Tribuna/Футбол/Блоги/Апельсинова кава/«Формула-1» в Україні: шоу «Рено» подивилися 60 тисяч глядачів, Ріккардо розігнався до 284 км/год в центрі Києва

«Формула-1» в Україні: шоу «Рено» подивилися 60 тисяч глядачів, Ріккардо розігнався до 284 км/год в центрі Києва

А Хаккінену подарували картину.

Автор — Ірина Козюпа
11 июня 2020, 17:50
11
«Формула-1» в Україні: шоу «Рено» подивилися 60 тисяч глядачів, Ріккардо розігнався до 284 км/год в центрі Києва

А Хаккінену подарували картину.

Цього року «Формула-1» стартує 5 липня з Гран-прі Австрії. Всі гонки пройдуть без вболівальників і журналістів. Їх можна подивитися лише у трансляції.

Україна не представлена у «Формулі-1» ні етапами, ні пілотами. За період незалежності ми жодного разу не проводили Королівські автоперегони, але боліди кілька разів ганяли вулицями Києва.

Згадуємо всі випадки, коли «Формула-1» приїжджала в Україну.

Бубка і Медведєв промчали Хрещатиком зі швидкістю 250 км/год у боліді «Макларен», Мікі Хаккінену подарували картину зі схилами Дніпра

Міка Хаккінен і мер Києва Олександр Омельченко

Перше знайомство України з «Формулою-1» трапилося у 2001 році. Київ став фінішною точкою проекту «West Adrenaline Show» керівника «Макларен» Рона Денніса. Всього шоу тривало практично три роки і побувало у 18 країнах світу. Фішка у тому, що у двомісному боліді «West McLaren Mercedes» (спереду пілот, а за ним пасажир) возили різних селебріті. Наприклад, скрипальку Ванессу Мей, міс світу 1998 року Лінор Абаргіль, хокеїста Доменіка Гашека, короля Іспанії Хуана Карлоса, актора Майкла Дугласа та багато інших зірок.

Болід для показових заїздів коштував близько двох мільйонів доларів, а його характеристики практично повністю повторювали чемпіонський болід «West McLaren Mersedes». Тільки тут було два сидіння.

«West Adrenaline Show» на Хрещатику тривало кілька годин. Траса простягалася з Майдану Незалежності до ЦУМу. Ревіння боліда можна було почути за два квартали, а глядачі сиділи навіть на стовпах. Подивитися на Срібну стрілу зібралися десятки тисяч людей. Шоу вийшло настільки масштабним, що у 2001-му з ним порівнювали хіба концерт Стінга.

Почесним гостем івенту став дворазовий чемпіон світу Міка Хаккінен. Летючий фін проїхав два кола перед глядачами Хрещатиком у відкритому автомобілі, поспілкувався з пресою у київській мерії, а потім спостерігав за показовими заїздами. Возив зірок в боліді інший пілот – набагато менш зірковий Кріс Гудвін.

«Я відразу відчув себе тут комфортно. Ми летіли літаком досить низько і ландшафт дуже нагадував мою рідну Фінляндію. Сильні враження від Києва. Повірте, це не реверанс. Я бачу багато різних місць, подорожуючи світом. Після прийняття незалежності у вас відбулися великі зміни», – сказав Хаккінен.

Пасажирами боліда стали світовий рекордсмен зі стрибків із жердиною та олімпійський чемпіон Сергій Бубка, тенісист Андрій Медведєв, фронтмен «ВВ» Олег Скрипка та тодішній мер Києва Олександр Омельченко. Всього було восьмеро VIP-учасників заїздів.

Сергій Бубка, Андрій Медведєв, Володимир Кличко, Міка Хаккінен

«Я просто щасливий! Це можна порівняти з польотом над планкою вище шести метрів!», – сказав Бубка. Медведєв порівняв гонки в боліді з хорошим сексом. Скрипка отримав масу адреналіну під час заїзду. Омельченко після фінішу заспівав «Чому я не сокiл, чому не лiтаю» (за іншою версією – «Реве та стогне Днiпр широкий»), а потім полив шампанським всіх навколо. У тому числі Міку Хаккінена. Також мер Києва подарував фіну картину з намальованими схилами Дніпра і Лаврою.

