Tribuna/Футбол/Блоги/Апельсинова кава/«Команда пивзаводу» і «Ми ще до Мінська приїдемо, клоуни». 11 років епічним матчам «Динамо» – БАТЕ

«Команда пивзаводу» і «Ми ще до Мінська приїдемо, клоуни». 11 років епічним матчам «Динамо» – БАТЕ

В головних ролях – Мілевський, Гусєв і Шитов.

Автор — Ірина Козюпа
2 декабря 2020, 21:01
15
«Команда пивзаводу» і «Ми ще до Мінська приїдемо, клоуни». 11 років епічним матчам «Динамо» – БАТЕ

В головних ролях – Мілевський, Гусєв і Шитов.

Від редакції: цей текст вперше було опубліковано рік тому – 2 грудня 2020-го.

У тому сезоні «Динамо» з Валерієм Газзаєвим, який після свого призначення обіцяв виграти з клубом Лігу чемпіонів за три роки, вилетіло вже у кваліфікації від «Аякса». А жеребкування першого в історії розіграшу Ліги Європи закинуло киян у групу з АЗ, БАТЕ та «Шерифом». 

«Динамо» так і не змогло виграти у «Шерифа» чи хоча б забити в їхні ворота. У Тирасполі кияни програли – 0:2. Перший гол вже на сьомій хвилині забили господарі, коли Бойко виносив м’яч з воріт, а він рикошетом від сідниць гравця «Шерифа» залетів у сітку. Після такого Газзаєв сам подав у відставку. Вдома у завершальному турі була нічия – 0:0.

Але найбільш епічним вийшло протистояння «Динамо» з БАТЕ. Згадуємо, чому раптом ці зустрічі стали такими принциповими, а «команда пивзаводу» і «ми ще до Мінська приїдемо, клоуни» така ж класика, як «Браво, федерація» від Мірчі Луческу.

Захисник БАТЕ заявив, що «ім’я – це все, що залишилося в «Динамо», у Києві команди зіграли внічию, Мілевський не реалізував пенальті

Протистояння почало набирати обертів відразу після жеребкування. Спочатку це був обмін коментарями. Президент «Динамо» Ігор Суркіс заявив, що «Динамо» пощастило з жеребом:

«Після тринадцяти розіграшів у Лізі чемпіонів та ігор з найкращими командами Європи, цього разу, можна сказати, нам у деякій степені з жеребкуванням в Лізі Європи пощастило. Але це не означає, що ми повинні розслаблятися. Вважаю, команда має показати в групі максимальний результат і вийти в наступне коло з першого місця. Оскільки чотири з шести ігор проведемо з командами пострадянського простору, через матчі в Лізі Європи, можливо, будемо готуватися до чемпіонату України, де деякі з суперників сильніші за своїм рівнем.

Ми повинні набрати максимальну кількість очок для «Динамо» і України в рейтингу УЄФА. Вони нараховуються без різниці, в якому турнірі і проти якого суперника граєш. Сподіваюся, наша команда зможе успішно зіграти цієї осені і в Лізі Європи, і в чемпіонаті України», – сказав Суркіс.

У схожому стилі говорили тренер та гравці «Динамо». Їм опонував білорус Ігор Шитов, який був на перегляді у київському клубі, але відіграв лише тайм на турнірі Макарова і поїхав додому. За словами форварда «Динамо» Романа Зозулі, Шитов був «ніякий», тому перебування в Києві і вийшло таким коротким. 

Ігор Шитов

Захисник БАТЕ в інтерв’ю перед матчем на емоціях організував майбутнє шоу:

«Хотілося битися з «Манчестер Сіті» та «Ювентусом». Але вже якщо не з ними, то хоча б не з тими суперниками, яких нам підкинув жереб. АЗ зараз переживає кризу. «Динамо» і «Шериф» також навряд чи здатні на щось надприродне. БАТЕ – фаворит групи. Решта суперників нехай між собою вирішують, хто з них продовжить боротьбу за титул. Їхній рівень, здається, приблизно однаковий. Так що віддати комусь перевагу не можу.

Знаю, що у киян нині серйозні кадрові проблеми. До речі, Сергій Кисляк сказав, що суперника не варто боятися. Його мінське «Динамо» зустрічалося з одноклубниками з Києва на липневому Кубку Лева Яшина. Ім’я – це все, що залишилося в наших опонентів від їхнього славного минулого», – Шитов одним коментарем запустив протистояння, яке ввійшло в історію футболу відразу двох країн. 

Команди зустрілися у Києві вже у першому турі. Через травму не грав капітан «Динамо» Андрій Шевченко, який дивився гру з віп-ложі стадіону імені Валерія Лобановського. Старт матчу довелося відкласти через проблеми із сіткою воріт киян – там була дірка. За іронією долі саме в ці ворота залетів перший гол у зустрічі. Провал захисту господарів дозволив Родіонову вийти один на один із Ковалем. Футболіст БАТЕ влучно пробив у дальній кут – 1:0 вже на третій хвилині матчу.

Такий старт ще більше розізлив «Динамо». Двигуном у центрі поля був Роман Єрьоменко, а найбільше гостроти йшло від Олега Гусєва та уродженця Мінська Артема Мілевського. Гусєв мав два хороші моменти, але запоров обидва. Згодом він заробив пенальті, але Мілевський з точки не зміг переграти воротаря БАТЕ.

Після такого фейлу Артем з великим бажанням намагався реабілітуватися і ще у першому таймі забив з гри після пасу від Єрьоменка. Перед свистком на перерву вже Артем асистував Роману – 2:1. У другому таймі Нехайчик зрівняв рахунок і приніс БАТЕ нічию красивим ударом. Результат, який дуже розізлив «Динамо».  

Мілевський назвав гравців БАТЕ клоунами, Шитов повторив, що «Динамо» – звичайна команда середнього рівня

Нічия в Києві – не той результат, на який сподівалися гравці «Динамо». Вони не змогли своєю грою та результатом відповісти на слова Шитова. А футболісти БАТЕ, навпаки, кайфували і насолоджувалися моментом слави.

«Після матчу моя думка про «Динамо» не змінилася. Динамівці не сильно нас вразили – звичайна команда середнього рівня. Я досі впевнений, що БАТЕ стане лідером групи», – сказав захисник.

Особливо старався резервний воротар білорусів Олександр Гутор. Після свистка на перерву він кинув кілька фраз Мілевському, якого легко вивести з себе. Але до бійки не дійшло – Гутора відтягли в бік партнери, а Артема переконали піти в роздягальню. 

«Мілевський народився в Білорусі, так? Так ось я думаю, що він зробив неправильно, коли приклав палець до губ і тим самим показав нашим уболівальникам, щоб вони замовкли. Ми, футболісти, горою за уболівальників, як і вони за нас, тому я висловив в перерві йому своє невдоволення.

Він відповів у неприйнятній формі. Та й взагалі протягом гри вів себе по-піжонськи. Мабуть, зіркова хвороба. Все-таки гроші псують людину», – пояснив причини конфлікту Гутор.

Але це був тільки початок. Після матчу форвард давав інтерв’ю телеканалу-транслятору у мікст-зоні. У цей час хтось із гравців БАТЕ іронічно сказав Мілевському: «Давай, розповідай далі». Артем видав у прямому ефірі своє легендарне: «Почекай, б###ь. Ми ще до Мінська приїдемо, б###ь. Клоуни».

За однією з версій, це знову Гутор тролив зірку «Динамо». Білоруський «Прессбол» навіть провів власне розслідування «Хто і що кому сказав», але гравці БАТЕ так і не здали свого. Тільки через 5 років Сергій Веремко зізнався, що це він спровокував Мілевського.

«Класна історія. Дуже несподівана. Всі думають, що це був Саня Гутор, але це не так. Перед грою Ігор Шитов бомбанув у пресі по Києву. Почалася така заруба на словах, що страшно. І ми виходили на матч з «Динамо» з диким бажанням перемогти. 2:2 закінчили, але, в принципі, нормально. На полі постійно зіштовхувалися з Мілевським. І ось я бачу Артема, який якраз інтерв’ю дає після матчу. Не довго думаючи, кажу: «Іди і далі розповідай, клоун». Мілевський відреагував своїм знаменитим: «Ми ще до Мінська приїдемо, клоуни!»

А тепер найцікавіше – за кілька років Гутор і Веремко заявили, що Мілевський – хороший хлопець і всі конфлікти у минулому. Більше того, Артем грав разом з Гутором в російському «Тосно», а потім і в «Динамо» Брест, а з Веремком сміявся над відео з клоунами. Нічого дивного. У футболі і не такі історії траплялися. 

