Tribuna/Футбол/Блоги/Апельсинова кава/«Проблема Малиновського у грі без м’яча». Що чекає на українця в Серії А

«Проблема Малиновського у грі без м’яча». Що чекає на українця в Серії А

Зібрали думки експертів.

Автор — Ірина Козюпа
13 августа 2019, 12:51
6
«Проблема Малиновського у грі без м’яча». Що чекає на українця в Серії А

Експерти про перспективи Руслана Малиновського в Серії А, тактику Джан П’єро Гасперіні, гру «Аталанти» та італійських фанатів.

Гаетано Моччіаро, редактор сайту Tuttomercatoweb.com

Преса і вболівальники позитивно відреагували на прихід Малиновського. Руслан показав цікавий потенціал у Бельгії і ми чекаємо, що він може стати відкриттям цього сезону в Італії. Також українець має важливу підтримку в обличчі Андрія Шевченка. Ми маємо вірити йому. Саме Шевченко запропонував футболісту переїхати в Італію. 

«Аталанта» грає 3-4-2-1 чи 3-4-1-2. Малиновський може діяти на позиції під нападником. Так і було у товариському матчі проти «Лестера». У команди два дуже сильних атакувальних півзахисника – Алехандру Гомес та Йопис Ілічич. Руслану доведеться боротися за своє місце у складі.

Українець вже показав свої ігрові та людські якості. Ми думаємо, що Малиновський може провести хороший сезон. У спарингу проти «Норвіча» він зробив асист і показав класну гру на позиції десятки.

«Аталанта» – маленький клуб, але дуже добре організований. Скоро в них буде новий стадіон. Зараз іде його будівництво. У цьому сезоні команда вперше в історії зіграє у Лізі чемпіонів. Домашні матчі «Аталанта» буде проводити на «Сан-Сіро» у Мілані.

Клуб базується у місті Бергамо, яке знаходиться всього у 60 км від Мілана. Не дивлячись на таке близьке сусідство футбольних грандів, в «Аталанти» дуже велика підтримка. У них справді пристрасні фанати. Мабуть, у команди одна з найкращих підтримок у всій Італії.

Історично в «Аталанти» одна з найкращих академій в Італії. Одні з найвідоміших випускників – Гаетано Ширеа, Роберто Донадоні, Ріккардо Монтоліво, Джампаоло Пацціні та Джакомо Бонавентура.

Франческо Фонтана, журналіст La Gazzetta dello Sport

Всі добре сприйняли цей трансфер. Він не став сюрпризом чи якоюсь великою несподіванкою. Ми знаємо Руслана за матчами збірної України. Також в Італії дуже цінують думки Шевченка і Тассотті. Вони розповіли нам про людські та ігрові якості Малиновського.

Їхні слова цілком підтвердилися. На передсезонних зборах у Великій Британії українець показав себе дуже добре. Він зіграв у всіх трьох матчах – «Суонсі», «Норвічем» і «Лестером».

Його природна позиція центральний півзахисник, але Гасперіні використовує його на місці десятки. Поки важко сказати чи буде він гравцем основного складу. У нього є всі можливості для цього, але і сильні конкуренти. Фройлер і де Рон грають на позиції півзахисників і Гомес на місці десятки.

Гасперіні – один з найкращих тренерів в Італії. Він змінив ментальність і філософію гри «Аталанти». Ця команда показує найбільш англо-італійський футбол у Серії А. Побачимо, як він покажу себе у Лізі чемпіонів. Думаю, «Аталанта» може стати сюрпризом групового етапу.

Якщо говорити про людські якості Гасперіні, то він дуже добрий, інтелігентний і скромний. Одружений і має двох синів.

Бергамо – не Мілан, Рим, Неаполь, Стамбул чи Лондон. Це маленьке місто, але фанати в команди просто «вау». Вони дуже гарячі. Найбільшою любов’ю у них користуються Гасперіні, Гомес, Ілічич і Сапата.

Алекс Великих, скаут «Кальярі»

Серія А підходить Малиновському найбільше. Трансфер Руслана в Італію справді чекали. Багато розмов йшло навколо цього гравця у пресі. Довгий час основними претендентами вважалися «Наполі» та «Сампдорія».

Ціна на гравця і питання зміни власника «Сампи» стали перешкодою переходу Руслана, а чому не вийшло з «Наполі» не маю уявлення.

В «Аталанті» його трансфер зустріли як посилення для виступів у Лізі Чемпіонів. Але Руслан – не типовий гравець для Гасперіні і його позиція на полі теж не та, що шукав тренер. Втім, президент клубу зробив вибір на користь українця. Мабуть, свою роль зіграли добрі рекомендації Шеви, Мальдери і Тасотті.

Позиція атакувального хавбека належить Ілічичу та Гомесу, а опорна зона у Гасперіні завжди антропометрично висока. Вважаю, що на початку чемпіонату Руслан буде виходити на заміну і доводити своєю майстерністю, що вартий заплачених грошей.

«Аталанта» у півзахисті грає за чіткою схемою, де у фазі не володіння м’ячем всі півзахисники грають 1 в 1 з суперником персонально. А у фазі володіння стрімко вертикалізують гру на швидкісного силового форварда, як Сапата. Тому вміння Руслана дати чіткий пас у розріз буде затребоване.

Також Малиновский має в арсеналі дальній удар, що потрібно зараз «Аталанті», особливо в матчах Ліги чемпіонів, де скромна команда не завжди матиме шанс нанести удар по воротах суперника з меж штрафного майданчика.

Проблему Малиновського бачу саме у грі без м’яча. Гра головою у боротьбi теж не є сильним компонентом Руслана.

Особливість «Аталанти» полягає в тому, що ця команда з невеликим за італійськими мірками бюджетом і з невеликого містечка вміє добре працювати з молодими гравцями – як своїми вихованцями, так і з іноземцями. Завдяки таланту Гасперіні та терпінню власників з них виховують якісних футболістів і потім продають за великі гроші грандам.

Вболівальники «Аталанти» традиційно лівих поглядів. У них дружні стосунки з фанатами «Ліворно». Неподалік від стадіону знаходиться особливе місце – пам’ятна дошка, що вшановує борців з фашизмом розстріляних у 40 роках 20 століття. Ліві погляди й відрізняють «Аталанту» від традиційно правих вболівальників того ж «Лаціо».

Ігор Бойко, шанувальник «Аталанти», коментатор «Setanta Sport»

Спочатку навіть не повірив, що команда справді цікавиться Малиновським. Але коли вже почали називати цифри і пішли серйозні переговори, то стало зрозуміло, що «Аталанті» він потрібен. За ним давно слідкували, його вели, а не просто відкрили статистику чемпіонату Бельгії, мовляв «о, круто, а давайте ми його візьмемо».

Руслан грав у товариських матчах, але не думаю, що він буде основним з першої офіційної гри. Можливо, з наступного сезону, якщо себе покаже. Гасперіні сказав, що бачить українця на позиції Гомеса і з часом він може його замінити. Просто зараз екс-гравець «Металіста» – лідер і найкращий гравець команди, улюбленець вболівальників, а в Італії це дуже важлива роль.  

Щодо позиції центральних півзахисників, то в «Аталанті» вони розташовуються дуже низько і Малиновський не зможе там грати.

Гасперіні завжди хоче грати в атакувальний футбол. Команда виходить на матч з трьома захисниками, чотирма півзахисника і трьома гравцями атаки. Але в якийсь момент після початку гри ти розумієш, що в «Аталанти» один захисник, який залишається позаду і не беру участі в атакувальних діях.

Всі інші гравці бігають, переміщаються, постійно відкриваються. У Гасперіні немає такого, що комусь заборонено йти вперед. Коли все вдається, то це виходить дуже яскраво. Якраз минулий сезон був ідеальним для «Аталанти».  

Коли таке не виходить, то починаються проблеми. Команда багато пропускає, але Гасперіні все одно залишається догматиком цього стилю і ніколи від нього не відходить. Третє місце «Аталанти» у минулому сезоні – це стрибок вище голови. Гасперіні показав, що такий футбол може дуже високо підняти.

Далеко не кожен гравець може заграти у цього тренера. Якщо футболіст дуже сильний, але не виконує його вказівок, то грати він не буде. Або навпаки. Гравець не топ, але робить те, що хоче тренер, не боїться цього, то всі двері будуть відкриті.

Мені цікаво, як Малиновський впишеться у цю систему. Зрозуміло, що за ним, як за українцем, буду більше стежити, але разом з тим буду і прискіпливіше ставитися. Грубо кажучи, він прийшов у мою команду: «Ну, побачимо, що ти тут покажеш».

В «Аталанти» багато вболівальників і сам клуб дуже близький до своїх фанатів. Коли команда грала з «Фіорентиною» у Кубку Італії, то навіть довелося робити звук тихіше. Настільки гучною була підтримка.

Сергей Шевченко, корреспондент журнала «Футбол»

Италия подходит Малиновскому. Главное, чтобы подошла «Аталанта». Это очень сильная команда, но также и очень специфическая. Гасперини играет по схеме 3-4-1-2, которую практически больше никто кроме него не использует. Его футбол очень динамичный, атлетичный, остроатакующий, со ставкой на активные фланги. Руслану будет сложно адаптироваться.

«Аталанта» вышла в Лигу чемпионов и будет играть на два фронта. Скамейка запасных у команды довольна короткая. В прошлом сезоне в полузащите ротации практически не было. Поэтому нужны игроки для глубини состава.

Малиновскому с его качествами не так легко найти оптимальную позицию. Он может сыграть опорного и атакующего полузащитника. Первый вариант кажется более логичным. В «Аталанте» два опорника – швейцарец Фройлер и нидерланцед де Рон. В прошлом сезоне они играли практически без замен. По идее украинец сможет где-то заменить и поконкурировать с ними.

Но на самом деле не все так просто. Малиновский игрок более конструктивного плана. Он хорош в технике, передачах плюс у него есть дальный удар. Но его не назовешь опорником. Руслан не разрушитель, а «Аталанте» нужны более оборонительные игроки, которые будут отбирать и перехватывать.

Второй вариант – позиция атакующего полузащитника на которую Малиновский отлично подходит по характеристикам. Но там другая сложность. На этой позиции играет Гомес, который не особо сверкал в «Металлисте». В «Аталанте» он лидер, капитан и суперключевой игрок, которого будет очень тяжело вытеснить из состава.  

Малиновский активно играл в товарищеских матчах и довольно неплохо себя проявил. Будем надеяться, что Руслан сможет улучшить свое мастерство. Главное для него вписаться в игру команды и играть на удобной для себя позиции.

Если в первом сезоне он станет игроком ротации, то это будет неплохо. Главное, чтобы он не засел в запасе и не сидел безвылазно под Гомесом, а мог регулярно играть. 

Сейчас «Аталанта» на пике своей истории. Команда никогда раньше не занимала третье место, как в прошлом сезоне. В Бергамо футбольный бум и колоссальный ажиотаж. После важных побед фанаты красиво с файерами встречали команду в аэропорту как после завоевания трофея.

На финал Кубка Италии поехало около 20 тысяч болельщиков. Население Бергамо 116 тысяч человек. Гасперини этим летом даже сделали почетным гражданином города. Его там просто обожают. «Аталанта» чисто тренерская команда, которая заиграла с приходом Гасперини. До этого она обитала в нижней части таблицы и неоднократно вылетала.

В «Аталанте» хорошая школа. У них много классных воспитанников. Сейчас команда ориентировала на приобретение молодых игроков, как итальянцев так и иностранцев. За последние три года здесь раскрилось много талантливых футболистов.

Фото: cторінки спікерів у фейсбук

Лучшее в блогахБольше интересных постов

Другие посты блога

Все посты