Tribuna/Футбол/Блоги/Апельсинова кава/Перший українець в АПЛ: дебютував проти «МЮ», але зіграв лише три матчі за «Ковентрі»

Перший українець в АПЛ: дебютував проти «МЮ», але зіграв лише три матчі за «Ковентрі»

Англійська історія Олександра Євтушка.

Автор — Ірина Козюпа
27 апреля 2020, 16:31
29
Перший українець в АПЛ: дебютував проти «МЮ», але зіграв лише три матчі за «Ковентрі»

Англійська історія Олександра Євтушка. 

Штанге допоміг потрапити в Англію, «Ковентрі» заплатив за Євтушка 800 тисяч фунтів стерлінгів

Сезон 1996/97 в АПЛ. «МЮ» сера Алекса Фергюсона став чемпіоном, «Челсі» тренував 34-річний Рууд Гулліт, в «Арсенал» прийшов Арсен Венгер, найкращим молодим футболістом року став Девід Бекхем.

А взимку в Англії з’явився перший український футболіст. Ним став рослий захисник «Дніпра» Олександр Євтушок. Футболіст народився в Джанкої, згодом переїхав до Сімферополя, де ще встиг зіграти за «Таврію» в останньому чемпіонаті СРСР (перша ліга). Втім, чемпіонського сезону він не дочекався, а поїхав в «Нафтовик» з Охтирки. Потім були «Карпати» і бронзовий сезон у «Дніпрі» Бернда Штанге.

Потрапити в АПЛ вдалося якраз за допомогою німецького тренера. Олександр – не єдиний футболіст, якому Штанге допоміг знайти команду в Європі. Віктор Скрипник перейшов у «Вердер», а Андрій Полунін – в «Нюрнберг» теж за протекцією німця.

Контракт з «Ковентрі Сіті» підписали на 3,5 роки. За українця заплатили 800 тисяч фунтів стерлінгів. Однак, англійський клуб і «Дніпро» так до кінця не закрили фінансові питання. Це впливало на Євтушка.

«Мені частенько із запізненням виплачували зарплату. Та й травми переслідували. Тоді шкодував, що не залишився в Англії, а нині вже не шкодую, – говорив Олександр в 2011 році. – Але спогади про той період приємні. Англійська прем’єр-ліга на голову вища за українську лігу».

Українець перейшов у команду, яка практично кожного року вела боротьбу за виживання в АПЛ. Сезон 1996/97 не став винятком. «Ковентрі» ледве врятувався, мінімально випередивши трьох невдах, які вилетіли в чемпіоншип. Командою керував 39-річний граючий тренер Гордон Стракан.

Дебютував проти «МЮ» на «Олд Траффорд», провів в Англії лише рік

Олександр Євтушок проти Еміля Хескі з «Лестера»

Євтушок вперше потрапив у заявку «Ковентрі» на матч проти «Астон Вілли» у лютому, але дебютував в АПЛ 1 березня 1997 року. Небесно-голубі приїхали в гості до лідера чемпіонату «МЮ». Олександр вийшов на «Олд Траффорд» з перших хвилин матчу. Дебют про, який можна тільки мріяти.

За «Юнайтед» тоді виступали Шмейхель, Кантона, Бекхем, Гіггз, Гарі Невілл, Йорді Кройф та інші зірки. Євтушок грав під 23 номером. Він разом з Бріном та Вілльямсом сформував трійку центрбеків. Капітаном того «Ковентрі» був Гарі Макаллістер. Його перехід в «Ліверпуль» був ще попереду.

Коментатор матчу відзначив, що це дебют для гравця збірної України, а камера показала, як Алекс розминається. Вже на 4-й хвилині Брін катастрофічно невдало відпасував на свого воротаря і забив у власні ворота. А буквально через хвилину Євтушок провалився – Гіггз забіг йому за спину, але не зміг переграти голкіпера «Ковентрі». М’яч відскочив до Кройфа, який віддав гольовий пас на Коула. Автогол записали на Оуена Джесса, від якого зрикошетив м’яч.

Українець провів на полі лише 30 хвилин. Його замінили ще у першому таймі, а «МЮ» переміг – 3:1. Дебют, який хочеться забути.

Євтушок ще зіграв проти «Лестера» (повний матч) і «Ньюкасла» (знову провалився), який у тому сезоні фінішував другим. А потім у футболіста почалися проблеми зі спиною і він надовго вибув з гри. До всього, влітку українець не зміг поновити дозвіл на роботу в Англії.