На виїзді «Динамо» обіграло БАТЕ – 4:1, Гусєв назвав суперника дворовою командою

Але повернемося у 2010 рік. Газзаєв після гри з БАТЕ говорив, що цю команду потрібно перемагати в будь-який час доби. Втім, на матч-відповідь киян вже повіз виконуючий обов’язків головного тренера – Олег Лужний.

Зустріч, яка стала суперпринциповою, пройшла 2 грудня у Мінську за температури -14 градусів морозу. Ходили навіть розмови про перенесення матчу, але попри такий дикий холод на полі було гаряче. Мотивоване не стільки турнірними завданнями, скільки бажанням поставити суперника на місце, «Динамо» перемогло – 4:1. Відзначилися Вукоєвич, Ярмоленко, Гусєв та Мілевський. У БАТЕ наприкінці матчу забив Нехайчик. 

Знову у матчі не грав Шевченко, який лікував спину. А саме на його приїзд найбільше чекали білоруські вболівальники. До слова, якихось сутичок між фанатами «Динамо» і БАТЕ не було. Але під час матчу білоруси скандували «Мілевський – проститутка» і кидали сніжки в Гусєва, коли він виконував кутовий.

Після гри, як правило спокійний Олег, видав вогняний монолог.

«Погодні умови були однакові для всіх, але нам просто хотілося довести цій команді, що ми обіграємо її в снігу, в пустелі, на пляжі і де тільки можна. Ми повинні були ще в Києві ставити їх на місце, якби в першому таймі реалізували всі моменти, які у нас були. Але ми довели, що це дворова команда.

Тільки футболісти пивзаводу можуть до гри висловлюватися так про нас. На футбольному полі виявилося все по-іншому», – заявив Гусєв в ефірі програми «Третій тайм».

У підсумку, «Динамо» вийшло з групи Ліги Європи з першого місця. А БАТЕ стало другим.

Мілевський міг перейти в БАТЕ, навіть через 5 років називав Шитова клоуном

А тепер увага! У 2015 році Артем мав всі шанси опинитися у команді, яку раніше називав клоунами.

«Якщо зателефонують з БАТЕ, або мінського «Динамо» зі словами: «Артеме, давайте обговоримо такий варіант. Приїжджайте, поговоримо. Ми зацікавлені у ваших послугах», то, звичайно, поспілкуємося на цю тему, але, думаю, це малоймовірно. Хоча життя така штука – не знаєш, що може трапитися», – дипломатично говорив тоді Мілевський.

За непідтвердженою інформацією, трансфер зірвався через провалений медогляд. Рішення особисто приймав покійний голова правління клубу Анатолій Капський, який вирішив не підписувати футболіста. Коли Артем перейшов у «Динамо» Брест, то саме матчі з БАТЕ стали для нього найбільш принциповими. На такі зустрічі він виходив з подвійною мотивацією. І як жартують у Білорусі, навіть не лінувався відпрацьовувати у захисті.

Того ж 2015 року Мілевський пояснив, як слова Шитова вплинули на команду.

«Не розумію, навіщо він це зробив. Всі погано поставилися до його слів. Особливо я. Хто тобі дав право так висловлюватися? Хто такий цей Шитов, щоб заявляти щось подібне? Мені було подвійно неприємно читати цю нісенітницю.

Якщо людина з чемпіонату Білорусі, заявляє таке, він або дурний, або ідіот. Досі не розумію, навіщо він це зробив. Слава Богу, зуміли виграти у другому матчі і показали, хто сильніший. Те протистояння з БАТЕ для мене стало знаковим. Звичайно, трохи менш важливим, ніж ігри з московським «Спартаком» в плей-оф Ліги чемпіонів в 2008 році.

Правда, якби до матчу Шитов не став так говорити, навряд чи зустрічі з БАТЕ мали б для мене таке значення. Як можна заявляти, що від «Динамо» залишилося тільки ім’я? Це ж принижує всіх футболістів, які виступали за такий клуб.

Слухай, хлопчику, спочатку зіграй десь, покажи якийсь рівень, а потім щось говори. Всі ж читають газети. Коли побачили інтерв’ю цього клоуна, в «Динамо» всі були шоковані. Вийшли з подвійною, потрійною мотивацією на матч в Києві. БАТЕ просто пощастило. Дивом зіграли з нами в нічию», – сказав Мілевський.

На початку цього року «Динамо» і БАТЕ зіграли спаринг під час зимових зборів – 1:1. Але про події 11-річної давності вже ніхто не згадував.

Фото: AP, «Динамо», Belapan.com

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты