Tribuna/Футбол/Блоги/Апельсинова кава/«Динамо» виконало свій план-мінімум у Лізі чемпіонів

«Динамо» виконало свій план-мінімум у Лізі чемпіонів

І розчаровуватися не треба.

Автор — Ірина Козюпа
9 декабря 2020, 14:32
88
«Динамо» виконало свій план-мінімум у Лізі чемпіонів

Ірина Козюпа бачила зустріч киян з Ребровим на «Олімпійському».

У футбольних богів, однозначно, є почуття гумору. Після того, як «Динамо» кілька сезонів провело у Лізі Європи у компанії суперників типу «Яблонця» та «Астани», Ліга чемпіонів повернулася в осінній календар київського клубу. І ще й як – «Ювентус» з Роналду, «Барселона» з Мессі і «Ференцварош» з Ребровим.

Не група, а просто бомба. Киян в ЛЧ вивів Мірча Луческу, а матч з угорцями став вирішальним у боротьбі за вихід в плей-оф Ліги Європи. Легенда «Динамо» проти свого рідного клубу, Луческу проти Реброва, 45 років перемозі киян над «Ференцварошем» у фіналі Кубка володарів кубків – це все більше схоже на сюжет художнього фільму, ніж на реальність.

У таких матчах завжди є спокуса звузити все до якогось особистісного протистояння. Найбільш очевидне – зустріч Луческу і Реброва, в яких є своя історія, коли вони перебували трохи в інших ролях. Про це ми вже писали раніше. Але цього разу тренери говорили один одному лише компліменти.

Луческу заговорив російською, а Ребров тролив журналістів

Обидвоє не підвели – це справді були найбільш кайфові передматчеві прес-конференції за цей сезон. Луческу вже остаточно став своїм у Києві, почав більше показувати свої емоції і жартувати.

«Якщо мені встигнуть привезти бутси з музею, то завтра я зіграю проти Реброва. Мої бутси індивідуального пошиття. За моїх часів не було таких бутс, які є зараз. Ми самі собі шили взуття. Не можу грати, тому що у мене немає бутс», – відреагував тренер на питання чи буде цей матч протистоянням команд чи все-таки є в цьому якась тренерська дуель.

А потім ще й заговорив російською, що робить не так часто на публіку.

«Я не играю против Реброва! Понимаете? Он очень хороший человек. У меня с ним хорошие отношения. Меня не интересует, что было раньше», – емоційно, але зі своєю фірмовою котячою посмішкою сказав Луческу.

А Реброва, схоже, накрила ностальгія. «Коли я тренував «Динамо», стільки людей не було», – заявив тренер, як тільки зайшов у зал для прес-конференцій на «Олімпійському». Раніше він був тут господарем, а тепер прийшов в якості гостя. І це був не той похмурий та беземоційний Сергій Ребров зразка свого останнього сезону в «Динамо», а веселий та усміхнений Сергій Ребров, який засумував за рідним домом.

«Відчуваю себе як вдома. Але бачу, що тут ремонт зробили в залі – колір тепер якийсь похмурий. Київ для мене – рідне місто, радий сюди повернутися. Але я радий сюди повернутися, щоб зіграти саме у футбол найвищого рівня. Так би мене сюди не пустили на прес-конференцію», – сказав тренер «Ференцвароша».

Хвиля спогадів так накрила Реброва, що він навіть згадав імена українських журналістів. «Олександре, я на вас дивлюся, згадую всі наші прес-конференції і забуваю питання». Або «Діма, а чого від тебе питання не було? Ти ж завжди раніше задав їх».

А коли Ребров вийшов на поле стадіону, на якому забивав і тренував, то прогулявся до бесарабських воріт. Якраз з того боку він часто чув свою персональну фанатську кричалку – «Он любимец секторов наш герой Сергей Ребров». Шкода, через COVID-19 матч без глядачів. Так була б інтрига – що і про кого співатимуть ультрас «Динамо».

Луческу витиснув максимум з цього «Динамо»

Щербаков і Сажко не радили йти дивитися матч на «Олімпійський» в -7 градусів морозу, але захотілося екстриму. Хто його знає, які сюрпризи готує людству наступний рік. І була зовсім невеличка надія, а раптом на кінець свого шляху в Лізі чемпіонів команди зіграють один із тих матчів, заради яких варто мерзнути на стадіоні в дикий холод в 10 годині вечора. Зрештою, «Шахтар» показав настільки цей сезон може бути нелогічним.

Але гра якось дуже швидко розвіяла всі сподівання на яскраве шоу. Найкращим моментом першого тайму став гімн Ліги чемпіонів. І тепла зустріч Луческу і Реброва перед стартовим свистком. А далі був футбол на виживання – живучішим виявилося «Динамо».

Голова Попова і де Пена зі своєю чарівною лівою стали авторами дуже цінного м’яча. Це не просто перемога, а перша перемога киян в групі Ліги чемпіонів і вихід в євровесну. Свій план-мінімум «Динамо» виконало. Чи ж не такими були більшість прогнозів відразу після жеребкування. Звісно, хотілося трохи більшого від матчів проти «Барси» і «Юве». Ну, хоча б футболками з Мессі та Роналду помінялися.

Гра з «Ференцварошем» вийшла жахливою за якістю. Це правда. Але йти зі стадіону чи перемикати канал на інший матч не хотілося. Не варто зараз сильно прибивати команду. Луческу і так витиснув максимум з цього складу і в ситуації, коли календар матчів більше нагадує гонку Формули-1, а коронавірус вибирає за тренера, хто вийде на поле. В таких умовах саме вміння досягати результату виходить на перше місце, а найкрасивішим є результат на табло. Це все також правда. Глобально оцінювати футбол «Динамо» можна буде у другій частині сезону. Команда може і має грати краще. А поки успіхи киян в сезоні говорять, що політ цілком нормальний. 

Футболісти української команди після фінального свистка видихнули – ще один матч у чемпіонаті і цей божевільний марафон можна поставити на паузу. Ігор Харатін дивився останні хвилини матчі зі сльозами на очах. Для нього та Олександра Зубкова, який мав свій шанс забити «Динамо» і взагалі провів дуже сильну гру, єврокубки завершилися у Києві. Для фанатів «Фраді» вони і так вже герої. 

Ребров привітав з прийдешнім Новим роком, Луческу прийшов разом з Гармашем

Минулого тижня в цьому самому залі журналісти аплодувати Луїшу Каштру за другу перемогу над «Реалом». Цієї ночі такого виявлення емоцій не було. Першим свою прес-конференцію провів Ребров. Зізнався, що за два з половиною роки у «Ференцвароші» більше говорив англійською, тому тепер йому не так просто формувати свої думки російською. Наприкінці привітав всіх з прийдешнім Новим роком.

«Бажаю «Динамо» хорошого жеребу і пройти далі в Лізі Європи. Я вболіваю за цю команду. Бажаю їй тільки успіху. Я хотів би ще зіграти в єврокубках з «Ференцварошем». У Лізі Європи нас не було 15 років, в Лізі чемпіонів – 25. Ми всі сподіваємося, що повернемося в цей турнір. Якщо випаде «Динамо», то будемо грати з ним», – сказав Ребров.

Луческу виглядав так наче прочитав всі негативні коментарі про цей матч на Tribuna.com. Здавалося, думками він вже був не в цій грі, а будував плани на зимове міжсезоння. Наголосив, що на першому місці – результат, а в складі його команди грає вісім українців і лише троє легіонерів. Але найцікавіший месидж стосувався майбутніх трансферів. Фраза, яка залишає місце для роздумів. 

«Підсилення залежить не від мене. Я треную гравців, які у мене є в команді. Вітаю своїх підопічних з виходом до Ліги Європи. Разом ми виграли Суперкубок, пробилися в Лігу чемпіонів, вийшли в єврокубкову весну і знаходимося на першому місці в чемпіонаті. Я вдячний цим гравцям».

Разом з Луческу на прес-конференцію прийшов Денис Гармаш. Не пригадую, щоб він раніше приходив до журналістів. Здається, Мірча таки знайшов до нього підхід. 

«На першому місці для нас сьогодні був результат. Іноді потрібно проводити і такі ігри», – в чомусь Денис і справді правий. 

Фото: «Динамо», «Ференцварош»

Лучшее в блогахБольше интересных постов

Другие посты блога

Все посты