Tribuna/Футбол/Блоги/Апельсинова кава/На Netflix вийшла перша українська документалка. «Домашні ігри» – історія футболістки з Києва

На Netflix вийшла перша українська документалка. «Домашні ігри» – історія футболістки з Києва

Але в Україні фільм поки недоступний для глядачів.

Автор — Ірина Козюпа
29 декабря 2021, 22:39
12
На Netflix вийшла перша українська документалка. «Домашні ігри» – історія футболістки з Києва

Але в Україні фільм поки недоступний для глядачів.

Аліна Шилова

Поки одні українці обурювалися киянкою-крадійкою Петрою в серіалі «Емілі в Парижі», а інші захоплювалися сатирою «Не дивіться вгору» з Леонардо ді Капріо та Дженніфер Лоуренс, на Netflix вийшов документальний фільм «Домашні ігри» про українську футболістку Аліну Шилову.

Ба більше, це перша авторська неігрова стрічка від України, яку покажуть на цій стрімінговій платформі. Реліз для країн Євросоюзу та Великої Британії відбувся 23 грудня. Для глядачів з України фільм буде доступний пізніше.

«Домашні ігри» – другий повнометражний фільм режисера Аліси Коваленко. Він вийшов у спільному виробництві України, Польщі та Франції. Картину презентували у 2018 році, і за цей час вона стала однієї з найуспішніших українських документалок за останні роки. Стрічку показали на 100 міжнародних фестивалях, де вона отримала 11 нагород. Серед них – приз за найкращий документальний фільм на Одеському кінофестивалі 2018 року.

Аліса Коваленко

Загалом робота над «Домашніми іграми» тривала майже два роки. Режисер Аліса Коваленко розповіла Tribuna.com, як її фільм з’явився на Netflix.

«У нас була дуже гарна фестивальна історія. Прем’єра стрічки відбулася на фестивалі в Шеффілді. Згодом ми потрапили у підбірку найкращих фільмів року на найбільшому фестивалі документального кіно в Європі, який проходив в Амстердамі.

Тобто, ми пройшли з фільмом великий фестивальний шлях. І Netflix – це прекрасний завершальний етап. Хоча я такого навіть не очікувала. Нам сказали про вихід на стрімінгу раніше, але ми не могли про це говорити. Я ще тоді подумала, чим наша локальна історія цікава такій платформі, як Netflix. Але це дуже приємно.

Можливо, це відкриє шлях на Netflix іншим українським документальним фільмам. Це перше таке наше кіно на стрімінгу, зняте за підтримки Держкіно. Дуже сподіваюся, скоро там буде ще більше українських фільмів. Адже зняти кіно – це одна справа. І зовсім інша – зробити так, щоб твій фільм побачило якомога більше людей».

«У жіночому футболі багато складних історій. Для дівчат – це не просто спорт, а спосіб виживання»

«Домашні ігри» – це історія життя футболістки з Києва Аліни Шилової протягом півтора року. А жіночим футболом Коваленко зацікавилася завдяки двоюрідній сестрі, яка була професійною футболісткою.

«Вона навіть грала в юнацькій збірній Радянського Союзу наприкінці 80-х. Я з дитинства ходила на матчі своєї сестри. А коли навчалася в Карпенка-Карого на режисурі, то зробила про неї коротку роботу. Цей фільм був про те, що стається зі спортсменом після закінчення футбольної кар’єри. Особливо, якщо ти жінка.

Коли я робила фільм про свою сестру, то подумала, що було б цікаво знайти дівчину, яка тільки починає займатися футболом або вже активно грає. Я знала, що у жіночому футболі багато складних історій. Для дівчат – це не просто спорт, а спосіб виживання. Багато з них з бідних родин.  

Я прийшла у футбольний клуб «Атекс», подивилася їхнє тренування, познайомилася з тренером, яка розповіла мені про Аліну Шилову та її історію. Їй тоді було 18 чи 19 років. Я відразу зрозуміла, що хочу знімати про неї кіно. В Аліни було дуже складне дитинство – сім’я бідувала, в якийсь момент мама з татом потрапили до в’язниці, а дівчинку забрали до дитячого притулку».

Попри всі труднощі Аліна знайшла себе у футболі. «Вона має неймовірний талант. Її навіть жартома називали Марадоною жіночого футболу. Аліна невисока, але дуже гарно грає і виконує класні трюки. За нею завжди цікаво дивитися».

Вже під час роботи над фільмом в дівчини померла мама.

«В основі документального кіно завжди лежить історія людини, хоча на початку я планувала, що це буде на 50% футбольна історія. Але за три-чотири місяці зйомок в Аліни померла мама – після цього все змінилося. Я сама не очікувала наскільки все драматично обернеться в її житті. І після цього фільм став більше про людину, а не про футбол.

Аліні знову довелося пройти через важкі випробування. В неї залишилися маленькі братик і сестричка, за яких вона тепер була відповідальна. Вона опинилася перед складним вибором, адже спорт та сім’ю стало важко поєднувати, а грошей не вистачало. Ще одна тема, яку я хотіла показати у фільмі, – як важко грати дівчатам, коли це майже не фінансується, а клубам непросто знаходити кошти. Але історія має хеппі-енд – Аліні вдалося зберегти родину і залишитися у футболі. 

Насправді це загальнолюдська історія. Вона про всіх нас і про те, як нам доводиться боротися з обставинами в житті, та скільки всього треба пройти, щоб досягти своєї мрії».

Аліса зняла серіал про жіночий футбол на 10 серій – «Чудова гра»

Після «Домашніх ігор» Аліса знімала серіал про жіночий футбол на 10 серій «Чудова гра». Спочатку він вийшов на каналі «Настоящее время», а потім його показало «Суспільне». Серіал показує жіночі футбольні команди в Україні. Він є у вільному доступі.

«Коли ще сестра грала, то я бачила дівчат-футболісток, і вони мене дуже сильно захопили. У них всередині неймовірна сила. У чоловічому футболі хлопці заробляють великі гроші, а жіночий футбол – це зовсім інша справа. Тут дівчата отримують маленькі кошти, але в них є велика пристрасть до гри, і вони грають з усім серцем. Це мене зачарувало.

Також мене здивувало, що в Україні в жіночого футболу така мала підтримка, а дівчата попри всі негаразди продовжують грати. Знаю, що тепер ситуація в жіночому футболі дещо змінилася, але тоді все було так».

Зараз Коваленко працює над новим проектом, який також пов’язаний зі спортом. Але цього разу це художня гімнастика.

«Це проект данського режисера Саймона Леренга. Серіал матиме 15 серій, одну з них знімають в Україні. Цей епізод розповідає про 11-річних дівчат, які займаються художньою гімнастикою. Фільм буде коротким, але теж про спорт».  

Аліса народилася в Запоріжжі, але вже давно мешкає в Києві, де почала вболівати за «Динамо». «В єврокубках я підтримую всі українські команди і взагалі я за те, щоб у нас було багато сильних клубів. Дуже шкода, що свого часу зник запорізький «Металург». Колись він виховав багатьох класних футболістів», – згадує Аліса.

В українському спорті взагалі вистачає сюжетів для фільмів. Можливо, з часом їх зніматимуть все більше і вони теж виходитимуть на Netflix.

Фото: сторінка Аліси Коваленко у фейсбук

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты