Tribuna/Футбол/Блоги/Апельсинова кава/Моурінью проти непереможного «Феєнорда»: чому варто подивитися перший в історії фінал Ліги конференцій

Моурінью проти непереможного «Феєнорда»: чому варто подивитися перший в історії фінал Ліги конференцій

Матч зіграють на унікальному стадіоні в Тирані.

Автор — Ірина Козюпа
25 мая 2022, 11:08
25
Моурінью проти непереможного «Феєнорда»: чому варто подивитися перший в історії фінал Ліги конференцій

Матч зіграють на унікальному стадіоні в Тирані.

«Цей турнір нікому не буде цікавий» – казали вони. А в підсумку, дебютний розіграш Ліги конференцій вийшов доволі симпатичним. За вивіскою фінал точно буде потужніше за недавню Лігу Європи.

Отже, сьогодні «Рома» та «Феєнорд» визначать першого в історії переможця Ліги конференцій. І ось вам 5 причин, чому варто подивитися цей матч.

Моурінью може зібрати колекцію з трьох єврокубків

Відомий італійський художник зобразив Особливого на мопеді, коли португалець очолив «Рому». Цей малюнок став настільки популярним, що футболки з таким принтом продавали у фан-шопі римського клубу. Тепер такий банер висить у Тирані перед фіналом ЛК. А Моурінью мчить з командою по трофей.

Якщо дивитися на сухі факти, то Жозе може стати першим в історії тренером, який збере колекцію з трьох єврокубків. І першим, хто виграє ЛК. Сльози та емоції після півфналу з «Лестером» показують, що для титуваного португальця це важливо. Навіть після двох Ліг чемпіонів і Кубків УЄФА/Ліг Європи.

«Цей фінал для мене наче перший. Ніщо у цьому плані не змінилося. А історія про Особливого – це з минулого. Тоді був ще початок моєї кар’єри. Коли стаєш старшим і стабільнішим, то більше думаєш про інших і менше про себе. Я не вірю у магію. Коли підходиш до фіналу за підсумками сезону, вся робота вже зроблена. Настає момент проявити себе команді, а не окремим індивідуальностям», – сказав Жозе напередодні фіналу.

Екс-тренер «Роми» Зденек Земан іронізує над португальцем, мовляв, докотився до найменш статусного турніру.

«Той факт, що Моурінью вийшов у фінал Ліги конференцій із «Ромою», показує лише низький рівень конкуренції. Ми говоримо про змагання для менш розвинених країн з погляду футболу. Жозе перемагав із командами, які вже раніше досягали успіху. Єдиним винятком є «Порту», – вколов Земан португальця.

В будь-якому разі, перемога принесе «Ромі» перший в історії трофей в Європі. У команди була перемога в Кубку ярмарок-1961, але цей турнір не входить в систему УЄФА.

«Рома» потрапила в Лігу конференцій з Фонсекою і грала у групі з «Зорею»

Екс-гравець «Шахтаря» Генріх Мхітарян вигравав Лігу Європи з «МЮ»

Команда забезпечила собі право грати в турнірі в останньому турі минулого сезону Серії А. «Рома» програвала «Спеції» 0:2, але відігралася і вирвала нічию – 2:2. Це дозволило фінішувати на сьомій позиції. Це був останній матч Паулу Фонсеки в Римі. А «Сассуоло» Де Дзербі при рівності очок поступився римлянам лише за додатковими показниками.

А тепер команда зіграє у фіналі в Албанії. В них є зв’язок з країною – центральний захисник Мараш Кумбулла народився в Італії, але він албанець і виступає за національну збірну своєї країни.

Так само є ниточка, яке веде до суперника. Правий захисник Рік Карсдорп – вихованець «Феєнорда». Він перейшов у «Рому» ще у 2017 році, повертався в Роттердам на сезон на правах оренди, а тепер може перемогти свою екс-команду у фіналі єврокубка.

На груповому етапі «Рома» грала проти «Зорі» і виграла дві матчі із загальним рахунком 7:0. З групи українська команда не вийшла, зате Запоріжжя побачило Жозе Моурінью. Це було ще зовсім недавно. 

