Tribuna/Футбол/Блоги/Троєщинський їксперґ/Найфутбольніша область України за підсумками сезону 2018/2019. Аналіз

Найфутбольніша область України за підсумками сезону 2018/2019. Аналіз

Ніякої води, лише цифри та статистика.

Найфутбольніша область України за підсумками сезону 2018/2019. Аналіз

Місяць тому завершився черговий сезон чемпіонату України, в якому клуби мірялися силами у трьох професійних дивізіонах. Два клуби не дожили до завершення чемпіонату, залишивши наприкінці сезону 46 команд. Я вирішив скласти цікаву статистику - представники якої області виступили у цьому сезоні найкраще. 

В першу чергу розглянемо, скільки всього клубів грає у кожному з регіонів (24 області, одна автономна республіка та одне місто з особливим статусом - Київ: Севастополь я не брав окремо, адже жоден клуб не представляє саме це місто в чемпіонаті України). Лідером є Донецька область із чотирма клубами; по три команди грають у Києві, Львівській, Полтавській, Одеській, Дніпропетровській (Січеславській) та Херсонській областях; по дві - на Кіровоградщині (Кропивниччині), Київщині, Івано-Франківщині, Миколаївщині та Хмельниччині; інші області та Автономна Республіка Крим представлені одним клубом. На мапі нижче ви можете побачити підсумки вищесказаного тексту у простішому вигляді:

Бали за підсумкове місце у чемпіонаті я роздавав за простою схемою: командам з Другої Ліги я роздав з 1 до 10 балів з огляду на їх підсумкове місце у чемпіонаті знизу догори (відповідно, останні у своїх групах "Буковина" та "Нікополь" отримали по одиниці й дплі у порядку зростання кожна пара отримала до 10 балів), а "Кремінь", як переможець так званого фіналу Другої Ліги, отримав 11 балів, що на бал вище за "Минай", який у тому фіналі програв. Далі кожна команда Першої Ліги, що дограла сезон, по висхідній отримала від 14 балів за 14 місце, останнє для клубів, що "вижили" (оскільки "Кобра" та "Зірка" сезон не дограли, я вирішив їх "дискваліфікувати" зі свого рейтингу, тож 12 та 13 балів жоден клуб не отримав), а далі за кожне місце на сходинку вище на бал більше, тож СК "Дніпро-1" отримав - можете порахувати - 27 балів. Так само я розподілив очки між командами Прем'єр-Ліги - останній "Арсенал-Київ" отримав 28 балів, а перший "Шахтар" - 39 балів. Відповідно до цього розподілу очок, скажімо, "Авангард", що посів п'яте місце у Першій Лізі, отримав від мене 23 очки, або "Зоря", що стала п'ятою в УПЛ, отримала 35 балів. До уваги я брав лише виступи команд у чемпіонаті, не додаючи жодного балу на досягнення у кубкових та європейських турнірах.

Далі я підсумував очки усіх представників по кожній області, щоб виявити, який регіон отримав найбільше очок, а який - найменше. Результати ви можете побачити на цій мапі, де перші три місця так само розфарбовані відповідно до кольорів відповідних медалей, а останнє місце - червоним:

Очікувано перемогла Донецька область, яка має цілих три представники у Прем'єр-Лізі та одного - у Першій Лізі, що там посів високу сходинку, на другому місці - місто Київ з двому клубами еліти та одним із Першої Ліги, а на третьому - Львівщина, якій піднятися на "бронзову" сходинку допомогли вищолігові "Карпати" та "Львів", а також першоліговий "Рух". Останньою стала Буковина, однойменний клуб є єдиним представником якої та посів останнє місце у своїй групі Другої Ліги, отримавши всього один бал у моєму рейтингу. Цікаво, що Херсонщина, яка представлена аж трьома командами, посіла аж 15 місце з 26 можливих, адже усі три представники цієї області - "Кристал", "Мир" та "Енергія" - грають у Другій Лізі й наступного сезону продовжать свої виступи там. Найкращою з областей, представлених одним клубом, стала Луганська, адже "Зоря" традиційно виступила солідно і, хоч і посіла низьке для себе п'яте місце, та все ж гідно представила свій регіон у еліті.

Чи сподобався вам мій аналіз? Чекаю на ваші коментарі!

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты