Tribuna/Футбол/Блоги/Апельсинова кава/Загибель Закарлюки в ДТП: Левига сів за кермо напідпитку, міг уникнути зіткнення, отримав 4 роки тюрми

Загибель Закарлюки в ДТП: Левига сів за кермо напідпитку, міг уникнути зіткнення, отримав 4 роки тюрми

Справа тривала 6 років.

Автор — Ірина Козюпа
6 марта 2020, 19:15
21
Загибель Закарлюки в ДТП: Левига сів за кермо напідпитку, міг уникнути зіткнення, отримав 4 роки тюрми

Справа тривала 6 років.

Що трапилося?

Трагічна загибель Сергія Закарлюки в ДТП шокувала Україну у 2014 році. Це трапилося 5 жовтня близько 22 години вечора на трасі Харків – Київ. Автомобіль Mercedes, в якому перебували Закарлюка на пасажирському сидінні та футболіст Руслан Левига за кермом, рухався у напрямку столиці.

На 278 кілометрі траси (близько 60 км від Полтави) легкове авто врізалося у військову вантажівку, яка стояла на дорозі з увімкненим аварійним сигналом. В наслідок ДТП 33-річний Левига отримав тілесні ушкодження і був госпіталізований, а 38-річний Закарлюка помер на місці.

На момент аварії Сергій працював у тренерському штабі команди «Нафтовик-Укрнафта», а Руслан був футболістом клубу. Раніше обидва виступали за полтавську «Ворсклу».

Хто винен у ДТП?

За версією правоохоронців трагедія трапилася через Левигу, який порушив правила дорожнього руху. Автотехнічна експертиза довела, що футболіст міг уникнути зіткнення.

Видимість вночі з водійського місця Mercedes з увімкненим ближнім світлом фар становила 76,4 м. Освітлену вантажівку МАЗ-5335 можна було побачити на відстані 157 метрів. Цього достатньо, щоб вчасно загальмувати. Того вечора дорожні умови були задовільні – без опадів, сухий асфальт.

Аналіз крові Руслана показав легкий ступінь алкогольного сп’яніння – 0,8 проміле.

Що говорив Левига?

Футболіст не визнав себе винним у ДТП. Запевняв, що за кермом їхав тверезим, з увімкненим ближнім світлом фар, швидкість не перевищувала 80-90 км/год, а на трасі був великий потік автотранспорту.

На підйомі він бачив мікроавтобус, який рухався перед ним приблизно з такою ж швидкістю. Руслан намагався тримати дистанцію, але мікроавтобус без попередження раптово змістився ліворуч. В цей момент він побачив, що перед ним знаходиться вантажний автомобіль – вдарив по гальмах та вивернув кермо ліворуч, однак зіткнення уникнути не вдалося.

Після ДТП футболіст втратив свідомість. Коли прийшов до тями, то його нудило, не міг згадати, що трапилося. Про смерть Закарлюки дізнався на місці.

Версії свідків

Солдатів допитали, як свідків. Вони їхали у складі військової колони, але змушені були зупинитися через проблеми з вантажівкою. Військові увімкнули габаритні вогні та аварійну сигналізацію, а також встановили позаду аварійний знак.

Допомогли водієві вибратися з пошкодженого автомобіля, коли у них врізався Mercedes. Відразу викликали швидку та поліцію. За їхніми свідченнями, Левига поводив себе неадекватно – спочатку сварився, демонстрував агресію, а потім плакав і падав. Також свідки ДТП стверджують, що водій легкового авто був напідпитку. Коли на місце аварії прибули медики, то Руслан відмовився здавати кров.

Вони не пам’ятають мікроавтобуса, про який говорив футболіст, хоча визнають, що у напрямку Києва був потік автомобілів. Військові вважають, що їхню вантажівку можна було об’їхати.

Свідком у суді також виступив випадковий водій. Він заявив, що Mercedes рухався агресивно – обганяв, вривався у попутний потік, різко пригальмовував. Через 15 хвилин він побачив ДТП – той самий Mercedes врізався у вантажівку. Чоловік зазначив, що на автомобілі МАЗ працювала аварійна сигналізація.

Яким стало рішення суду?

Левига винен у ДТП. Так вирішив Великобагачанський районний суд. Руслана позбавили волі на 4 роки і взяли під варту просто у залі суду. Також колишній футболіст має відшкодувати батькам загиблого по 200 тисяч гривень. Вирок можна оскаржити протягом 30 днів.

Раніше Левига зазначив, що добровільно відшкодував дружині загиблого 400 тисяч гривень. Хотів також виплатити кошти батькам Закарлюки, однак вони не знайшли порозуміння. У матеріалах справи йдеться про те, що Руслан жодного разу не телефонував їм, щоб висловити співчуття. Цивільний позов вони підтримали у повному обсязі та наполягали на позбавленні волі Левиги згідно з законом.

Руслан просив його виправдати. А у випадку, якщо суд визнає його винним, то амністувати та звільнити від покарання через неповнолітню дитину.

Аварія поставила хрест на професійній кар’єрі футболіста. Але Руслан продовжив грати за аматорські команди. У 2018 році Левига засвітився у чемпіонаті так званої ДНР – виступав за «Оплот Донбаса» та «Гвардієць».

Закарлюку поховали у Києві на Берковецькому кладовищі. Тіло сильно постраждало під час ДТП – домовина була закритою. У Сергія залишилися дружина і троє дітей.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты