Tribuna/Авто/мото/Блоги/Dolce Vita/Історії про шпигунство в Формулі-1 вже 13 років. Розкрити її допоміг копіювальник і розлючений Алонсо

Історії про шпигунство в Формулі-1 вже 13 років. Розкрити її допоміг копіювальник і розлючений Алонсо

Найджел Степні – Агент 007 в автоспорті.

Блог — Dolce Vita
15 сентября 2020, 14:53
16
Історії про шпигунство в Формулі-1 вже 13 років. Розкрити її допоміг копіювальник і розлючений Алонсо

Від редакції: ви знаходитеся в блозі Dolce Vita. Його автор написав цей пост в рамках конкурсу «Найкращий блогер України-2020». Сподіваємося, він буде видавати такі відмінні матеріали по ходу всього турніру. Підтримайте його плюсами, коментарями і підпискою.

***

Степні, Найджел Степні.

Чи проговорював ці слова англієць? Ймовірність велика, адже Агент 007 є головним героєм творіння британського письменника Яна Флемінга, та й у 2006 році (за рік до описаних нижче подій) світ побачила картина «Казино Рояль» з новим виконавцем головної ролі Джеймса Бонда – Деніелом Крейгом, який змінив Пірса Броснана.

Найджел – за свою кар’єру механіка пройшов тернистий шлях в командах «Шадоу», «Лотус» та «Бенеттон». У 1996 році Степні разом із Міхаелем Шумахером та Росом Брауном перебираються до Маранелло, а чим це закінчилося знає навіть пересічний футбольний вболівальник – тотальним домінуванням «Феррарі» і окремо «Червоного барона». А от чого Степні точно не міг уявити, що після такого вдалого періоду в Італії він буде вимушений покинути команду з формулюванням «промислове шпигунство та саботаж».

«Коли людина молода, їй легко розпізнати добро і зло. Але з віком це зробити тяжче, герої та злодії зливаються в одне ціле». 13 вересня було рівно 13 років з дати оголошення ФІА рішення по розслідуванню справи про шпигунство. Настала пора згадати ту ситуацію через призму часу.

У Степні зіпсувалися стосунки з «Феррарі», що і стало підґрунтям скандалу

Все почалося з моменту, коли Рос Браун покинув «Феррарі». ЗМІ були впевнені, що ситуація може розвиватися двома шляхами: Найджел Степні піде за Росом, або ж займе його місце. Але все виявилося дещо складніше, бо це ж «Феррарі». Посада технічного директора була віддана Маріо Альмондо (колишньому кадровику!), а за стратегію в гонках мав відповідати Лука Бальдіссері.

Степні почав сезон в якості директора відділу розробок, але це віддалило його не тільки від гонок, а й від теплих стабільних відносин з керівництвом в особі Луки ді Монтедземоло: «Я не бачу стимулу для подальшої роботи та професійного розвитку».

Так, «Феррарі» славиться своїми «вдалими» рішеннями, але вся подальша діяльність Степні ніяк не може виправдовуватися лише кадровим рішенням італійців. Ось і отримали: до відчуття несправедливості з боку компанії, яка не віддала належне твоїй праці, додаємо товариша, що займає аналогічну посаду у команді конкурентів, і все це помножуємо на шалені ставки Ф-1. Що отримуємо? Вірна відповідь – spygate, шпигунський скандал у Формулі-1.  

Майк Кофлен – фігурант справи з боку «Макларена»

Першою ластівкою, що полетіла до Уокінгу на електронну пошту головного конструктора команди Майка Кофлена, стала інформація про використання активної підвіски та нової конструкції переднього крила «Феррарі» на перших етапах сезону-2007. Так, розумію, можна було очікувати секретів на кшталт плану по захопленню всесвіту від Ле Шиффра, Голдфінгера чи Ернста Блофельда.

Але давайте не забувати, що не дарма Формула-1 вважається найбільш дорогим видом спорту. В автоперегонах найдрібніші деталі мають напевне найбільшу вагу, лише мінімальна зміна кута переднього крила може дати вам перевагу в 1 секунду з кола і тим самим гарантувати перемогу. Керівництво тільки на один болід може витрачати мільйони доларів в рік, а все задля результату. Адже дивіденди отримуються не тільки в якості преміальних, але і в розробках для серійних автомобілях, що може оцінюватися в мільярди. Не даремно Берні Екклстоун називав Ф-1 елітарним видом спорту. Так воно і є. 

