Tribuna/Баскетбол/Блоги/Ноу Баланса/Хто володіє клубами Суперліги: Бродський, Коломойський, а також священники, політики, екс-поліцейські та податківці

Хто володіє клубами Суперліги: Бродський, Коломойський, а також священники, політики, екс-поліцейські та податківці

А когось фінансує найбільший металургійний комбінат країни.

Блог — Ноу Баланса
25 января 2022, 07:58
15
Хто володіє клубами Суперліги: Бродський, Коломойський, а також священники, політики, екс-поліцейські та податківці

А когось фінансує найбільший металургійний комбінат країни.

Tribuna.com продовжує знайомити з власниками українських клубів. Уже були матеріали про футбольні та хокейні команди, а тепер черга баскетбольних колективів Суперліги та їхніх володарів.

Патрон чемпіона України – Володимир Дубінський. Про нього та його брата Леоніда ми уже розповідали в контексті їхнього скандального бізнесу. Настільки скандального, що брати навіть потрапили у розшук ФБР, в якому вони уже понад 10 років.

«Прометей» Володимир Дубінський заснував у 2018 році, відтоді і є одноосібним власником баскетбольного та волейбольного клубу. І клуб цей також пов’язаний зі сумнівним способом ведення бізнесу братів.

Так, журналісти видання «Наші гроші» встановили, що віце-президент «Прометея» та бізнес-партнер Дубінських Павло Чухно є співвласником дніпровської компанії «Будінвест інжиніринг». Фірма підозріло стала одним з найпопулярніших підрядників Укравтодору в епоху «Великого будівництва» Зеленського.

Так з допомогою фірм-прокладок через «Будінвест інжиніринг» відмивались бюджетні гроші. Посприяло цьому, на думку розслідувачів, знайомство Дубінських з керівником «Великого будівництва» Юрієм Голиком, який до цього займався інфраструктурними проектами на Дніпровщині й в тому числі допомагав сумнівними підрядами підприємствам братів.

Через попередню історію виринув бізнес-зв’язок Дубінських з президентом Федерації баскетболу України та тіньовим власником «Київ-Баскета» Михайлом Бродським. Тіньовим, бо юридично ТОВ «Київбаскет» володіє Таїса Олексійчук – особа, яка фігурує в низці підприємств Бродського з його концерну «Денді».

Саме через цей концерн і простежується зв’язок із Дубінським. Річ у тім, що в групу компаній Бродського входить Криничанський асфальтобетонний комбінат, співвласницею якого також є родичка згаданого вище Павла Чухна Олена Чухно.

Що стосується «Київ-Баскета», то про його підпорядкування Бродському говорить навіть той відомий факт, що в 90-х він називався «Денді-Баскет» – поки не припинив існування, а відродився уже під сучасним іменем.

Сьогодні саме Бродський фінансує клуб – сам або з допомогою партнерів, так чи інакше пов’язаних з 62-річним бізнесменом та політиком, колись лідером партії «Яблуко» та кандидатом в президенти України, який сьогодні також є власником видання «Обозреватель».

З власниками відродженого «Будівельника» все просто і складно водночас. Так зазвичай буває в компаніях, причетних до Ігоря Коломойського.

Засновниками ТОВ «БСК Будівельник» є меншою мірою давній бізнес-партнер олігарха Богдан Гулямов, який курував клубом з моменту приходу в нього групи «Приват» в нульових, та більшою мірою офшор BUDIVELNYK PROPEPTIES INC. з Британських Віргінських Островів. А кінцевим бенефіціаром клубу є однойменний офшор уже на Кіпрі.

По факту Гулямов з Коломойським й фінансують «Будівельник» на пару й в тому числі разом відвідують матчі команди. Екзотики цьому додає священицький сан Богдана – він є протоієреєм Православної церкви України й навіть літав у Стамбул в складі делегації, яка отримувала томос три роки тому.

Крім цього Гулямов є також співзасновником іншої юрособи «Будівельника» – ТОВ «ПБК Будівельник», створеної шість років тому, коли клуб переживав непрості часи, які закінчились втратою професіонального статусу. Та на цьому причетність Богдана до клубів Суперліги не закінчується.

