Tribuna/Футбол/Блоги/Культові футбольні бутси 2000-х: Mercurial Vapors, Total 90s, adiPures

Культові футбольні бутси 2000-х: Mercurial Vapors, Total 90s, adiPures

Автор — Sergey Kurbatskiy
26 декабря, 00:28
11
Культові футбольні бутси 2000-х: Mercurial Vapors, Total 90s, adiPures

Поціновувачі футболу часто розвовідають на форумах, згадуючи історії про свої Patrick Kevin Keegans, про черевики Ligne 7, які вони придбали під час відпустки у Франції, про те, як першим коханням їхнього життя стала пара кросівок Adidas Accelerator, і чому модельний ряд T90 Laser від Nike був мрією.

Зважаючи на це, ми вирішили здійснити подорож у минуле і написати про найкращі та найбільш знакові бутси минулих років, які перенесуть когось із вас у дитинство, а когось - в інтернет у пошуках Umbro Specialis, про які ви тепер шкодуєте, що їх віддали.

Починаємо.

Mizuno Wave Cup (2001)

Білосніжні бутси Wave Cup, які є покращеною версією Morelia II, будуть завжди асоціюватися з людиною, яка на Чемпіонаті світу 2002 року забила п'ять голів, отримала три нагороди найкращому гравцеві матчу і була оштрафована на 4500 фунтів стерлінгів (6750 доларів на той час) за один з найкричущіших актів симуляції, які ви коли-небудь бачили. "У футболі потрібно бути хитрим", - сказав Рівалдо згодом.

Так чи інакше, повернемося до бутсів, які завдали набагато більше шкоди в Південній Кореї та Японії, ніж Хакану Унсалу. Виготовлені зі шкіри кенгуру, бутси Wave Cup були естетично красивими - спалахи синього і жовтого на білому фоні верху доповнювали бразильський комплект.

За словами Mizuno, розробка бутс - особливо використання технології "компактної хвилі" в області п'яти, яка була розроблена, щоб зробити посадку легшою для "відчуття босоніж", забезпечуючи при цьому амортизацію - призвела до "багатьох труднощів". Однак на Чемпіонаті Світу, де Рівалдо сяяв, а Бразилія тріумфувала, все закінчилося добре, а це означає, що коли бутси були перевипущені в 2018 році, на відкидному язичку була вишита п'ята зірка.

Mizuno Wave Cup побудовані на успіху ранніх моделей Mizuno, додавши більш низький профіль, більш агресивну підошву, технологію Mizuno Wave Technology і набагато більш обтічну посадку і відчуття. Елементи цих бутсів ми бачимо в сьогоднішніх Morelia Neo silo - можливо, найбільш надійних і улюблених бутсах бренду. І хоча вони не такі плюшеві, як Morelia II, Wave Cup - це фантастично облягаючі футбольні бутси з багатою історією та культовим дизайном.

Найкраще поєднання кольорів: Білий/синій/жовтий

Найбільш зірковий футболіст, що їх носив: Рівалдо

Культовий момент:Приголомшливий гол Рівалдо у ворота Бельгії на Чемпіонаті Світу 2002 року, коли форвард майстерно прийняв м'яч на груди (явно спостерігаючи за Лі Трандлом) перед тим, як ефектно пробити по воротах.

Adidas Predator Mania (2002)

То були чудові часи. Nokia випускала мобільні телефони так, ніби завтра не настане, пісня Емінема "Lose Yourself" очолювала хіт-паради, а Adidas випустив футбольні бутси на віки вічні. В очах багатьох, Predator Mania посідає перше місце в списку найулюбленіших бутсів усіх часів і народів.

Представлені перед Чемпіонатом Світу 2002 року, Predator Mania були класикою дизайну: три смуги, елегантно обгорнуті навколо підошви, еластичний язичковий ремінець замість липучки, яка використовувалася в попередній моделі, червоний блок захисту п'яти та вигнуті гумові смуги на поверхні черевика, що дозволяють пересічним футболістам звідусіль наносити удари слабкою ногою, як Зінедін Зідан.

Коротше кажучи, річ прекрасна.

Експерт каже: "Ідеальні класичні бутси. Як тільки я розповідаю комусь, чим я займаюся - працюю з класичними бутсами - перше, що вони кажуть: "Пам'ятаєте ті Predators у 2002 році?". Зазвичай найбільше запам'ятовується колір "шампань" - Девід Бекхем був у них, коли забив пенальті у ворота Аргентини на Чемпіонаті Світу 2002 року. Але, як на мене, оригінальні чорні/червоні/білі - найкращі".

Найкраще поєднання кольорів: Чорний/червоний/білий

Найбільш зіркові футболісти, що їх носили: Зідан, Бекхем, Рауль, Кака, Міхаель Баллак

Культовий момент: Вибач, Бекс, це, мабуть, чудовий удар Зідана з лівої ноги по воротах леверкузенського "Байєра" у фіналі Ліги Чемпіонів 2002 року. Чиста майстерність.

Nike Mercurial Vapor I (2002)

"Ці бутси змінили гру", - сказав Бен Стюарт, старший менеджер продуктової лінійки Nike, в інтерв'ю Якобу Міхаельсену з Unisport минулого року. "Це ваша перша інтерпретація сучасних швидкісних бутс".

Насправді, Mercurial Vapor виглядали як щось середнє між футбольними бутсами та біговими кросівками, що, власне, і було задумом Nike. Як боксер, який намагається скинути вагу перед боєм, Nike прибрали все зайве, щоб зменшити вагу Mercurial Vapor до 200 грамів.

Виготовлені з цільного синтетичного верху - Nike назвав його "NikeSkin" - бутси Mercurial Vapor були створені для швидкості. Вони чудово виглядали на 9-му номері збірної Бразилії на Чемпіонаті Світу 2002 року, але не дуже вдало на центральному півзахиснику в місцевому парку недільного ранку. Про мозолі теж краще не згадувати.

Експерт каже: "Визначальна модель бутс для історії Nike. Початок відносин Nike зі "швидкісними" бутсами (через їхню легкість) і перше використання знаменитої шкіри NikeSkin. Так багато зірок грали в них у фіналі Чемпіонату Світу з футболу 2002 року. Особливо Роналду, який прикрасив фінал у своїй власній спеціальній версії "R9 хром/лайм".

Найкращий колір: Середньо-сірий/червоний чилі

Найбільш зіркові футболісти, що їх носили: Роналдо, Тьєррі Анрі, Рууд ван Ністелрой, Кріштіану Роналду

Культовий момент:Приголомшливий хет-трик Анрі у ворота "Роми" в Лізі Чемпіонів у листопаді 2002 року, який він завершив чудовим ударом зі штрафного. Перший гол, до речі, був класичним Тьєррі - підхоплює м'яч на лівому фланзі... решту ви знаєте.

Nike Air Tiempo Legend (2005)

Бутси Nike Tiempo Legend обертаються навколо однієї людини: Роналдіньо. Ви, напевно, бачили рекламу - вона підірвала інтернет свого часу. Чи влучив він чотири рази поспіль у поперечину, не дозволивши м'ячу торкнутися підлоги?

Мабуть, ні. Але це був Роналдіньо, а він був генієм, тому все здавалося можливим. І в цьому була суть - ви хотіли вірити, що він це зробив. Ви могли повірити, що він це зробив.

Бутси самі по собі були чудовими (звісно, потрібно було вміти грати, щоб бігати в біло-золотих R10 Роналдіньо), і вони також представляли собою щось на кшталт перемикання передач для бренду Tiempo, який тепер виглядав так, ніби належав до 21-го сторіччя. Вентильований язичок, пластикова п'ятка та підошва Zoom Air - все це були невеликі доповнення до абсолютного шоу-стопера.

Експерт розповідає: "Скловолокно. Air Zoom. Преміальна k-шкіра. Роналдіньо. Пірло. Мессі. 330g. Клас. Дотик. Комфорт. Одна з перших моделей бутс, яка стала результатом блискучої медіа-кампанії, що привернула мільйони прихильників Swoosh. Одними з перших у довгій лінійці Legends. Воістину знакові та особливі".

Найкраще поєднання кольорів: Білий/золотий

Найбільш зіркові футболісти, що їх носили: Роналдіньо, Андреа Пірло, Ліонель Мессі

Культовий момент: Роналдіньо у тому славнозвісному "виклику поперечині".

Nike Total 90 Laser 1 (2007)

"Ти можеш покласти його туди, куди хочеш? Доведи". Руні малює мішень на відеокамері, біжить за м'ячем і б'є ним в об'єктив. Тоді Руні був у розквіті сил, йому виповнився 21 рік, і модель Total 90 Laser 1 була якраз для нього. Наступник Air Zoom Total 90 III, Laser 1 отримала гумовий "щиток" і логотип "90", що супроводжувався словами "потужність", "поворот" і "точність" (неясно, чи допомогло це формулювання.).

Цей щиток для удару створював велику " зону прицілювання " для удару по м'ячу. Інакше кажучи, навіть нападник, який не може влучити банджо в коров'ячу дупу, знайде в них свою зону досяжності. Випущені в яскравому жовтому кольорі, Laser 1 були оснащені сіткою eVent, що забезпечує прохолоду, та амортизаційним блоком Zoom Air. Гучні та зухвалі, вони були еквівалентом футбольних бутсів, як водіння Хаммера.

Експерт каже: "Говорячи про серію T90 Laser, гравці часто хвалять їхню широку посадку. Ця особливість могла стати ключовим фактором їхньої популярності. Або ж це міг бути дизайн передньої частини стопи, який мав на меті додати додатковий вимір потужності удару по м'ячу. Я оцінив обидві версії, особливо тому, що вони обидві виявилися правдивими. Хочете трохи більше потужності для своїх ударів? Взуйте пару T90 на ноги!".

Найкраще поєднання кольорів:Жовтий/чорний

Найбільш зіркові футболісти, що їх носили:Руні, Фігу, Дженнаро Гаттузо, Фернандо Торрес, Ріо Фердінанд, Веслі Снейдер.

Культовий момент:Поступаючись 0:2 "Евертону" у квітні 2007 року, "Манчестер Юнайтед" вирвав перемогу завдяки Руні, який забив третій м'яч з чудовим завершенням, спокійно поклавши м'яч у дальній кут після того, як обійшов Тоні Гібберта.

Adidas adiPure (2007)

Випущена в чорно-білій кольоровій гамі, модель adiPure 2007 року була схожа на повернення в минуле. Перша модель adiPure (заспокойся, Тоні Кроос, до твоєї моделі ще шість років) була випущена наприкінці 2007 року з Кака на чолі. "Тільки тоді, коли ти по-справжньому відчуваєш м'яч, ти можеш змусити його робити те, що хочеш", - було написано на коробці революційне послання бразильця.

Adidas повертався у майбутнє зі своїм adiPure 2007 року, який частково базувався на Copa Mundial та культових бутсах Чемпіонату Світу. У цьому сенсі вони не могли помилитися. Важливо, що в adiPure були використані новітні технології, а це означає, що, крім класичного вигляду, вони були легкими та мали чудові характеристики. Комфорт був на першому місці - верх зі шкіри кенгуру, набивка навколо внутрішньої частини п'яти для щільного прилягання, а в підошві Adidas використовував технологію Traxion.

Експерт каже: "Ця модель дійсно викликає почуття ностальгії. Якби зараз у мене була можливість вибрати точну копію будь-якого черевика, я б, безсумнівно, обрав цю пару. Adidas дотримався ідеального балансу між формою і функціональністю, створивши пару, яка відчувається на ногах так само комфортно, як домашні капці, але при цьому надихає вас на найенергійнішу гру на полі. Версія рімейку 2021 року стала свідченням їхньої привабливості - вони були розпродані за лічені хвилини!".

Найкраще поєднання кольорів: Чорний/білий

Найбільш зіркові футболісти, що їх носили: Кака, Хабі Алонсо, Робін ван Персі, Френк Лемпард

Культовий момент: Через шість днів після презентації бутс в Японії під час клубного чемпіонату світу Кака відзначився у фіналі, забивши гол і двічі асистувавши партнерам. "Мілан" переміг "Бока Хуніорс" з рахунком 4:2.

А які бутси були або є у вас? Діліться в коментах.

Більше цікавих авторських текстів читайте на нашому сайті та у Телеграм-каналі.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты пользователя

Все посты