Омельченко на емоціях навіть заявив, що у Києві планують будівництво траси «Формули-1». Автодром мав би бути на «Чайці» або в Гідропарку. Але нічого з цього так і не вийшло.

Володимир Кличко лише зробив фото у боліді. Довелося навіть прибрати крісло пілота, щоб боксер помістився в салоні. У Гамбурзі брати Клички були учасниками аналогічного шоу і провели там виставковий спаринг з пілотом «Макларен» Девідом Култхардом.

Болід на Хрещатику розганявся до 100 км/год за 3,41 секунду. Максимальна швидкість – до 300 км/год. Але під час виставкових заїздів було близько 250 км/год. Гудвін запевнив, що якість покриття на Хрещатику досить непогана. Після шоу цей унікальний двомісний болід відправили в музей «Макларена».

Ромен Грожан і Сакон Ямамото ганяли дощовим Києвом, подивитися на шоу «Рено» прийшли 60 тисяч глядачів

Показові заїзди «Renault Roadshow» пройшли у 2008 році. Майдан Незалежності на два дні перетворився на містечко «Рено», де було багато розваг для киян: гоночні симулятори, можливість спробувати поміняти колеса на «R27», крихітні електромобілі у вигляді болідів «Ф-1» для дітей і тому подібне. 

Найсмачніша частина програми – заїзди тодішніх тест-пілотів «Рено» Ромена Грожана і Сакона Ямамото від Європейської до Бессарабської площі під проливним дощем. Вийшло ефектно на радість 60 тисяч глядачів, яких не налякала злива.  

«Я щасливий брати участь в цьому шоу. Завжди неймовірно, коли дистанція між машиною «Формули-1» і глядачами мінімальна. У такі хвилини гонщик відчуває неймовірну підтримку. Я отримав задоволення від візиту до Києва. Сподіваюся, глядачам теж сподобалося», – сказав після заїздів Ямамото.

Даніель Ріккардо розігнався на бульварі Лесі Українки до 284 км/год, а Джанкарло Фізікелла відкрив магазин «Феррарі» у Києві

У травні 2012 року на Хрещатику готували фан-зону до Євро. Тому найкраща на той момент команда «Формули-1» «Ред Булл» влаштувала своє шоу на бульварі Лесі Українки. Ця локація коротша і не така вмістка, але все одно подивитися на заїзди прийшли 50 тисяч глядачів. Дехто додумався зайняти місця на дахах будинків.

«Ред Булл» привіз в Київ болід RB7, на якому Себастьян Феттель двічі став чемпіоном «Формули-1». А в Україні на цій машині ганяв Даніель Ріккардо, який на той момент був пілотом «Торо Россо». Австралієць розігнався до 284 км\год, що стало абсолютним рекордом для столиці.

«Проїзд центром Києва подарував мені масу задоволення. Нам пощастило з погодою, глядачі і фанати зустріли нашу команду дуже душевно. Я радий, що в Україні така кількість любителів швидкості і шанувальників «Формули-1»! Це був незабутній день», – сказав майбутній дворазовий бронзовий призер Королівських автоперегонів.

***

Два роки тому у Києві пройшло шоу «Феррарі» разом з компанією «Shell». Тут головною зіркою був тест-пілот команди Марк Жене, але обійшлося без заїздів. Болід використовували тільки для конкурсу піт-стопів, а Марк лише дрифтував на «Фераррі 488». Відвідувачі шоу на Подолі також могли скористатися гоночним симулятором і подивитися виставку автомобілів «Феррарі».

Ще 2010-го до України приїжджав Джанкарло Фізікелла, який відкрив офіційний магазин одягу і аксесуарів «Феррарі» у Києві.

Фото: parabolike.com, starlife

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты