Tribuna/Киберспорт/Блоги/TELEMART.UA/Від ідеї до мільярдів: в чому секрет успіху Valve? Історія найвідомішого розробника ігор

Від ідеї до мільярдів: в чому секрет успіху Valve? Історія найвідомішого розробника ігор

З чого почався шлях авторів CS:GO, Dota 2 та Half-Life.

Блог — TELEMART.UA
4 апреля 2021, 18:54
3
Від ідеї до мільярдів: в чому секрет успіху Valve? Історія найвідомішого розробника ігор

Якщо мене попросять назвати три будь-які компанії, що займаються розробкою ігор, то в цю трійку стовідсотково потрапить VALVE. Автори легендарних серій Counter-Strike, Portal, Left 4 Dead, Team Fortress та Half-Life й досі змушують геймерів згадувати про себе (зокрема і очікуванням Half-Life 3).

Однак, та компанія, яку ми знаємо зараз, суттєво відрізняється від самої себе 20 років тому. Спробуємо розібратися як вона прославилась та чим відрізнялась від інших, а також чому зараз її вважають гіршою, ніж колись.

Все почалося з Microsoft

Перед тим, як світ дізнався про Valve, її розробники працювали у відомій Microsoft. Гейб Ньюелл був напряму пов’язаний з першими версіями Windows. Пропрацювавши у цій сфері 13 років, він вирішив покинути компанію і створити власну. Разом зі своїм товаришем Майком Херрінгтоном вони створили Valve, тоді ще ні на що не розраховуючи. Разом партнери пропрацювали до 2000-го року, після чого Майк вирішив піти.

Ймовірно, надихнувшись історією Майкла Абраша, який також в 90-их покинув Microsoft для роботи над Quake, Гейб на зароблені мільйони почав роботу над пілотною грою «Quiver». Початкова її концепція базувалася на книзі Стівена Кінга «Туман» в поєднанні з різними теоріями змови.

Переворот в ігровій індустрії

Valve одразу відрізнялась від інших компаній. Над розробкою її ігор працювали не професіонали, які роблять все заради грошей, а ті, хто закоханий в свою справу – розробники модів для Doom і Quake.

Мабуть, саме це нестандартно вплинуло на їх творіння. Гейб та Майк зробили наголос на сюжеті, що було чимось новим для того часу: до Valve схожі ігри були просто шутерами, без чітко вираженої кінцевої цілі. У 1998 світ побачив Quiver (назва пілотного проекта), і ця гра одразу принесла розробникам небачену славу. Сьогодні ми знаємо цю гру як Half-Life.

Чи не найважчим було знайти того, хто став би займатися промоушеном гру. Однак, в решті решт нею зайнявся Кен Уільямс, засновник Sierra, а сама Half-Life у сотні раз перевершила усі сподівання.

«Золота доба» Valve

Half-Life стала справжнім проривом. Якби не вона, сучасні ігри були б зовсім не такими, якими ми їх знаємо. Розробники це також зрозуміли, і тому, не зволікаючи, взялись за розробку свого ігрового рушія SDK. Завдяки йому з’явилась легендарна серія Counter Strike, про яку поговоримо пізніше.

У 2004 році світ побачив Half-Life 2. Вона стала ще кращою, подарувавши гравцям новий геймплей.

Пізніше Valve знову зробила те, що відмовлялись робити інші: сервіс для автоматичного патчу ігор та захисту від чітерів під назвою Steam. Хто ж знав, що в майбутньому це стане найвідомішим магазином ігор.

Half-Life 3 світ і досі не побачив, а замість нього розробники почали випускати короткі епізоди. З обіцяних 4-ох ми побачили лише 2. Після цього продовження основної історії ми не отримали, однак у 2020 році фанати змогли пограти у Half-Life Alyx для віртуальної реальності. Вона не є прямим продовженням сюжету, більше того – у ній відсутній головний герой перших двох частин Гордон Фрімен. Важко сказати, чи має його історія майбутнє. Хоча гра й досить успішна, що може спонукати розробників на роботу над Half-Life 3, неможливо передбачити чи вона коли-небудь з’явиться.

На сьогодні це єдина серія ігор, створена конкретно Valve.

Подальші ігри компанії

Всі інші ігри від цього розробника не є безпосередньо його проектом:

  • Team Fortress спочатку була модифікацією для гри Quake;
  • Counter-Strike, мабуть, найвідоміший онлайн шутер на сьогодні – мод для Half-Life;
  • Left 4 Dead – для цієї ж Counter-Strike;
  • Dota 2 – була модифікацією для гри від Blizzard. А оскільки компанія сама не стала заробляти на ній, за це взялась Valve;
  • Portal взагалі спочатку була студентською роботою, до того як стати відомою серією головоломок.

Феномен Counter-Strike

Ця серія – один з найприбутковіших проектів Valve. Чому саме ця гра користується такою популярністю?

Напевно, це найкращий онлайн-шутер, який поки не має достойних аналогів. Навіть враховуючи Valorant, яка ще надто молода і сира, Counter-Strike (а саме Global Offensive) досі на першому місці в жанрі.

Це йде на руку розробникам. Створивши ідеальну (на їх думку) кіберспортивну гру, вони почали додавати в неї багато платного контенту, а саму гру зробили безкоштовною. В ній почало з’являтись все менше оновлень геймплею, але все більше виглядів зброї, персонажів та іншого.

Однак, CS ще є куди рости, і той самий Valorant за декілька років зможе обігнати легендарний шутер.

Схожа ситуація з іншими іграми. Вони ні в якому разі не погані, проте зараз таких ігор безліч. Valve почали створювати те, чого раніше намагалась уникати, хоч і виконують свою роботу чудово.

Valve скотилась?

Звісно, підтримка розробників модів – це добре, однак, на думку багатьох фанатів, Valve дещо «загралася» з цим.

Ігри, які ми знаємо сьогодні, звісно, не назвеш поганими. Дві з них навіть є головними кіберспортивними дисциплінами (CS:GO, Dota 2). Проте, лише уявіть, що розробники Half-Life могли б створити, поєднуючи особливості своєї першої гри та сучасні можливості.

Прекрасний сюжет, прориви у геймплеї – на це все розробники звертають все менше уваги. Зараз компанія отримує шалені гроші зі своїх розробок, що й не дивно. Valve тепер є успішним бізнес проектом, і робить наголос на заробітку.

У будь якому випадку, Гейб Ньюелл та інші розробники зробили вагомий внесок в ігрову індустрію. Однак, на піку слави вони спрямували свою увагу на заробіток, додаючи в свої ігри все більше платних функцій.

CS:GO, Dota 2 – це чудові ігри, що очолюють свій жанр. Однак вони досить шаблонні, і одразу видно: Valve може краще.

Другие посты блога

Летопись
4 апреля 2021, 23:57
9
Все посты