«Просто мій організм не зміг адаптуватися до тих навантажень, які були в «Ковентрі», – пояснив Олександр в інтерв’ю газеті «Команда». – Вони істотно відрізнялися від тих, які були в українських командах. У нас між тренуваннями пауза десь годин п’ять. А в них між заняттями проходить дві-три години. В англійців друге тренування закінчується о 14-й годині, а у нас починається о 16-й. Такий в них ритм життя і він переноситься на поле. Ввійти в їхню колію дуже непросто. Також у них специфічний менталітет.

Додайте сюди ще й ту позамежну самовіддачу, з якою потрібно було діяти буквально у кожному матчі. І коли стан здоров’я погіршився, в «Ковентрі» вирішили позбутися від мене. І все ж рік, проведений в Англії, був корисним як у пізнавальному плані, так і в ігровому. Адже моїми одноклубниками були зіркові Страчан і Макаллістер.

Також я не був обділений увагою української діаспори. Коли повернувся додому, то до мене приїжджали хлопці з Ковентрі. Їх часто можна зустріти на матчах за участю збірної України».

В Англії Євтушок потрапляє в рейтинги провальних трансферів «Ковентрі». І навіть історик клуб знає українця лише, як футболіста трьох матчів в АПЛ.

Завоював бронзу з «Карпатами», займався туристичним бізнесом у Криму

З Англії Євтушок повернувся в Україну. Футболіст зміг реабілітували свою кар’єру в «Карпатах», де вже раніше виступав. Тоді левів тренував Мирон Маркевич, а в команді грали Ковалець, Гецко, Назаров, Паляниця, Полунін, Стронціцький.

Ті «Карпати» вперше у своїй історії виграли бронзу чемпіонату України. Це і досі найкраще досягнення клубу. Також команда вийшла у фінал Кубка, де програла «Динамо» Валерія Лобановського. Роки проведені у «Карпатах» Олександр пізніше назве найкращими у кар’єрі.

Загалом, у вищій лізі України Євтушок провів 177 матчів і забив 13 м’ячів, зіграв 8 матчів за збірну України. Догравав у київському ЦСКА, а в 31 рік завершив кар’єру через постійні болі у спині.

Після прощання з футболом, Олександр продав свою квартиру у Львові і повернувся назад в Крим. Там вирішив розпочати нове життя – купив будинок на березі моря і почав займатися туристичним бізнесом. Пізніше освоїв ще один вид бізнесу – столярний.

«Деякий час футбол мені навіть снився. Але з часом все пройшло. Інколи навіть не знав, як закінчувалися матчі в чемпіонатах України. Правда, іноді вибираюся до Сімферополя і з хлопцями граємо у футбол», – розповідав Євтушок ще у 2004 році.

Ще через кілька років скаже, що з футболом його пов’язує лише інтернет.

«Я відійшов від гри. Про футбол нагадує хіба газон біля дому. Для мене зараз головне у житті – це виховання дітей (трьох доньок). Повернення у футбол не буде», – говорив Олександр.

Важливе місце у житті екс-футболіста зайняла релігія. Він став парафіянином церкви «Свідки Єгови».

«Для мене сенсом життя є служіння Богу. Метушня великого міста мене втомлювала. Коли місто висуває свої умови, тобі доводиться до них пристосовуватися. Від цього руху я втомився, ще коли був футболістом. Нині я отримав те, про що мріє багато гравців. Адже кожен мріє мати сім’ю, будинок, улюблену справу й можливість відпочивати душею та тілом».

Після анексії Криму залишився жити на півострові.

«До мене по кілька разів кожного дня телефонують люди, які приїздять до нас відпочивати. Від них зрозумів, що ЗМІ в Україні показують страшну картину в Криму, немов тут сталася катастрофа й татари партизанську війну почали, тощо. Насправді цього не має. Уявіть, я досі їжджу на автомобілі із львівськими номерами і мене ніхто не підірвав й не обстріляв.

До мене навіть ніхто не підходив запитати за кого я уболіваю – за «Карпати» чи «Таврію». А мешкаю я в Морському біля Судака. Людей в Криму не цікавить чи ти москаль, чи бандерівець. ЗМІ усе перебільшують», – переконував Олександр у березні 2014 року.

Український номер екс-гравця збірної, «Дніпра» та «Карпат» більше не відповідає.

***

Після Євтушка в АПЛ виступали Олег Лужний («Арсенал», «Вулвергемптон»), Сергій Ребров («Тоттенгем»), Андрій Шевченко («Челсі») та Андрій Воронін («Ліверпуль»). Зараз Україну в англійському футболі представляють двоє гравців – Олександр Зінченко вже двічі став чемпіоном Англії з «Манчестер Сіті», а Андрій Ярмоленко намагається побороти травми і заграти у «Вест Гемі».

Фото: «Ковентрі», «Карпати»

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты