Tribuna/Киберспорт/Блоги/TELEMART.UA/Україна може стати світовою столицею кіберспорту?

Україна може стати світовою столицею кіберспорту?

Почитавши багато гарних постів до цього блогу, я помітив одну цікаву особливість, майже в усіх мова йде про минуле, зрідка про теперішнє, так, в мене також є безліч історій від яких зводить “олдскули”, але ж кіберспорт це дуже перспективний напрямок,...

Блог — TELEMART.UA
Автор — Vlad Favko
4 апреля 2021, 15:26
3
Україна може стати світовою столицею кіберспорту?

Почитавши багато гарних постів до цього блогу, я помітив одну цікаву особливість, майже в усіх мова йде про минуле, зрідка про теперішнє, так, в мене також є безліч історій від яких зводить “олдскули”, але ж кіберспорт це дуже перспективний напрямок, й саме тому він на слуху, і в цьому пості я б хотів оцінити перспективи нашої неньки в одній з головних спортивних дисциплін майбутнього. 

 

Невеличка ремарка, в цьому тексті переважно буде йтись про Counter-Strike і проводитись багато паралелей з футболом, але не переживайте про Dota та нашу улюблену “фіфку” ми також поговоримо)  

 

Що є в України, аби стати світовою столицею кіберспорту? Давайте по порядку.  

 

Велика Історія. 

Наші хлопці здобували звитяги ще на самому світанку кіберспорту, золоті часи для України почалися ще у 2009 році, коли була заснована організація “Natus Vincere” через декілька років команда один за одним вигравала чемпіонати світу, та прославляла Україну на світовій арені Counter-Stike. Із завершеннями кар’єри  гравця, легендарного капітана Даниїла “Zeus” Тесленко, можна сказати - легендарна п'ятірка Na`Vi , остаточно відійшла в історію. Чи не у кожного українського хлопчака тоді на робочому столі були ці п’ять хлопців? 

Один з найгучніших турнірів в кіберспорті - Dota International. Перший розіграш цього турніру, виграли представники усе той же “Natus Vincere” з трьома українцями у складі. Переможців буде ще багато, але ви ж тільки уявіть, навіть через 100 років, люди будуть знати, що перший International виграли українці, це назавжди закарбує бренд “Na’Vi” та України в історії кіберспорту, ніхто в нас це не забере. 

Я переконаний, що через умовних 30 років, історія кіберспортивного клубу буде формувати його бренд та фанатську базу не менше ніж це відбувається у футболі. Коли, в тих хлопчаків які у 2007 році сиділи по “бункерах” будуть свої діти, вони в них спитають : “Тату, а що означає твоє татуювання “Народженні Перемагати”?” це створить зовсім іншу генерацію фанатів.  

 

Кіберспорт для бідних країн.  

На жаль, Україну відносять до ряду бідних країн, але , як би цинічно це не звучало, в цьому наша перевага над іншими країнами. В своїй книзі “Всупереч. Шлях до перемоги” Даниїл Тесленко розповідає про тяжкий шлях у кіберспорті, як йому доводилось тижнями їсти одну гречку, спати в задрипаних квартирах, їздити в дешевих автобусах на турніри, рекомендую ознайомитись з цією роботою.  

На даному етапі розвитку кіберспорт не може запропонувати молодому гравцю великі гроші, наші хлопці готові грати за 400, 200, навіть за 100 баксів, але тільки отримати цей шанс, тяжко уявити собі британського підлітка граючого за гроші, які його батьки отримують за один робочий день, саме тому представників Іспанії, Британії , Італії можна перелічити на пальцях ( принаймні в Counter-Strike) . Тут я можу провести бразильськими футболістами, за допомогою цитати тренера Динамо Київ Мірчі Луческу :  

“Європейським хлопцям треба проводити більше часу з м'ячом, подивіться скільки бразильців грає в найкращих командах світу, тому-що там бідність, вони по 10 годин на день з м’ячом, в Європі ж у підлітка купа репетиторів, академії, інтернет і так далі, вони лише 3 рази на тиждень бачяться з мячем” 

Економічна вигода для держави.  

Кіберспорт, у найближчі десятиліття може наздогнати хоккей, баскетбол та інші види спорту за популярністю, звичайно, там де є інтерес публіки, там є і гроші. Гравець “Голден Стейт” Стефен Каррі отримує 35 мільйонів на рік,  уявіть скільки тільки від налогів отримує держава, про футбол взагалі казати не буду. Тенденція показує що кіберспорт дуже швидко наздоганяє усі види спорту по прибутку, лише той факт що ФІФА у 2020 році заробила на відеоіграх більше , ніж на футболі, говорить о великій економічній вигоді для тієї країни, яка буде світовою меткою кіберспорту.  

Плачевні тенденції та план розвитку UPEA. 

 Чого не вистачає Україні: 

1.Інфраструктури - дуже мало сучасних арен для проведення змагань. 

2.Організацій - українських організацій не багато, та й ті підписують здебільшого іноземців, наприклад зараз в составі “NaVi”  з Counter-Stike грає один українець. 

3.Турнірів для починаючих гравців.  

Зараз Україна входить у топ 10 найсильніших країн у кіберспорті усіх часів , здавалось би , крутий показник, але якщо відкрити статистику призових виграних українцями то ми побачимо як котимось униз , якщо за  тріумфальний 2011 рік ми зайняли 3 місце, то вже в 2019 опинились на двадцять восьмому за цим показником. Для цього і була створена UPEA ( Ukranian Professional Esports Association ) 

Українська Професійна кіберспортивного Асоціація - це громадська організація, місія якої дати можливість кожному громадянину України стати частиною киберспортівной екосистеми. Асоціація створена впливовими гравцями індустрії кіберспорту з метою побудувати тісний зв'язок між державою, аматорськими та професійними рівнями для подальшого розвитку і популяризації кіберспорту в Україні. 

Вже були створенні турніри на FACEIT які мають схвальні відгуки від звичайних гравців. До цього проекту приєдналось багато впливових людей в українському кіберспорті, такі як: Віталій «v1lat» Волочай (коментатор, співзасновник Maincast), Олександр «ZeroGravity» Кохановський (засновник Na'Vi, співвласник ESForce, засновник і CEO DreamTeam), Євген Золотарьов (гендиректор Na'Vi), Роман Романцов (засновник Starladder), Олег Крот (керуючий партнер WePlay! Esports), Олег Рибалка (керівник департаменту кіберспорту ФК «Чорноморець) і Геннадій Веселков (власник порталу Gameinside.ua і кіберспортивного клубу ASUS CyberZone) 

Звичайно, на папері все виглядає здорово, збільшення української аудиторії з 1.8 млн чоловік до 3.8 млн, появи нових киберспортівних команд і гравців, збільшення кількості проведених турнірів і залучення нових інвестицій, і все це з підтримкою кабінету міністрів, головне щоб це не виявилось черговую спробую прибрати до рук державні кошти, хочеться на це сподіватись. Дякую за увагу, успіхів друзі! 

Другие посты блога

Летопись
4 апреля 2021, 23:57
9
Все посты