Tribuna/Футбол/Блоги/Блог Євгена Брижа/«Ворскла» проти «Руху» зіграла, як «Інтер». Але їй не вистачає замін

«Ворскла» проти «Руху» зіграла, як «Інтер». Але їй не вистачає замін

Юрій Максимов на матч першого туру обрав модель гри, схожу на «інтерівську», й «Ворскла» забила стільки ж, скільки італійці «Шахтареві». Щоправда, граючи з відверто слабшим суперником, і пропустила двічі.

Автор — Євген Бриж
24 августа 2020, 16:56
11
«Ворскла» проти «Руху» зіграла, як «Інтер». Але їй не вистачає замін

Юрій Максимов на матч першого туру обрав модель гри, схожу на «інтерівську», й «Ворскла» забила стільки ж, скільки італійці «Шахтареві». Щоправда, граючи з відверто слабшим суперником, і пропустила двічі.

Почнімо з розстановки. При володінні «Ворскли» це були 3-5-2 або 3-2-5 з Кане під форвардами та високо розташованими латералями Пердутою і Сапаєм.

Останні (переважно Пердута) звужували в атаці простір, отримуючи м'яч у вільній зоні та діагонально вриваючись ближче до воріт. Отримавши м'яч після передачі з глибини, Пердута заробив штрафний удар (сфолив ексодноклубник Саків), після якого на добиванні відзначився Пуцлін.

Цікаво «Ворскла» розпочинала атаки. Після відбору м'яч розігрували захисники, а до них опускався один із центральних півоборонців — Скляр, Кане або Пуцлін — і починав атаку довгим чи середнім пасом у фланг або на форвардів. Бувало, що під час довгих розіграшів за м'ячем по черзі опускалися всі троє. На цьому скріні опустилися Кане і Пуцлін, Кане повертається в центр поля, а Скляр поза кадром на позиції під нападниками.

Саме такий розіграш призвів до кутового, після якого «Ворскла» забила вдруге. Щоправда, там передачу віддав Чеснаков, але знову вона була довгою і знову на Пердуту, який домігся корнера. Після його розіграшу Кане навісив, Альюн пробив, а Степанюк встиг на добивання.

Ця ж атакувальна модель зберігалася навіть при нечисленних кутових «Руху». На 11 метрів — Степанюк, на межі штрафної — латералі Пердута і Сапай чатують на можливість почати атаку, попереду на краях — Кане і Кулач.

Форварди у Максимова являють першу лінію оборони, здійснюючи тиск на опонента на його половині й даючи змогу латералям опуститися в оборону. При захисті «Ворскла» грала у 5-3-2, перекриваючи варіанти «Рухові» попереду.

Третій гол «Ворскли» взагалі став окрасою цієї моделі. Середня передача зі своєї половини відрізає весь насичений півзахист «Руха», латералі відтягують на себе крайніх захисників, лишаючи прудких Степанюка і Кулача один в один проти двох центральних захисників. Перший пасує на другого і той забиває.

У другому таймі Максимов випустив новачка Татаркова (спершу лівий латераль, потім центрхав), легіонера Якубу на лівий фланг, центральних півзахисників Челядіна та Опанасенка, а також правого латераля хорвата Пешича. Новий центр поля не вразив, що добре видно за секунди до другого голу. Троє гравців у білих футболках попереду не заважають віддати передачу, а Пешич на правому фланзі, маючи кілька кроків відстані, пускає Бойчука за спину і дозволяє тому забити гол.

Найголовніша вада такої «Ворскли» — закоротка лава запасних. Так, усі троє центральних захисників провели на полі по 90 хвилин, і заміни їм узагалі немає. Трьом центральним півзахисникам заміна — лише одна, якщо не рахувати молоді — перекваліфікований в опорника Опанасенко. Плюс непогано було б мати в запасі ще одного форварда. Максимов випустив й інших латералів, але обидва не досить вразили, хоча за одним матчем і не судять.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Два капітани
4 августа 2022, 18:48
Все посты