному і в ігровому, і в ментальному плані. Кіліан, що грає зручну для себе роль на фланзі, зміг побудувати роскішну хімію з людиною з плакату на стіні своєї дитячої кімнати, а геніальний форвард не перестав бути в Парижі менш геніальним. У перехідному після ковідного 2021 році ця парочка пройшлася і по Манчестеру, і по «Челсі», виконавши нарешті мрію Аль-Хелаїфі.

На жаль, кохання тривало недовго, і змужнілий, відчувший смак великих перемог Мбаппе, та егоцентричний, токсичний Роналду, згодом не змогли поділити роль ватажка команди. Тримайте в голові сцену з «Джентльменів», де замість Меттью Макконахі - Кріштіану, і відразу зрозумієте суть закулісних конфліктів у «ПСЖ». Команда розділилася на табір Роналду та табір Мбаппе, результатом чого став відхід постарілої легенди. Нічого не нагадує?

На кого ще вплинув такий розворот Неймара?

Є й непрямі фігуранти цієї справи – вищезгаданий Коутіньо рятує кар'єру, і нехай «Ліверпуль» так і не забрав ЛЧ, але з Коутом в одній із головних ролей була виграна ціла АПЛ. Суарес не перейшов до «Атлетико», через що матрасники втратили ще однин кубок Ла Ліги. Дібала користується шансом і стає справжньою легендою «Ювентуса», продовжуючи тягнути його і в важкі часи. «Челсі» теж залишилися без ЛЧ 2021, Жоржіньйо втратив більшу частину виданого йому піару, а Тухель свій безмежний, на той час, рівень довіри. Збірна Франції з максимально зарядженим Мбаппе того року виграє серію пенальті у Швейцарії, а потім і забирає титул чемпіона Європи. Мбаппе виграє свій перший «Золотий М'яч», навіть незважаючи на виграш Мессі «Копи».

Лучшее в блогахБольше интересных постов

Другие посты пользователя

Все посты