Tribuna/Фехтование/Блоги/Апельсинова кава/Україна в центрі гучного допінгового скандалу: спортсменів можуть відсторонити від змагань, голова НАДЦУ подав у відставку

Україна в центрі гучного допінгового скандалу: спортсменів можуть відсторонити від змагань, голова НАДЦУ подав у відставку

Тестували по запису і підмінили проби.

Автор — Ірина Козюпа
28 октября 2021, 08:05
97
Україна в центрі гучного допінгового скандалу: спортсменів можуть відсторонити від змагань, голова НАДЦУ подав у відставку

Тестували по запису і підмінили проби. Розслідування WADA ще триває.

Всесвітня антидопінгова агенція (WADA) оприлюднила попередні результати спецоперації «Геркулес». Головний бабах – Національний антидопінговий центр України (НАДЦУ) порушив міжнародний стандарт тестування. Розбираємось, що наразі відомо про допінговий скандал і чим це загрожує Україні.

З чого все почалося

Український антидопінговий центр та федерацію легкої атлетики України запідозрили у порушеннях. Головне звинувачення – НАДЦУ попередньо повідомляв спортсменів, що найближчим часом до них прибудуть допінг-офіцери для взяття проб. У WADA такі допінг-проби не вважають показовими.

У 2019 році WADA розпочала операцію «Геркулес», яка тривала два роки. Напередодні агенція опублікувала результати цього розслідування на своєму сайті.

Втім, відразу варто зазначити, що звіт WADA не є остаточним – розслідування триватиме. 

НАДЦУ справді порушував правила?

WADA повідомляє, що під час свого розслідування отримала необхідні докази. За результатами операції вдалося з’ясувати, що антидопінговий центр України з 2012 року влаштовував тестування спортсменів за попереднім записом і завчасно збирав зразки допінг-проб. За правилами таке можна робити лише у виняткових ситуаціях. А допінг-проби спортсменів офіцери збирають без попередження. Це важливо для забезпечення ефективності антидопінгової програми.

НАДЦУ контактував зі спортсменами через тренерів та вимагав, щоб вони прибули наступного дня для тестування. WADA повідомляє, що таке практикували перед важливими міжнародними змаганнями.  

«Були навіть часи, коли вся збірна з певної дисципліни перебувала в антидопінговому центрі, очікуючи тестування», – заявив директор WADA Гюнтер Янгер.

НАДЦ звинувачують і у підміні проб

Операція «Геркулес» отримала докази, що цього року НАДЦУ свідомо повідомив про шість проб, які взяли під час змагань, як про тести позазмагального періоду. Форми допінг-контролю (DCF) для шести неправильно представлених зразків підтверджують, що їх взяли під час змагань. Це є грубим порушенням всесвітнього антидопінгового кодексу. 

«Дані свідчать про те, що зразки були неправильно представлені для того, щоб спортсмен здав необхідну кількість позазмагальних тестів до Олімпійських ігор у Токіо.

Неправильне заповнення форми впливає на аналіз, що проводиться лабораторією, оскільки деякі речовини та методи заборонені лише на змаганнях. Таким чином, позитивний тест може бути помилково класифікований як негативний і в результаті спортсмен може уникнути порушення антидопінгових правил», – пояснив Янгер.

Розслідування також порушило питання щодо цілісності методів тестування НАДЦУ та компетентності деяких співробітників.

Разом з тим операція «Геркулес» не знайшла доказів щодо існування допінг-схем у Федерації легкої атлетики України. Але вдалося ідентифікувати особу, пов’язану з ФЛАУ, яка могла бути замішана у торгівлі препаратором еритропоетином. Він знаходиться у списку заборонених речовин WADA. Прізвища представника ФЛАУ не вказують. Ця особа всі звинувачення заперечує.

Яка реакція НАДЦУ та міністерства спорту

Керівники українського антидопінгового центру повідомили WADA про намір провести своє внутрішнє розслідування, а також готовність співпрацювати з розслідуванням. Tribuna.com намагалася зв’язатися з НАДЦУ, але отримати відповіді так і не вдалося.

В обід свою заяву опублікувало міністерство спорту. Там відреагували миттєво та жорстко – директор НАДЦУ та його заступник подали у відставку.

«Національна антидопінгова організація України порушила міжнародний стандарт тестування. Тому, вже сьогодні, директор НАДЦУ Іван Курліщук та його заступник Ярослав Кручек подали у відставку. Міністерство заявляє, що ми займаємо чітку позицію у боротьбі з допінгом і нікому не дозволимо порушувати антидопінгові правила. Реакція на порушення буде миттєвою та жорсткою», – заявив міністр спорту Вадим Гутцайт.

Президент ФЛАУ Равіль Сафіуллін був більш дипломатичним.

«Наразі це питання у стадії вивчення. 28 жовтня воно буде обговорюватися на засіданні Наглядової ради антидопінгового контролю. Решта – без коментарів», – сказав Сафіуллін.

Наслідки для України можуть бути катастрофічними

Наразі це великий іміджевий удар по українському спорту. За найгіршим сценарієм може дійти до відсторонення українських спортсменів від міжнародних змагань. Зокрема, про це у своєму фейсбук написав екс-президент ФЛАУ Ігор Гоцул.

«Коли за справу беруться дилетанти та шахраї наслідки будуть катастрофічні. Після прочитання звіту Всесвітньої антидопінгової агенції розумієш, що наразі в нашій країні «фахівці» саме з цих двох категорій формують та реалізують державну політику протидії допінгу у спорті. Після цього розслідування, з великою ймовірністю можна прогнозувати визнання Національного антидопінгового центру таким, що не відповідає Кодексу WADA. І, як наслідок, очікувати відсторонення українських спортсменів від міжнародних змагань. Соромно, що таке можливо в сучасній Україні».

Те саме підтвердив екс-міністр спорту Ігор Жданов.

«Скоріше за все, WADA розпочне процес щодо відповідності України вимогам Антидопінгового кодексу. Це наслідки грубого порушення антидопінгового законодавства керівництвом Національного антидопінгового центру. Це може призвести до відсторонення українських спортсменів від міжнародних змагань.

Відставка керівництва НАДЦУ навряд чи зможе погасити цей скандал. Головне завдання влади, і зокрема міністерства молоді і спорту, не на словах, а реальними справами забезпечити реалізацію дієвої та ефективної антидопінгової політики. Розпочати важкий, але необхідний діалог з WADA, ухвалити нову редакцію антидопінгового закону, який відповідає міжнародним вимогам і лежить вже декілька років під сукном у міністерстві.

Скоріше за все, українське питання буде розглянуто на засіданні Виконавчого комітету WADA 24 листопада у Парижі», – написав Жданов у своєму фейсбук.

Юлія Єлістратова

***

Нагадаємо, що до та під час Олімпіади в Токіо український спорт накрило кілька допінг-скандалів. Важкоатлет Дмитро Чумак не поїхав на ігри через звинувачення у підкупі допінг-офіцера. А спортивний гімнаст Олег Верняєв отримав чотири роки дискваліфікації через мельдоній у крові.  

Тріатлоністку Юлію Єлістратову відсторонили через підозри у вживанні еритропоетину. Цей препарат якраз фігурує у звіті WADA.

Легкоатлетів Михайла Гаврилюка (метання молота), Назара Коваленка (спортивна ходьба) та Наталію Пироженко-Чорномаз (естафета 4х400) не допустили до Олімпіади через недотримання антидопінгових процедур – якраз пов’язаних з необхідністю здачі певної кількості допінг-тестів у позазмагальний період. 

Другие посты блога

Все посты