Tribuna/Футбол/Блоги/Завтра винесуть вердикт стосовно Європейської Суперліги: чи зміниться футбол назавжди?

Завтра винесуть вердикт стосовно Європейської Суперліги: чи зміниться футбол назавжди?

Автор — Sergey Kurbatskiy
20 декабря, 23:46
2
Завтра винесуть вердикт стосовно Європейської Суперліги: чи зміниться футбол назавжди?

В останній тиждень перед Різдвом настає момент, на який деякі футбольні функціонери чекали 943 дні. Завтра вранці в Люксембурзі буде винесено остаточне рішення у справі, порушеній Європейською суперлігою (ESCL) проти УЄФА та ФІФА, і це рішення може вплинути на майбутнє клубного футболу.

Чи буде розгромлена сепаратистська європейська ліга, яку все ще підтримують іспанські гранди "Реал Мадрид" і "Барселона", раз і назавжди? Або ж УЄФА врешті-решт буде визнано винним у створенні монополії, що суперечить законодавству ЄС?

П'ятнадцять суддів Великої палати Європейського суду витратили тижні та місяці на обговорення, перш ніж винести свій вердикт у справі, яка була подана в Мадриді в травні 2021 року, і зроблені висновки обіцяють або вгамувати, або підбадьорити тих, хто прагне змін.

Якщо це стало велетенським дубом юридичної справи, то жолудь був посаджений у квітні 2021 року. Саме тоді стало відомо, що 12 елітних клубів з Англії, Іспанії та Італії планують створити окрему європейську лігу, яка обіцяла потіснити Лігу Чемпіонів. Про ганебне падіння цих революційних пропозицій два з половиною роки тому написано вже достатньо, але те, що залишилося на уламках, залишається тривалою загрозою для міцних позицій УЄФА.

"Реал","Барселона"і"Ювентус"були трьома клубами, які відмовилися дати померти цій ідеї (хоча останній вийшов з неї в липні того ж року), і через мадридський комерційний суд Європейська компанія суперліги (ESLC) розпочала судовий процес проти УЄФА і ФІФА, двох традиційних стовпів міжнародного футболу, в ті самі дні, коли нова імперія падала.

Скарги тоді були такими ж, як і зараз: УЄФА монополізував європейський клубний футбол і порушив антимонопольне законодавство ЄС, погрожуючи санкціями клубам і гравцям, яким запаморочила голову ліга, що відокремилася.

Цей перший судовий позов заблокував трьом бунтівникам фінансові покарання, запропоновані УЄФА, і, що більш важливо, забезпечив швидку передачу справи до Суду ЄС, який повинен був вирішити, чи порушують УЄФА і ФІФА своїми статутами законодавство ЄС. Так все і почалося: затяжна, складна драма, яка привела нас до зали суду в Люксембурзі за чотири дні до Різдва. Суд ЄС заслухав юридичні аргументи всіх сторін ще в липні 2022 року протягом декількох днів. ESLC, до цього моменту керована компанією з розвитку спорту A22, стверджувала, що УЄФА "править залізною рукою" і що його абсолютні повноваження як регулятора, контролера та єдиного виконавця фактично не дають новим конкурентам вийти на ринок.

Тим часом УЄФА наголосив, що його модель, якій він довіряє, відкрита для всіх і, по суті, протилежна тій, яку просували ці 12 клубів ще у квітні 2021 року. Керівний орган європейського футболу також міг розраховувати на потужну підтримку ФІФА та 20 країн-членів ЄС, які звернулися до Суду ЄС із заявами про підтримку статус-кво.

Потім був винесений вердикт, який УЄФА інтерпретував як промовисту перемогу в грудні минулого року. Через тиждень, коли більша частина футбольного світу відраховувала час до фіналу Чемпіонату Світу з футболу між Аргентиною та Францією в Катарі, генеральний адвокат Атанасіос Рантос дійшов висновку в Суді ЄС, що правила УЄФА "сумісні з антимонопольним законодавством ЄС". УЄФА назвав це "обнадійливим кроком на шляху до збереження існуючої динамічної та демократичної структури управління європейською футбольною пірамідою", і цю думку підтримала Європейська асоціація клубів (ЄАК), але також тихо визнала, що боротьба ще не закінчена.

Засновники Європейської Суперліги - Бернд Рейхарт, Флорентіно Перес та Жоан Лапорта

Вичерпний вердикт Рантоса, що охоплює 19 000 слів, є необов'язковим до виконання, і лише після того, як у четвер вранці Велика палата у складі 15 суддів винесе повне рішення, буде прийнята остаточна постанова у цій справі. Це буде обов'язкове до виконання тлумачення права ЄС, яке потім буде передано назад до Мадридського комерційного суду, звідки все це почалося.

Вирок Рантоса був радше повчальним, ніж остаточним, оскільки первинне рішення генерального адвоката зазвичай приймається Великою палатою у 80 відсотках випадків. Це дає УЄФА обґрунтовану впевненість перед винесенням остаточного вердикту, а також дає ESL щось, за що можна зачепитися.

Досягнення цього моменту зайняло більше часу, ніж прогнозувалося після того, як вперше було висловлено припущення, що рішення буде винесено навесні, а затягнутий процес підкреслив складність справи. Переклад вироку кількома європейськими мовами також зробив цей процес трудомістким.

Ще однією причиною затримки стало рішення Суду ЄС винести три спортивні рішення в один і той же ранок. Окрім справи ESLC проти УЄФА, є справа за участю Міжнародного союзу ковзанярів (ISU), який погрожував довічною дискваліфікацією двом голландським ковзанярам за їхні спроби змагатися у змаганнях конкурентів, а також справа за участю бельгійського футбольного клубу "Роял Антверпен", який вважає, що правила їхньої національної асоціації щодо кількості місцевих гравців, яких вони повинні залучати до складу, не відповідають законам ЄС про свободу пересування.

Три справи на порядку денному, одна за одною, але їх об'єднує законодавство ЄС та його застосування до професійного спорту. Мета полягає в тому, щоб ці три рішення узгоджувалися між собою, створюючи міцну основу для руху вперед на ціле покоління. Вирішити цю правову проблему раз і назавжди.

ESLC та A22 надихаються таким підходом. Незважаючи на те, що висновки генерального адвоката Рантоса у справі, яку вони вели в грудні минулого року, дали їм мало надії, вердикт генерального адвоката Мацея Шпунара, який керував слуханнями в Антверпені, був більш критичним щодо європейської спортивної моделі і того, як вона здатна відповідати законам ЄС. Шпунар також поставив під сумнів, що приватна організація, така як УЄФА, може стверджувати, що діє в інтересах державної політики.

УЄФА, тим часом, розглядатиме справу ISU як кращий орієнтир завдяки тому, що вона зосереджена на антимонопольному законодавстві ЄС. Ковзанярам Марку Туйтерту і Нільсу Керстхольту погрожували санкціями, коли їм запропонували взяти участь у прибуткових змаганнях у Південній Кореї, але Рантос знову вирішив, що роль ISU як "регулятора і організатора ... сама по собі не тягне за собою порушення антимонопольного законодавства ЄС".

Єдине, в чому не можна сумніватися, - це впевненість обох сторін напередодні цього оголошення.

УЄФА не бачить причин для паніки після того, як минулого року було винесено "однозначний висновок", і, за постійної підтримки асоціацій-членів та урядів, вказує на свою модель доходів як таку, що найкраще підходить для європейської футбольної піраміди. УЄФА, однак, також готовий до того, що його конкуренти зосередяться на будь-якій вразливій дірочці, яку може виявити вердикт.

A22, яка вважає ESLC своїм єдиним клієнтом, залишається непохитно налаштованою на перемогу. "Ми твердо віримо в суд і європейські закони, якими він керується", - говорить виконавчий директор A22 Бернд Райхарт. "УЄФА, зі свого боку, оголосить про перемогу, що б не сталося. Але не дайте себе обдурити. Основні свободи в законодавстві ЄС є чіткими і застосовуються до його громадян і, так, до футболу також".

Це обіцяє стати важливим моментом в історії європейського футболу, незалежно від того, як ляжуть карти. Або черговий виклик авторитету УЄФА буде зірвано, або буде надано мандат для таких клубів, як " "Реал" і "Барселона", які прагнуть провести безпрецедентну реформу.

Перемога УЄФА буде відсвяткована у швейцарському місті Ньон і розглядатиметься як підтвердження його довгострокового управління. Новий формат Ліги чемпіонів з'явиться у 2024-25 роках, і УЄФА має достатньо підтримки, принаймні наразі, для того, щоб і надалі залишатися господарем цього турніру. ESLC все ще зможе створити конкуруючу лігу, якщо забажає, але, що важливо, загроза фінансових санкцій залишатиметься потужним стримуючим фактором.

Не можна сказати, що УЄФА розглядатиме позитивний вердикт як кінець справи. Та й як це може бути? Неофіційні відокремлені ліги регулярно пропонувалися протягом останніх 30 років у різних формах, і, як собака з кісткою, президент мадридського "Реала" Флорентіно Перес, як очікується, не відпустить і цього разу. Президент "Барселони" Жоан Лапорта нещодавно, у січні, заявив, що він залишається переконаним у тому, що Суперліга буде створена протягом двох років.

Саме дисбаланс, який навмисно підкреслює A22, гарантує, що загроза залишиться. Допоки доходи АПЛ будуть в рази вищими за доходи більшості клубів Ла Ліги, Серії А та Бундесліги, доти існуватимуть прихильники відокремлення, яке дасть більше ресурсів тим, хто опинився в несприятливому становищі.

Андреа Аньєллі, чий відхід з "Ювентуса" призвів до виходу італійського клубу з ESLC влітку, досить чітко сформулював це на початку цього року. "Англійське домінування загрожує європейському футболу, - сказав він. "Ця передбачуваність є смертельним ударом для будь-якої ліги".

A22 стверджує, що протягом останніх 12 місяців активно спілкувався з іншими функціонерами, які поділяють занепокоєння Аньєллі. Цього року Райхарт дав численні інтерв'ю, в яких виклав довгострокове бачення, яке, на його думку, має підтримку від 60 до 80 європейських клубів, і він стверджує, що дискусії про формати, фінансовий розподіл і комерційні моделі знайшли спільну мову на всьому континенті.

Нові проекти змагань, що охоплюватимуть три або чотири дивізіони, ще не опубліковані, але клуби, що змагатимуться, матимуть гарантовано 14 матчів на сезон. "Основи європейського футболу знаходяться під загрозою руйнування", - сказав Рейхарт в інтерв'ю німецькій газеті Die Welt у лютому. "Настав час для змін". Проте виклики, з якими зіткнулася Європейська суперліга у 2021 році, не змінилися, навіть якщо ті, хто пропагує її чесноти, можуть робити це, не боячись санкцій. Для більшості з них вони, здається, застигли.

Широка громадська опозиція планам призвела до того, що шість англійських клубів - "Манчестер Юнайтед", "Арсенал", "Тоттенгем", "Челсі", "Манчестер Сіті" та "Ліверпуль" - дистанціювалися від будь-якого відродження проєкту. Тоді як до складу ECA, яка рішуче виступає проти ідеї суперліги, входять генеральний директор "Парі Сен-Жермен" Нассер Аль-Хелаїфі та віце-голова "Баварії" з Мюнхена Ян-Крістіан Дрезен. Цьогорічний вихід "Ювентуса", який приєднався до міланського "Інтера" та "Мілана", що втекли з корабля, також не сприяв підвищенню довіри до ESLC. У перекличці зацікавлених клубів не було б багатьох провідних європейських клубів.

Рейхарт, подібно до Чорного Лицаря Монті Пайтона, міг би сказати, що такі невдачі - це "лише подряпина", але навіть ті, хто просуває цей рух, визнають, що необхідно "відновити довіру", підірвану під час першого запуску Європейської Суперліги. Їм потрібно знайти тріщину в броні УЄФА, яку вони зможуть використати завтра. Тільки тоді вони зможуть набратися сміливості і вивести з тіні інших.

Повстанці, які мають намір зруйнувати уявну монополію, нарешті отримають свій момент розплати завтра.

Більше цікавих статей читайте на нашому сайті.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты пользователя

Все посты