Tribuna/Футбол/Блоги/Футбольні історії/Пером Ганса Крістіана

Пером Ганса Крістіана

Історія дивовижної перемоги збірної Данії на Євро-92

Автор — sebmoran
8 августа 2014, 13:12

Хто б що не казав, футбол - гра прагматична. Звісно, доволі часто трапляються несподівані результати, наприклад, декілька років тому Хоффенхайм протягом першого кола був лідером у Бундеслізі, але не виграв її,такі ситуації можна зустріти дуже часто. А перемоги типу Порту в Лізі Чемпіонів 04 взагалі рідкість, хоча той розіграш взагалі був наповнений сенсаціями. А перемога Греції взагалі стоїть особняком (і тут не обійшлось без збігу обставин, але куди ж без цього). Хоч якою ця перемога не була неймовірною, але у 92 році стався набагато драматичніший випадок, героями тоді були данці.

 У відборі команда потрапила у групу разом з Югославією, Північною Ірландією, Австрією і дебютувавшою тоді командою Ферерських Островів. У фінальну стадію виходив переможець групи. Данці програли перше місце югославам (13 і 14 очок відповідно).Після жеребкування фінальної стадії, а тоді там приймали участь вісім команд, учасники були розділені у дві групи. У групі А: Швеція(господар), Франція, Югославія, Англія; група В: Голландія, Шотландія, СНГ, Німеччина. Але за 11 днів до початку Чемпіонату, у зв'язку з подіями на Балканах, ООН ввела санкції проти Югославії і УЄФА прийняло рішення замінити дану команду данцями, що посіли друге місце у відбірковій групі. Головний тренер команди Мьоллер Нільсен, який тоді складав план ремонту кухні, а гравці шукали хороше місце для відпочинку, був захоплений зненацька. Як бачимо данці потрапили у складну ситуацію, а для підготовки до турніру залишилось трохи більше тижня. Хоча ситуація була б ще критичнішою, якби не товариський поєдинок із збірною СНГ, гравці викликані на нього і були заявлені на Євро.

До початку турніру наставник шведів Свенсон називав французів кращою командою Європи, але в підсумку команда Платіні не вийшла з групи

Перший матч збірна Данії зіграла в дуже бойову нульову нічию з англійцями, останні перед турніром втратили багато важливих гравців, можливо однією з ключових була травма Гаскоінда. В іншому матчі шведи з французами теж розійшлись миром, тому результати другого туру в цій групі були вкрай важливими. Перед матчем зі шведами данці знали, що французи з англійцями зіграли 0:0. Але господарі турніру виграли 1:0, тепер, щоб вийти в півфінал потрібно перемагати французів. Тут і починається перший розділ цієї казки, програючи під час матчу 0:1, данці виривають перемогу, таким чином разом із шведською збірною виходять з групи.

У півфіналі, на і так стрибнувших вище голови данців, чекали дійсні чемпіони  Європи -  голландці. Всі фахівці сходились на тому, що у фіналі зустрінуться одвічні суперники - Німеччина і Голландія. Збірна Данії провела прекрасний поєдинок, хоча в кінці голландцям вдалось відігратися, їх чекала невдача у серії післяматчевих пенальті (хоча тема голландці і післяматчеві пенальті заслуговує окремої розмови). Антигероєм того поєдинку з, можливо, певною натяжкою можна вважати майбутнього володаря Золотого М'яча Марко Ван Бастена.  

Сон наяву. Коли ти проходиш чемпіонів Європи у півфіналі і потрапляєш на чемпіонів Світу у фіналі, здається вдача має завершитись, але цей турнір був щедрим на подарунки для данців. Описувати моменти не буду: вони у огляді, однак варто зауважити, що матч видався зовсім не джентельменським, важким. Німеччина краще виглядала, мала більше моментів, але не завжди у футболі виграє той, хто б'є по воротах більше.

Ніхто з цієї команди, за винятком Шмейхеля, не зробив собі блискучої клубної кар'єри. Такі колективи прийнято називати командою-зіркою, а не командою зірок. Хоча у цієї перемоги є і логічне пояснення (як би це дивно не звучало після такого потрапляння на турнір). За такого формату Євро, збірні, що потрапили до фіналу зіграли тільки чотири матчі, це, зверніть увагу, стадія 1/8 фіналу на ЧС. Схожа історія з греками, вони щоправда зіграли на один матч більше за весь турнір. Тепер збільшення кількості учасників ЧС і ЧЄ унеможливлює такого роду перемоги. Подивіться на результати данців: вони не програли англійцям, французам, голландцям, німцям, тільки шведам. Є щось парадоксальне в таких командах: вони стрибають вище голови з сильнішими командами. Але тепер, за сучасного регламенту, таким командам стає важко. Думаю, можна сказати, що перемога Греції - остання гучна сенсація на такого роду турнірах. Футбол зараз прагматичний як ніколи, тут немає місця казкам.