«Феєнорд» не програв жодного матчу в Лізі конференції

Сиріл Дессерс – найкращий бомбардир Ліги конференцій

Команда дуже впевнено пройшла всю дистанцію в турнірі – жодної поразки. Творцем цього успіху став тренер Арне Слот, якого називають тактичним гіком і чудовим психологом. Перемога принесе йому перший трофей у кар’єрі. В чемпіонаті він став третім.

«Останніми роками команді не вдалося навіть вийти з групи. Після однієї з наших перших гостьових перемог представник преси зі сльозами на очах сказав: «Але ж ми ніколи не виграємо на виїзді!»

Це, звісно, ​​був особливий момент. Але потім ти швидко усвідомлюєш, що команда має набагато більший потенціал, ніж вважають уболівальники та експерти. Наші матчі були неймовірно видовищними: багато голів, енергійні та інтенсивні дії, атакуючий футбол. Цими речами й славиться нідерландський футбол.

Отже, незалежно від результатів, ми зможемо згадувати цей сезон із позитивними почуттями. Ми змогли показати себе», – сказав Арне перед матчем.

Одним з помічників тренера працює легендарний Робін ван Персі, а вболівальницею команди є королева Нідерландів Максима.

За «Феєнорд» виступає найкращий снайпер Ліги конференцій – в Сиріля Дессерса 10 голів. У серпні він перейшов у команду з «Генка» на правах оренди. «Хіба міг хтось подумати на початку сезону, що ми зрештою дістанемося до фіналу єврокубка. Це неймовірно», – сказав форвард.

У нападника «Роми» Теммі Абрагама всього на гол менше. Буде додаткова мотивація забивати м’ячі.

Кубок важить 11 кг і символізує політ м’яча у ворота

Переможцеві Ліги конференцій вручать новий трофей. Кубок має висоту 57,5 см і вагу 11 кг. Він складається з 32 шестикутних пластин – по одній на кожного учасника групового етапу.

«Вигин пластин навіяний польотом футбольного м’яча до воріт – момент найбільшої радості для вболівальників. Основа та верхня частина виготовлені з бронзи ручного полірування з ефектом матової гальванізованої сталі. Пластини мають блискучу сріблясту обробку», – пояснював сайт УЄФА особливості нового трофею.

Зовні він схожий на кубок Ліги Європи. Це зробили, щоб підкреслити тісні зв’язки між двома турнірами. В них загалом дуже схожа айдентика, а гімн так взагалі той самий.  

«Ми хочемо зробити наші турніри більш інклюзивними – дати клубам та вболівальникам можливість мріяти та боротися за європейські трофеї», – сказав президент УЄФА Александер Чеферін.

Сьогодні один з клубів додасть цей трофей у свою колекцію. 

Стадіон має вісім кутів і найвищу в Тирані вежу

Трофей розіграють в Тирані на новому, сучасному та дуже комфортному Національному стадіоні. На цій арені грають столичні «Динамо» та «Партизані», а також збірна Албанії. Стадіон вміщує 22,5 тисяч глядачів. Найбільша відвідуваність була на матчі з Францією.

Арену побудували за допомогою програми допомоги УЄФА HatTrick на місці старої арени «Кемаль Стафа». Він знаходиться в центрі столиці і має свою фішку у вигляді 112-метрової вежі на 24 поверхи. Це найвища будівля в Албанії. Там розташовані готель, різні комерційні зони, офіси, історичний музей, підземний паркінг та багато іншого.

Форма стадіону також незвична – 8-кутна будівля, де кожна сторона забезпечує доступ до різних функцій. Зовнішнє оформлення з чорними та червоними металевими панелями нагадують албанський прапор.

«Це дуже комфортний стадіон – особливо для вболівальників. Вони знаходяться дуже близько до поля і можуть навіть спілкуватися з гравцями, ящо захочуть, – жартує один з місцевих журналістів. – Також на стадіоні є дуже вишуканий ресторан, звідти можна дивитися матчі».

В Україні фінал Ліги конференцій можна подивитися в трансляції на MEGOGO о 22:00.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты