Tribuna/Футбол/Блоги/Апельсинова кава/Новий тренер Миколенка – легенда «Евертона»: сидів за удар суперника, обожнює голубів, був кумиром Руні

Новий тренер Миколенка – легенда «Евертона»: сидів за удар суперника, обожнює голубів, був кумиром Руні

Данкан Фергюсон – 🔥🔥🔥

Автор — Ірина Козюпа
22 января 2022, 15:25
10
Новий тренер Миколенка – легенда «Евертона»: сидів за удар суперника, обожнює голубів, був кумиром Руні

Данкан Фергюсон – вогонь.

Дебют Віталія Миколенка в АПЛ одночасно став прощальним матчем Рафаеля Бенітеса в «Евертоні». Тренера, якого так і не полюбили вболівальники «ірисок», відправили у відставку через провальні результати.

Серед кандидатів на вільне тренерське крісло назиливали Лемпарда, Руні, Мартінеса, Поттера, Моурінью і Каннаваро. Пошуки ще тривають. А поки в.о. тренера «Евертона» став Данкан Фергюсон. Жива легенда клубу.

Готувати команду до найближчих матчів Фергюсону допомагають Лейтон Бейнс, Джон Еббрелл і тренер воротарів Алан Келлі. У своєму першому клубному інтерв’ю після призначення (хай і зі статусом в.о.) Фергі чітко сказав, чого він хоче від гравців: «Вони мають віддати все у кожному матчі».

І в цьому весь Великий Данк.

Забив культовий гол «Ліверпулеві» у своєму першому Мерсисайдському дербі

«Евертон» – найбільша футбольна любов у житті Фергюсона. До переїзду в Ліверпуль шотландець пограв за «Данді Юнайтед» та «Рейнджерс», з яким став чемпіоном країни. Спочатку «іриски» орендували високого (193 см) і потужного форварда, а тоді підписали з ним повноцінний контракт.

«У 90-х «Евертон» переживав дивні часи. Після успіхів 80-х в історії клубу настав не найкращий період. Ми боролися за виживання в еліті англійського футболу, – розповідає Tribuna.com вболівальник «ірисок» Джозеф. – Тренер Майк Уокер відчайдушно потребував нападника, який міг би стати талісманом команди і витягнути її із зони вильоту. І він знайшов ці якості в Данкані, який приїхав з Шотландії.

Фергюсон став улюбленцем фанатів, коли забив культовий гол «Ліверпулеві» у своєму першому Мерсисайдському дербі. Гравців «Евертона» у той час називали «Бійцівськими псами». Річ у тім, що на полі команда не демонструвала високої якості футболу, але всі гравці боролися за емблему на футболці і завжди влаштовували пекло суперникам на «Гудісон Парк».

Великий Данк був частиною команди, яка виграла Кубок Англії-1995 – перший великий трофей «ірисок» за останні 8 років. У фіналі на «Вемблі» евертонці перемогли «Манчестер Юнайтед». «Програти такій звичайній команді, як «Евертон», просто неприйнятно», – написав згодом сер Алекс Фергюсон у своїй автобіографії.

А евертонський Фергюсон і решта гравців святкували свій успіх з трофеєм в руках і синіх пластикових носах. В готелі вечірка продовжилася – Данкан одягнув кілт і танцював у ньому на столі з голим торсом. Цікаво, що один з його партнерів по команді поїхав додому, щоб випити чашку чаю і піти спати. По дорозі він зустрів фанатів «МЮ», в яких зламалася машина, і підвіз їх до найближчого гаража. Веселі були часи.

«Фергюсон відкрито говорив, що не хоче залишати «Евертон», але власник клубу продав його в «Ньюкасл» незадовго після виграшу Кубка Англії. За два роки він повернувся в Ліверпуль, згодом допоміг команді вийти в Лігу чемпіонів у сезоні 2004/05. У кваліфікації ЛЧ Данкан забив чудовий і легальний гол «Вільярреалу». Але «легендарний» італійський арбітр П’єрлуїджі Колліна не зарахував його. Фанати «Евертона» досі його не люблять – тоді ми втратили шанс вийти в групу Ліги чемпіонів», – згадує Джозеф.

У 2006 році Великий Данк завершив кар’єру. За «Евертон» він зіграв 260 матчів, в яких забив 68 м’ячів. А головне – він був тим футболістом, на якого ходили і якого любили фанати команди. Він був тим, хто віддавав все у кожному матчі.

Переміг «Челсі» у своєму дебютному матчі – обіймав болбоїв і цілував футболістів

Після прощання з футболом Фергі поїхав в Іспанію, де п’ять років прожив на Мальорці. Але навіть іспанське сонце не могло замінити футболу. Данкан набрав головного тренера «Евертона» Девіда Мойєса (теж шотландця) і вибачився перед ним. Футболіст не потиснув руку своєму тренеру, коли залишав «Евертон», але тепер земляки порозумілися. Мойєс дав свою згоду і Фергюсон почав працювати в академії «ірисок». Згодом пішов на підвищення і став одним з тренерів першого складу.

«У штабі «Евертона» Данкан перебуває з 2014 року і був асистентом багатьох тренерів. Серед них – Карло Анчелотті та, на жаль, Рафа Бенітес.

Деякі фанати розчаровані тим, куди рухається «Евертон», і ставлять під сумнів його роль у клубі. Інші не вірять, що Фергі має багато впливу на головних тренерів. Для мене Данкан – це легенда «Евертона» та рольова модель, яким має бути центральний форвард «Евертона», – каже нам фанат «ірисок».

Фергюсон вже одного разу був в.о. головного тренера «Евертона». Він провів чотири матчі в цьому статусі після звільнення Марку Сілви. У першій же зустрічі команда перемогла «Челсі» – 3:1.  

«Той матч був одним з найбільш атмосферних, які тільки бачив «Гудісон Парк» за останній час. Фергюсон вийшов з тунелю у костюмі зі своєю капітанською пов’язкою на руці і годинником (який не працював) Говарда Кендалла – легендарного менеджера, який приніс нам успіх у 1980-х», – згадує Джозеф.

Фергі влаштував топове шоу на тому матчі – після другого і третього голів «Евертона» обіймав болбоїв, поцілував Тома Девіса в чоло, а після матчу розцілував Джордана Пікфорда.

«У мене були сльози на очі. Я б обійняв лайнсмена, якщо б він був поруч. Я би всіх обійняв», – не стримував емоцій тренер після матчу.

«Евертон» з Фергюсоном також зіграв внічию на виїзді з «МЮ» (1:1) і з «Арсеналом» вдома (0:0). А тоді приєднався до штабу Карло Анчелотті.

«Після цих матчів команда була абсолютно виснажена, адже вони не бігали так багато з попереднім тренером. Буде так чудово знову побачити Данкана біля поля в матчі з «Астон Віллою». Впевнений, що атмосфера на «Гудісон Парк» буде найкращою за весь сезон, незалежно від того виграємо ми, програємо чи зіграємо внічию.

З Фергі фанати набагато впевненіші, ніж це було з Бенітесом. А багато хто хотів би бачити його, як головного тренера в майбутньому», – каже вболівальник.

Став першим британським футболістом, якого посадили у в’язницю за удар суперника на полі

Данкан Фергюсон – це дух та уособлення олдскульного британського футболу. Зараз таких футболістів днем з вогнем не знайдеш. У форварда був не тільки талант та хороші фізичні дані, але й жорсткий характер, агресія і ціла серія скандалів з присмаком криміналу.

В епоху соцмереж, коли футболісти більше воюють лайками та відписками, історії про шалені пригоди Великого Данка більше схожі на легенди. Жоден топ про крутих хлопців у футболі не обходиться без згадки про цього куражного шотландця.

Він двічі зчепився з таксистами і отримав штрафи на 100 та 200 фунтів відповідно. Згодом побився з рибаком в пабі, за що отримав рік умовно. А також став першим британським футболістом, якого реально посадили у в’язницю за його дії на полі.

Під час матчу за «Рейнджерс» Великий Данк у простій ситуації закипів і так вдарив суперника головою, що розбив йому губу. Арбітр навіть жовтої картки не дав, але ситуацію так активно обговорювали в пресі, що проти гравця відкрили кримінальну справу. За чутками, прокурор був фанатом «Селтіка». Футболіст отримав три місяці і провів 44 дні у найбільшій в’язниці Шотландії Барлінні. Правда, там йому дозволяли тренуватися. Найцікавіше, що поки тривало розслідування, «Евертон» не злякався і орендував гравця.

В’язниця зробила Фергюсона культовим персонажем. Футболіст був кумиром маленького Вейна Руні, який написав листа підтримки своєму ідолу у в’язницю, а той надіслав йому свою відповідь. Пізніше вони потоваришували в «Евертоні», де Руні просив старшого товариша навчити його стати таким же небезпечним на полі.

Досвід з в’язницею не сильно змінив запальний характер гравця. Він продовжив грати так само екстремально. І за свою кар’єру в АПЛ отримав 8 червоних карточок – назвав арбітра «лисим виродком», розмахував ліктями, хапав суперника за горло, зарядив кулаком у живіт і взагалі грав так, що гравці самі від нього відскакували на газон.

«Я ніколи не починаю конфлікт першим, але першим його закінчую», – говорив Фергюсон.

Щоб ви зрозуміли всю брутальність цього шотландця – його двічі намагалися пограбувати і кожного разу це завершувалося лікарнею для грабіжників. Ці сміливці вдерлися в будинок Данкана, але нарвалися на кулаки футболіста і поліцейські замість одягати їх в наручники спочатку везли в лікарню. Більше того, другий грабіжник звинуватив гравця у нападі.

Здається, гравці «Евертона» на тренуваннях Великого Данка навіть без слів розумітимуть, що йому зараз не до сміху, і їм також не треба сміятися.

«Моя мрія стати тренером «Евертона», але давайте будемо реалістами»

Дивно, що про життя Фергюсона досі не зняли фільм. Шотландець – дуже харизматична та різностороння людина. У нього є татуювання з емблемою «Евертона», фінський композитор присвятив йому свою симфонічну поему, він любить брати участь в різних благодійних заходах, обожнює голубів та голубині перегони, одружувався в кілті.

У 2015 році він проводив свій прощальний матч. І особисто прийшов подякувати вболівальниці, яка першою придбала квитки на цю виставкову гру. А буквального минулого року записав відео на прохання свого друга-вчителя для одного з його студентів, який забив на навчання. Коли Великий Данк звертається до тебе і по-дружньому просить перестати «займатися х**нею», то це дуже мотивує.

Хлопчина виправив оцінки, а тренер подарував йому свою футболку і запросив з братом на обід в грецький ресторан. Говорили про навчання і, звісно, про «Евертон».

«Моя мрія стати тренером «Евертона», але давайте будемо реалістами. Я думаю, що клуб знайде топ-менеджера», – говорив Фергі ще три роки тому, коли вперше став в.о. Слова актуальні і зараз.

Час покаже стане шотландець головним тренером чи знову займе позицію помічника, але він точно буде в «Евертоні», бо не уявляє свого життя без цього клубу.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты