Tribuna/Футбол/Блоги/Думки одного журналіста/«Вест Гем» веде боротьбу за ЛЧ і найкращий результат за 35 років. Ярмоленко цій команді не потрібен

«Вест Гем» веде боротьбу за ЛЧ і найкращий результат за 35 років. Ярмоленко цій команді не потрібен

Банда Девіда Мойєса.

Автор — Volоdymyr Harets
13 апреля 2021, 18:11
45
«Вест Гем» веде боротьбу за ЛЧ і найкращий результат за 35 років. Ярмоленко цій команді не потрібен

Банда Девіда Мойєса.

Останні три матчі «Вест Гему» сформували нове правило для команди в АПЛ – найцікавіше починається за рахунку 3:0 на користь лондонців. «Арсенал» три тижні тому зумів зробити камбек – 3:3, а ось зустрічі з «Вулвергемптоном» та одним із найближчих до себе конкурентів «Лестером» закінчилися все ж перемогою «молотобійців» (3:2).

«Ми давно не завершували сезон вище «Арсеналу» й робимо все можливе, щоби він нас не наздогнав. Зараз ми хочемо ще більшого, я в цьому сенсі жадібний», – вважає головний тренер команди Девід Мойєс.

Зараз «Вест Гем» став найбільш сенсаційною командою АПЛ. Лондонці йдуть четвертими й за сім турів до кінця чемпіонату займають поул-позицію в боротьбі за Лігу чемпіонів. Якщо команда залишиться на цьому місці, то це буде найкращий результат для «Вест Гему» за 35 років. Лише в сезоні 1985/86 Джон Лаєлл дотягнув The Boys of 86 на третю позицію – найвищу в історії. 

Герої 2021-го для «Вест Гему» очевидні. Мойєс, Соучек, Райс, Антоніо, Огбонна, Лінгард. На жаль, у цьому списку немає місця для Андрія Ярмоленка.

Мойєс підлаштовується під футболістів: логічні схеми, мінімум пресингу, швидкі контратаки

У кінці лютого британське видання The Athletic опублікувало статистику пресингу всіх команд АПЛ (показник PPDA – кількість успішних передач суперника на одну атаку). Найбільш пресингуючою командою став «Лідс», а ось у підвалі опинилися «Вест Бромвіч», «Ньюкасл», «Крістал Пелас» (аутсайдери чемпіонату) та... «Вест Гем». 

Крім того, у команди в активі в середньому лише 6,4 відбори в центрі та чужій частині поля за 90 хвилин – найнижчий показник в лізі. «Вест Гем» майже повністю відмовляється від активного пресингу та опускається в низький блок. І це єдина така команда АПЛ, яка з подібним стилем перебуває у верхній половині турнірної таблиці.

Мойєс не віддає перевагу якійсь одній схемі. На початку сезону він використовував 4-4-2, потім перейшов на формації з 3 центральними захисниками, з приходом Лінгарда в активі частіше стала з’являтися і 4-2-3-1. Головний тренер підлаштовується під основні сильні сторони гравців та під слабкості суперника. Але зазвичай лондонці віддають м’яч та грають у дуже енергозатратний футбол як мінімум годину ігрового часу. Далі стає складніше, але до цього моменту «молотобійці» вже мають відчутну перевагу в рахунку.

В атаці ж «Вест Гем» правильно використовує свої сильні сторони. Основна небезпека із флангів – у позиційній атаці Мойєс прагне налагодити доведення м’яча в зручну позицію для подальшого навісу. Так, уже в цьому році на вістря атаки перевели Майкла Антоніо – завдяки швидкості та грі на випередження він почав створювати більше гольових моментів. 4 голи та 5 передач в матчах чемпіонату в 2021-му.

У системі «Вест Гема» важливо насичувати штрафний майданчик футболістами. Коли фланговий гравець отримує можливість відправити м’яч у небезпечну зону, то там уже перебувають 4 або 5 партнерів. «Вест Гем» забив 15 м’ячів у лізі після флангових передач – використання цього елемента допомагає вичавлювати максимум із наявних моментів. Контратаки – це потужна зброя лондонців, і в 2021-му «Вест Гем» йде по обнадійливому для вболівальників графіку.

Якщо ви добре знаєте англійську, то на каналі «Вест Гема» в березні вийшов відеоролик, у якому Мойєс розповів про основні засади своєї роботи в команді. Він вважає, що навіть нинішний відмінний результат – це лише перший крок для побудування фундаменту майбутніх успіхів команди. Й інколи варто відмовитися від сильного гравця, якщо це допоможе зберегти атмосферу – так Мойєс взимку забракував трансфер Дієго Кости з «Атлетіко».

«Я не бачу такої картинки в майбутньому, що клуб буде купувати гравців екстра-класу, яких треба буде зі складнощами інтегрувати в команду, – розповідав тренер. – В моєму розумінні, «Вест Гем» має створити свою систему, під яку вже будуть братися футболісти. Як і для основи, так і молоді з прицілом на майбутні роки. Приклад «Лейпцига» дуже надихає».

Райс та Соучек в центрі поля створюють проблеми для будь-якого суперника, а Огбонна в 33 може потрапити на Євро

Деклан Райс і Томас Соучек – два начебто різні центральні півзахисники, але вони вдало доповнюють одне одного в олдскульному стилі. Насамперед завдяки своїй грі на оборону. 

Простий приклад у статистиці: Соучек утримує лідерство в лізі за виграними єдиноборствами, а Райс – за вдалими перехопленнями. Їм вдається бути максимально стабільними в центрі півзахисту, також додають команді варіативності і в атаці. 

Соучек ефективний під час подач: лише 8 футболістів АПЛ забивали частіше чеха в цьому сезоні (без огляду на пенальті). Особливо це важливо для контратак, де Томаш часто вривається в штрафний майданчик у ролі другого форварда. Приклад із матчу з «Арсеналом», де він підправив удар Антоніо:

«Мойєс знайшов собі нового Феллаїні», – розводив руками Жозе Моурінью після гри з «Вест Гемом» восени (3:3). І це найбільш вдале порівняння з усіх. Бельгієць був зіркою АПЛ у стилі, який проповідував Мойєс в «Евертоні». І тепер чех Соучек має плюс-мінус ті ж чесности й допомагає команді триматися наверху. «Мені подобається грати від штрафного до штрафного майданчика, як в захисті, так і в атаці», – розповідав Томаш після чергового вдалого матчу.

Навіть якщо він піде в інший клуб влітку, у «Вест Гемі» залишиться пам’ять не лише про його голи. Саме за рекомендацією Соучека клуб взяв чешського правого захисника Цоуфала, без якого також вже складно уявити стартовий склад «молотобійців».

Райс же більш корисний під час початку контратак: за статистикою fbref.com центральний півзахисник «Вест Гема» просунув м’яч на 7250 метрів – лише 12 гравцям вдалося просунути м’яч на більшу відстань. Подібну картину можна було побачити в матчі проти «Лестера», де він самостійно підхопив м’яч, а через 65 метрів та 9 секунд вдарив у перекладину. 

Уже зараз 22-річний Райс на радарі майже всіх топ-клубів АПЛ, а «Вест Гем» планує виручити за нього більш ніж 100 млн фунтів. Свою зацікавленність проявляє «Манчестер Юнайтед» з особливим козирем – він може використати в майбутньому трансфері Джессі Лінгарда, який для лондонців став за півроку справжньою зіркою.

І якщо вже говорити про основу захисту «Вест Гема», то неможливо не згадати й Анджело Огбонну. Йому в травні виповниться 33 роки, але за Мойєса він переживає другу молодість. Влітку минулого року лише Райс був вище в голосуванні за найкращого гравця команди, а в цьому сезоні, таке відчуття, він став ще сильнішим.

У цьому сезоні без Огбонни клуб втратив очки в трьох матчах із шести, у минулому – взагалі програв у 6 зустрічах із 7. Його на полі може номінально замінити Ісса Діоп, але молодий француз не здатен читати гру так, як це робить Анджело. Можливо, саме тому в останніх матчах у «Вест Гема» так багато пропущених голів.

З Огбонною на полі було трохи спокійніше. У січневому матчі проти «Брайтона» (2:2) все могло закінчитися поразкою, якби не досвід італійця. Усього два правильних кроки на 87-й хвилині – і потенційний вихід 1 на 1 на голкіпера перестав бути небезпечним.

Огбонна досі має всі шанси потрапити на Євро-2021. Він уже був у заявці збірної на жовтневі матчі Ліги Націй, і Манчіні явно й далі розглядатиме його кандидатуру. Але за умови, якщо Анджело зможе повністю відновитися після травми (через яку він не грав із початку лютого) та ударно проведе кінцівку сезону.

Орендований Лінгард з 3 лютого забив 8 голів – найкращий результат в АПЛ. Перезавантажив кар’єру після катастрофи в «МЮ»

Після призначення Сульшера в «МЮ» кар’єра Лінгарда в команді пішла різко на спад.

 

Не можна в цьому звинувачувати лише норвезького тренера, який орієнтувався не на улюбленця Моурінью, а на інших гравців. Що пізніше взагалі призвело до трансферу в команду Бруну Фернандеша – навряд Сульшер жалкує, що історія повернулася саме так.

Але для самого Джессі останні роки теж були складними: депресія матері, через яку їй довелося пройти лікування в приватній клініці, та рак дідуся, з яким Лінгард був дуже близьким. «Таке відчуття, що всі відвернулися від мене і сказали, щоби впорався з проблемами сам», – жалівся Лінгард в минулому році.

У сезоні 2020/21 він провів за «МЮ» всього три матчі без результативних дій та потрапив під серйозну критику тренерського штабу. Він зізнався, що вирішальним чинником його переходу з «Юнайтед» стала розмова із Саутгейтом: тренер збірної Англії пообіцяв йому місце в заявці на Євро, лише якщо Джессі набере форму. Лінгард обрав оренду до «Вест Гему» – і розквів.

Мойєс запропнував йому місце «десятки» з повною свободою. Коли Джессі на полі, то «Вест Гем» володіє м’ячем лише 39% часу, але вплив гравця на атаки команди став колосальним: 

Виступ Лінгарда можна назвати рекордним: у 9 матчах він відмітився 8 голами та ще 3 гольовими передачами. Це найкращий результат серед усіх гравців ліги, якщо вести відлік від 3 лютого. В останньому матчі проти «Лестера» він також був результативним – його дубль став вирішальним.

Ніхто не має сумнівів, що з такою формою Джессі має поїхати на Євро – і, ймовірніше, отримати повноцінний трансфер у «Вест Гем». Принайнмі, Мойєс точно цього хотів би: «Сподіваюся, що Джессі вважатиме «Вест Гем» хорошим місцем для себе, якщо покупка стане можливою».

Хоча поки невідомо, чи лондоцям вдасться провернути перехід. «У «МЮ» йому завжди діставалося від преси, тому що до гравців там ставляться дуже прискіпливо, – сказав Гарі Невілл в Monday Night Football. – Він дійсно хороший гравець. «МЮ» погодився на оренду у «Вест Гем», щоби надати імпульс його кар’єрі і, можливо, підняти його трансферну вартість. Але тепер вони думають: «Можливо, ми захочемо його повернути, можливо, він зможе бути по-справжньому корисний для нас».

А що Ярмоленко? Очевидний вклад у атмосферу в роздягальні, але на полі цій команді він не потрібен

Чи відчутна втрата для команди, яка веде боротьбу за зону ЛЧ, гравця, який лише раз за сезон вийшов у стартовому складі в чемпіонаті, а з початку лютого через травми взагалі зник із заявки? 

Девід Мойєс дуже скупо відповідає на всі питання щодо Андрія Ярмоленка останні місяці. «Він ще не готовий, треба почекати», – повторює та повтоює тренер. Але навіть якщо українець нарешті відновиться та перестане травмуватися, дуже малоймовірно, що його використають на повну під час такої важкої кінцівки сезону. Мойєс спирається на перевіренних бійців – і Ярмоленко не входить у їх число.

Ярмоленко, за інформацією The Athletic, відноситься до категорії тих футболістів, які тримають атмосферу в роздягальні – він один із найбільших жартівників у команді. Але на його позиції на полі грає улюбленець Мойєса Джеррод Боуен. Це один із перших трансферів цього тренера в лондонському клубі. І грає дуже успішно (8 голів та 4 передачі), навіть незважаючи на расистські скандали через твіти 9-річної давнини.

За розширеною статистикою здоровий Ярмоленко майже ні в чому не поступався більш молодому Боуену, але всі в клубі щоразу звертають увагу на самовіддачу Джеррода на тренуваннях та корисність на всіх ділянках поля в самих матчах. Він готовий вчитися кожного дня й готовий вчитися швидко – коли в матчі проти «Вулвз» травмувався Антоніо, Боуен моментально змістився у центр атаки і зовсім не втратив своїх головних якостей. І вже проти «Лестера» він провів видатний матч поруч з тим же Лінгардом.

«Я б волів бачити Боуена на його рідній позиції, але зараз мені треба бути більш гнучким в підході до вибору складу. Радий, що Джеррод так чітко сприйняв мої настанови і може бути корисним в нападі», – вважає Мойєс.

Ярмоленко, який потенційно і сам міг грати нападника у «Вест Гемі», уже стає для клубу невиправдано дорогим. У нього досі найвища зарплата в клубі, а в системі, яку хоче вибудувати Мойєс, такі гравці мають бути найбільш корисними, а не постійно перебувати в лазареті. Українець лише через травми пропустив мінімум 57 матчів «Вест Гема» за останні роки і остаточно програв конкуренцію проспекту з Чемпіоншипу. Під загрозою й потрапляння на Євро – навіть консерватор Шевченко може замислитися, якщо Ярмоленко так і не зіграє більше в цьому сезоні.

Здається, у новому сезоні вже пора шукати новий клуб – й ініціатива має йти саме від Андрія. 

Фото: The Athleticgloballookpress.com/Andy Rowland, Gettyimages.ru/Simon Stacpoole/Offside/Offside, John Walton

Другие посты блога

Все посты