Команда «Макларен» подала офіційний запит до ФІА на предмет перевірки законності використання італійцями даних елементів. ФІА прийняла соломонове рішення – залишити в силі попередні результати заїздів, так як «Феррарі» проходило перевірки і з боку організації незаконних елементів виявлено не було, проте заборонити в подальшому їх використання.

Але Степні на цьому не зупинився, він продовжив надавати Кохлену інформацію: точний баланс ваги боліду, склад газу в шинах, діапазон кіл, в яких повинен був зійти з гонки пілот «Феррарі» та багато чого іншого. Більше того, Найджел навіть почав проводити власні дослідження, застосовуючи невідомий білий порошок для отримання більш точної інформації про використання пального Феррарі: даний порошок був помічений в баках червоних болідів, а по словам свідків – вони бачили його в руках Степні. Як результат: баки замінили, порошок відправили на експертизу, квартиру обшукали, брюки вилучили (шукали сліди порошку), а обвинувачення так і не пред’явили.

Всього прокуратура Італії нарахувала 288 СМС-повідомлень та близько 50 телефонних дзвінків між Кофленом та Степні. А найбільш цікавим елементом всієї справи став документ на майже 800 сторінок, який дружина Кофлена Труді прийшла копіювати в місце неподалеку від бази «Макларену». На її превеликий жаль (хоча вона навряд чи розуміла, що відбувається), документ мав копіювати вболівальник «Феррарі», який зрозумів, що потрапило йому в руки, і повідомив про це в Маранелло.

Конфлікт в «Макларен» зіграв ключову роль у розслідуванні справи

Маючи на руках стільки свідчень, ФІА не могло притягнути до відповідальності «Макларен». Факт володіння секретними даними «Феррарі» – беззаперечний, але довести використання цих даних на ділі було не можливо.

І в цей момент на перший план вийшов конфлікт між Фернандо Алонсо та Льюісом Хемілтоном.

Невелика передісторія: на початку 2007 року, діючий двократний чемпіон Ф-1 Алонсо перебирається із «Рено» до «Макларену», де його напарником стає молодий дебютант Хемілтон. Здавалося б, вдалі виступи обох пілотів повинні були задовольнити керівництво, але їх боротьба стала виходити за рамки треку і перебігали в політичну сферу. Фінальною крапкою стала ситуація на Гран-прі Угорщини, де іспанцю дали штраф в 5 позицій на стартовій решітці за клопотанням батька Хемілтона, по сумісництву його агента.

Емоційна розмова Фернандо та керівника команди Рона Денніса ні до чого не призвела. На перший погляд. Алонсо погрожував розкрити «компромат», якщо молодому Льюісу не вкажуть на його місце другого пілота. Денніс не повірив, Алонсо пред’явив суду листування з тест-пілотом команди Педро де ла Росою, з яких ставало до болю ясно – команда тестувала на своїх болідах розробки «Феррарі».

Як стверджував іспанець, він надав суду листування лише задля того, щоб уникнути санкцій за приховування інформації. Нандо надав в якості доказів приблизно з десяток е-мейлів, а разом з тим – і беззаперечні докази вини «Макларена».

Невже цей випадок був першим?

Термін «шпигунство» став популярним в лексиконі людей, причетних до автоспорту. Ми часто спостерігаємо намагання побачити боліди завчасно до старту сезону, а деякі команди навіть наймають окремого фотографа, який весь уік-енд стежить тільки за суперником. Звичайна практика, коли одна команда тестує аеродинамічне оновлення в перший етап сезону, а на другому – воно встановлене вже на кожному боліді.

Ніхто не відміняв кадрових змін, коли працівник переходить із однієї команди в іншу. Той же Степні влучно дав коментар під час розслідування його справи: «В «Феррарі» налякані тим, що я багато знаю. Але ви вважаєте, що Ніколас Томбасіс перейшов до «Феррарі» з «Макларену» і одразу забув, чим він займався у Уокінгу? Ні, нове переднє крило прийшло саме звідти, його конструкцію він нам і продемонстрував».

