Tribuna/Футбол/Блоги/Апельсинова кава/«Динамо» – третя команда Каргбо за сезон. За правилами ФІФА можна грати тільки за два клуби

«Динамо» – третя команда Каргбо за сезон. За правилами ФІФА можна грати тільки за два клуби

Кияни не зможуть розраховувати на форварда до кінця сезону.

Автор — Ірина Козюпа
31 января 2020, 21:11
59
«Динамо» – третя команда Каргбо за сезон. За правилами ФІФА можна грати тільки за два клуби

Кияни не зможуть розраховувати на форварда до кінця сезону. I справа не у травмi

У чому проблема?

Складна ситуація з новачком «Динамо» Ібрагімом Каргбо. Футболіст був заграний за дві команди протягом поточного сезону. Цей футбольній рік форвард розпочинав у другій лізі Бельгії, де зіграв 3 матчі за «Руселаре». Наприкінці серпня Каргбо на правах оренди перейшов у клуб «Льєрс Кемпензонен», який виступає у першому аматорському дивізіоні. Це третя за силою ліга Бельгії. До листопада він зіграв 10 матчів і забив два м’ячі за цей аматорський клуб. Після цього Ібрагім розірвав контракт з «Руселаре» і перейшов у «Динамо» на правах вільного агента (про це пише «Динамоманія»). Агент футболіста – Дмитро Селюк.

За регламентом ФІФА зі статусу та трансферів гравців (ці правила також актуальні для УЄФА) футболісти можуть бути зареєстровані максимум в трьох клубах протягом одного сезону.

«Протягом цього періоду футболіст має право грати в офіційних матчах лише за два клуби. Однак є виняток з цього правила. Якщо гравець змінює клуби, що належать асоціаціям, в яких чемпіонати проводять за різними часовими системами (наприклад, один чемпіонат стартує влітку/восени, а інший – взимку/навесні), тоді футболіст має право грати в офіційних матчах за третю команду. Але це можливо тільки в тому випадку, якщо він повністю виконав всі свої договірні зобов’язання перед минулими клубами».

У цьому сезоні Ібрагім зіграв в офіційних матчах у Бельгії за два клуби. Там чемпіонат розігрують за такою ж системою, як і в Україні, тобто стартують влітку.

Чи може Каргбо грати за «Динамо»?

Якщо вірити вихідним даним цього трансферу і правилам ФІФА, то кияни не зможуть розраховувати на Ібрагіма в офіційних матчах до кінця цього сезону. Ситуацію не рятують навіть такі нюанси:

– один з двох попередніх клубів Каргбо – аматорський;

– він грав на правах оренди за один з клубів;

– футболіст прийшов у «Динамо» вільним агентом.

«Або ми чогось не знаємо про цей трансфер, або у клубі справді щось недогледіли. Але Каргбо ніяк не може грати, – пояснює Tribuna.com футбольний адвокат Юлія Богданова. – За правилами гравець може бути зареєстрований за три клуби, а грати тільки за два. Якби, наприклад, Каргбо перейшов у чемпіонат Білорусі, то він би міг грати, адже там сезон стартує навесні.

Важливі три фактори – реєстрація за три клуби у сезоні, гра за два, якщо мова не йде про сезони, які перетинаються. У правилах немає винятків для аматорських команд, оренд чи вільних агентів. Єдине, якби цей гравець був у заявці з 18 футболістів на матч, але не виходив би на поле. Важливо саме грати. Наскільки я розумію, Каргбо у Бельгії був зареєстрований за дві команди і грав за них. Градація на професійні чи аматорські команди значення немає. Відповідно, за «Динамо» він зареєстрований, але грати не може».

В УПЛ на запит Tribuna.com відповіли, що з «Динамо» до них поки не зверталися з приводу цього гравця.

«Графік заявок команд вже опублікований. «Динамо» наразі готує документи. Перша дата заявки у киян – 3 лютого. Якісь коментарі ми зможемо давати вже після цього», – повідомили в УПЛ.

Що у «Динамо» взагалі з форвардами?

Все складно. Артем Бєсєдін потрапив у допінговий скандал і зараз перебуває поза футболом. Навіть, якщо його визнають невинним, то підготовку до весняної частини сезону він пропустив. Фран Соль – хороший хлопець, але не підходить під модель гри «Динамо» і ніяк не може себе показати. У Жерсона Родрігеса проблеми з дисципліною. Більше того – він вже однією ногою в оренді в турецький клуб «Анкарагюджю». Залишається Назарій Русин, який повернувся з оренди із «Зорі».

Каргбо відзначився дублем у товариському матчі проти «Кайрата» на зборах «Динамо». У моменті з другим забитим м’ячем 20-річний футболіст травмувався і залишив поле на ношах. За інформацією офіційного сайту киян, в Ібрагіма пошкодження зв’язок, точний термін повернення поки невідомий. 

Фото: «Динамо»

Показать еще 59

Другие посты блога

Все посты