Tribuna/Футбол/Блоги/Фільми, серіали, анімація/Рецензія на фільм «Зоряні війни: Епізод 9» та мультсеріал «Зоряні війни: Повстанці»

Рецензія на фільм «Зоряні війни: Епізод 9» та мультсеріал «Зоряні війни: Повстанці»

Провальний фільм і чудовий мультсеріал: що в них спільного?

Автор — intermezzo
19 марта 2020, 12:40
6
Рецензія на фільм «Зоряні війни: Епізод 9» та мультсеріал «Зоряні війни: Повстанці»

Це не дуже вдала аналогія на даний час, але Дісней нарешті відмучився і закінчив знімати фанфіки по "Зоряних війнах", потішивши цим фактом мене і ще багатьох поціновувачів всесвіту ЗВ. 

"Невже Епізод 9 такий поганий, як всі говорять?" - запитаєте ви. 

"Він ще гірший, ніж ви думаєте" - відповім я, оскільки у випадку зі "Сходженням Скайвокера" прийшлося застосовувати той самий принцип оцінювання, який використовувався для, наприклад, "50 відтінків сірого" (відчуваєте рівень?), тобто відштовхуватись не від 10, а від нуля.

Отже, 0.5 балу можна додати (авансом!) за легендарну музику Джона Вільямса, яка на фоні цього, пробачте за перебільшення, фільму, виглядає як знущання, але вона тут присутня, тому додаємо її в корзину. 

Гра акторів? Ні. 

Гумор? Окей, ще 0.5.

Сюжет? Не смішіть.

Бої на мечах? Десь на рівні "Епізоду 4". А це, між іншим, 1977 рік.

Спецефекти? Навіть тут провал (!!!). Зображення на екрані виглядає гарно, але за весь фільм не можна згадати жодної епічної сцени на "всі гроші", окрім, хіба що, появи деяких кораблів і героїв на хвилину часу в кінці фільму. 

Посилання на інші твори/матеріали з всесвіту ЗВ? Отут сміливо можна додати 1 бал. Нам показали такі речі, як голокрони, шпигуни і Храми джедаїв, додали деякі камео, екранізували дурнуватий, але все-таки сюжет коміксу. Інша справа, що все це було показано на рівні самого фільму, тобто в стилі "ось вам якась невідома потрібна для сюжету х-ня, розбирайтеся". Звідки воно взялося, чому, коли, навіщо - це все залишається за кадром.

Вийшло аж 2 бали. І це я навіть не починав обговорювати сюжет з його "роялями в кущах", традиційним для Диснею вільним трактуванням канонів Сили тощо. І так, я в курсі історії виробництва "Епізоду 9". Ще ніколи втручання продюсерів у виробничий процес не йшло фільмам не користь, і "Сходження" тільки підвердило це правило, повторивши долю "Ліги Справедливості".  

2 з 10 як окремий фільм

0 з 10 як частина "Зоряних війн"

Зовсім інша ситуація з "Повстанцями". 

Для мене це одна з найкращих екранізацій всесвіту ЗВ, яку випереджає, хіба що, "Епізод 3".

"Повстанці" не декларують щось нове, не переписують канон, не додають героям (навіть джедаям) імбових здібностей. Вони просто розповідають історію зародження Альянсу повстанців, паралельно показуючи дорослішання головних героїв - юного падавана Езри, джедая Кейнана та їхньої команди та дуже ретельно і обережно описують той самий всесвіт, який частково показали у "Епізоді 9". 

Стиль оповідання "ЗВП" є дуже схожим на "Мандалорця", і я не сумніваюсь в тому, що Джон Фавро орієнтувався саме на цей мультсеріал. Це такий самий космічний вестерн, бадді-муві в космосі. Але "Зоряні війни" не були б собою без баталій крейсерів на орбітах та боїв на мечах, і вони тут теж присутні в достатній кількості. 

Також у "Повстанцях" є багато епізодичних ролей відомих персонажів Саги, але вони вписані в сюжет досить грамотно і не з'являються просто аби привернути увагу. А ще у "ЗВП" є декілька епічних сцен, які є популярними на ютубі і міцно заклалися в моїй пам'яті. Не можу не поділитися:

1) Асока vs Вейдер

2) Вейдер vs Кейнан

Зверніть увагу на те, як досвідчений ситх грається з недосвідченими падаваном і джедаєм. У фіналі "Епізоду 7" того ж Абрамса до такої мінімальної реалістичності чомусь не додумалися. 

8 з 10 як окремий мультсеріал

10 з 10 як частина всесвіту "Зоряних війн"

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Рецензія на фільм «Дюна»
31 октября 2021, 08:16
3
Все посты