Spygate став самим гучним випадком шпигунства, проте не першим. У далекому 1913 році Луї Коутлен був головою команди «Санбін», а заодно і гарним товаришем водія команди «Пежо» Даріо Рести. Луї часто запрошував Даріо на вечері, і поки за смачної їжею велися світські бесіди, автомобіль «Пежо» проходив скрупульозний аналіз конкурентами.

У 1978 році колишні співробітники команди «Шадоу» створили власну конюшню під назвою «Ерроуз», на базі якої сконструювали болід FA1. От тільки в «Шадоу» були впевнені, що FA1 – це точна копія їх боліду DN9, саме тому і були пред’явлені претензії до ФІА. Лондонський суд таки прийняв сторону «Шадоу», заборонивши використання FA1.

Які наслідки отримав шпигунський скандал?

Звісно така подія отримала значну реакцію. Офіційна частина полягала у наступному:

– 600 євро штрафу та 20 місяців тюремного ув’язнення для Степні (щоправда, після офіційного рішення суду в 2010 році);

– команда «Макларен» дискваліфікована з Кубку Конструкторів 2007 року;

– команда «Макларен» додатково повинна сплатити 100 мільйонів доларів штрафу;

– пілоти «Макларена» не будуть покарані штрафом.

Але офіційною частиною все не закінчилося. На хвилі суспільного обурення Кімі Райкконен розповів, що в «Макларен» займалися перехопленням радіоперемовин інших команд. За словами колишнього пілота «Срібних стріл», він неодноразово був свідком даного процесу, а також деякі розмови розбиралися на зборах команди.

Флавіо Бріаторе, керівник «Рено», пішов на випередження, в інтерв’ю журналу Autosport емоційно прокоментував ситуацію. На його думку, «Макларен» потрібно було виключити із Ф-1, чемпіонат 2007 року визнати нелегітимним, а Степні та Кохлена – дискваліфікувати довічно.

В «Макларен» не збиралися миритися з програшною ситуацією. Рятувальною соломинкою Рон Денніс побачив шанс звинуватити в шпигунстві «Рено». На думку керманича «Макларена», «Рено» володіло інформацією про боліди 2006 та 2007 років, а джерелом інформації став Філіп Маккерет, який переїхав із Уокінку в Енстоун. ФІА не мали доказової бази, що підопічні Бріаторе використовували дану інформацію, тому команду і не дискваліфікували.

Що було далі?

На відміну від одного гумористичного проекту на ютубі, подальшу долю всіх учасників історії не потрібно вигадувати, все зафіксував час. Найджел Степні пішов на угоду з прокуратурою Італії, отримав штраф та умовний термін, в 2014 році він помер у ДТП.

Майк Кохлен позбувся свого робочого місця у «Макларені», почав працювати в молодших серіях, дуже часто змінюючи місце роботи. Хемілтон взяв наступного року титул, а потім ще п’ять із «Мерседесом».  Алонсо ж так і лишився дворазовим чемпіоном Ф-1, проте переміг в чемпіонаті гоночних прототипів. Він продовжує погоню за Потрійною короною, а з наступного року повертається у Королівські перегони.

Рон Денніс до 2019 року керував «Маклареном», а Флавіо Бріаторе до 2009 року перебував у керма «Рено», потім був довічно дискваліфікований за crashgate. Макс Мозлі, голова ФІА, який відповідав за неупередженість у справі про шпигунство, також потрапив у гучний скандал – в руки журналістам потрапило відео оргії з 5 лондонськими повіями, котрі були одягнені у форму нацистів та смугасті роби полонених концтаборів. То зовсім інша історія, як кажуть.

Приз у даній історії вручати нікому, хоча титул чемпіона Райкконена в 2007 році, який пілоти «Макларена» буквально подарували фіну, можна розглядати в подібній якості. «Феррарі» стали жертвою виключно завдяки відношенню до власних працівників. «Макларен» міг уникнути покарання, але нездатність приборкати власних пілотів зіграла злий жарт з колективом із Уокінга.

«Тяжко слідувати інструкціям, коли вбиваєш особистого ворога». Джеймс Бонд хоч і говорив не про Формулу-1, проте дуже точно дав їй характеристику.

Фото: Getty Images, AFP

Другие посты блога

Все посты