Tribuna/Футбол/Блоги/PFL Design/Збірним закон не писаний? Про емблеми національних футбольних асоціацій

Збірним закон не писаний? Про емблеми національних футбольних асоціацій

Розбираємося, чому емблеми національних збірних за стилем різняться з клубними.

Блог — PFL Design
21 ноября 2019, 15:05
6
Збірним закон не писаний? Про емблеми національних футбольних асоціацій

Розбираємося, чому стилістика емблем у міжнародному футболі відрізняється від клубного.

Я завжди вважав себе радше вболівальником міжнародного футболу, аніж клубного. Збірні дарують більше сюрпризів за клуби (яскравий приклад - кваліфікація до Євро-2016, коли завдяки не лише розширенню кількості учасників, а й якості гри чимало нетопових команд змогли впевнено вийти на ЧЄ та ще й непогано виступити ще й там), за збірними більше сумуєш, особливо взимку, коли вони беруть паузу на кілька місяців, а міжнародні трофеї розіграються не так часто, як у клубному футболі, через що на чемпіонати світу та континентів чекаєш із більшим нетерпінням, та й у принципі більшість фанів та гравців вважають Кубок Світу трофеєм важливішим за Лігу Чемпіонів та навіть Золотий М'яч. До того ж, лише збірна може об'єднати уболівальників з усієї країни незалежно від їхніх клубних смаків, та частіше приваблює до себе людей, котрі футбол не дивляться в принципі. Скажімо, ви зустрічали хоч одного українця, який не знав би про нашу жовтневу перемогу над Португалією?

Саме тому я вирішив врешті-решт опублікувати пост, присвячений саме збірним, розглянувши їхні логотипи та тренди в їх дизайні на прикладі Європи. Якщо поставити в один ряд кілька випадкових емблем європейських збірних та ще кілька емблем клубних, то можна побачити чіткий дисонанс у їхньому стилі.

У клубних логотипах більша увага присвячена назві клубу, його маскоту, символіці міста, що він представляє тощо, тоді як у збірних емблема має не стільки відсилати до якихось прихованих символів, скільки показувати чітко, яку країну представляє, часто зберігаючи елементи з державного герба або якісь національні орнаменти, які на клубних емблемах виглядали б безглуздо. Скажімо, під цю категорію підпадає емблема Української Асоціації Футболу, виконана на основі тризуба, Іспанії, Сербії з хрестом, взятим також з національного герба, Чорногорії з двоголовим орлом і, на мою думку, найкращий варіант з цього підтипу - емблема збірної Румунії, в якій дизайнери чудово обіграли символи з державного герба.

Деякі збірні не використовують емблеми в принципі, повністю або частково замінивши її на державний герб власної країни. Скажімо, з гербами країн на грудях грають Словаччина, Угорщина (мадярська збірна взагалі не використовує емблему місцевої футбольної федерації), Австрія або Білорусь.

Швейцарія та Туреччина ж використовують навіть не герб, а державний прапор.

У збірних скандинавських країн на емблемах можна побачити ніщо інше, як скандинавський хрест, взятий з прапора країни. Вийшли дуже цікаві щити, котрі пасують до форми.

Також на основі прапорів власних країн зробили собі емблеми збірні Італії, Греції, Азербайджану, Грузії, Бельгії тощо.

На збірні також не так суворо поширюється "табу" на використання м'яча - оскільки футбольні асоціації є організаціями не лише спортивними, а й державними, зображення футбольного снаряду застосовується там для того, аби позначити, що ж означає цей логотип. Особливо тоді, коли більше ніде на емблемі футбол не згадується. Косово, скажімо, цікаво обіграло м'яч, намалювавши його наче від руки, Ізраїль же заховав у ньому зірку Давида.

Мій власний топ, точніше добірка без розподілення місць, найкращих логотипів світових збірних виглядає так:

  • Румунія - національний візерунок обіграний у емблемі сучасно та чудово пасує до форми логотипа.
  • Хорватія - фірмова шахівниця в сумі з золотими контурами та синім центром формує чудовий щит.
  • США - поєднання смуг із назвою країни. Більше й не треба.
  • Кот-Д'Івуар - чудова ідея зробити емблему у формі самої країни, а також замінити першу літеру С на хобот слона.
  • Італія - чудово, що у емблемі зуміли поєднати і синій колір збірної, і державний прапор, розбавивши це золотом.
  • Азербайджан - одночасно в емблемі знайшлося місце і для вогню, і для м'яча, і для державного прапора.
  • Японія - цікавий логотип із птахом, який замість м'яча тримає сонце, що сходить.
  • Молдова - орел, що визирає з-під м'яча, на тлі державного прапора (нехай і Румунії, але це й на краще, що туди не стали ліпити герб Молдови).
  • Ліхтенштейн - новий логотип гірської країни підтверджує цей її статус.
  • Казахстан - всередині емблеми чудово знайшлося місце і для беркута з сонцем з прапора цієї країни, так і для м'яча.

Усі вибрані мною логотипи поєднує те, що вони не перенасичені ані кольорами, ані деталями. Деякі з них чудово підійшли б навіть клубам, якби з них прибрали національні символи.

Що скажете ви про зазначені вище та інші емблеми національних футбольних збірних світу? Чекаю на ваші коментарі!

Лучшее в блогахБольше интересных постов

Другие посты блога

Все посты