Ще один клуб зі серйозним зв’язком з Коломойським, який на документах олігарху начебто не належить. І в якого є кілька юросіб. Наприклад дві товки – «БСК Дніпро» та «БК Дніпро». З обома має історичний зв’язок Гулямов (був серед засновників цих ТОВ у нульових), співвласниками обох є президент «Дніпра» та також давній партнер Коломойського та Гулямова Валерій Кондратьєв.

На слід олігарха конкретно вказує також те, що разом з Кондратьєвим бенефіціаром «БСК Дніпро» є кіпріот Андреас Софолеоус, який фігурує в компанії-бенефіціарі «Будівельника» BUDIVELNYK PROPEPTIES INC.

Що стосується Кондратьєва, то він також є головою Федерації баскетболу Дніпропетровської області та колишнім віце-президентом ФБУ. Все не просто так – Валерій дійсно є досвідченим функціонером в українському баскетболі, а в минулому також вихованцем дніпровської школи цього виду спорту разом з тим же Гулямовим.

Валерій Кондратьєв (по центру)

Харківський БК – власність бізнес-групи родини Чебишевих, глава якої Сергій Чебишев має кілька іпостасей. Він і депутат Харківської облради від «Європейської солідарності», і очільник місцевої федерації баскетболу та колишній арбітр ФБУ, і просто підприємець, який на дозвіллі виконує роль президента «Харківських соколів».

В групу Чебишевих, окрім «Соколів», також входять такі активи як «Реді Вол Плюс» (торгівля будматеріалами), «Півот» (агентство працевлаштування), «Новатерм» (гуртова торгівля товарами широкого асортименту) тощо.

Правда, конкретно баскетбольним клубом Чебишев володіє не сам, а на половину з Глібом Ушаковим. Це партнер Сергія, з яким вони керують не лише «Соколами», але й місцевою баскетбольною федерацією.

Ще один нюанс – не лише Чебишев з Ушаковим фінансово утримують «Соколів». Опосередковано прикладає до цього руку та копійку і головний партнер клубу – місцева інвестиційно-будівельна компанія «Авантаж».

Ще один клуб, який живе не лише на кошти власника. Або навіть не стільки за кошти офіційного власника.

Офіційно співзасновниками сенсаційного в минулому сезоні «Запоріжжя» є його президент Віктор Стельмаков та президент обласної федерації баскетболу Валерій Елькінсон – бізнес-партнери, які мають фірми з торгівлі металами та металевими рудами та ремонту й обслуговування машин промислового значення.

Утім, живиться команда також з місцевих бюджетів – міського та обласного. Також громадській організації (саме така юридична форма діяльності у «Запоріжжя») фінансово допомагає «Метінвест» Ріната Ахметова.

Творіння Одеського припортового заводу переживає не найкращі часи. Через скрутне становище ОПЗ, фінансові труднощі спіткали й БК. Дійшло до того, що клуби Суперліги та федерація власноруч профінансували цей сезон для «Хіміка».

Президент же клубу та його співзасновник водночас Сергій Назаренко виконує сьогодні керівну роль, а паралельно також очолює місцеву федерацію футболу. В минулому заступник директора ОПЗ, займається «Хіміком» з моменту створення.

Характерно, що на сьогодні юридична особа клубу – громадська організація БК «Хімік» – вже рік як не активна. 10 лютого торік її статус офіційно припинили, а сам процес ліквідації почався ще у 2020 році. В українському баскетболі й таке можливе.

Клуб, що зненацька залетів перед цим сезоном в еліту, функціонує завдяки підтримці мецената. Влітку «Кривбас» під свою опіку взяв італієць Мауро Лонгобардо – генеральний директор промислового гіганта «АрселорМіттал Кривий Ріг».

 

В юридичній площині клуб діє як громадська організація «БК Кривий Ріг-2020». Його співзасновниками є директор клубу та очільник місцевої федерації баскетболу Сергій Озеряник та адміністратор «Кривбасу» і член правління згаданої федерації Фелікс Барабаш.

Клуб є дітищем податківця Ігоря Комендата. Сьогодні він очолює державну податкову службу Львівщини, а до цього шість років займав таку ж посаду на Тернопільщині. Крім цього у власності його сім’ї фермерський бізнес та частка в бізнесі з виробництва електроенергії та торгівлі паливом.

У 2020 році Комендат задекларував майже 8 млн грн, однак він не є одноосібним засновником ГО «БК Тернопіль». В компанії з ним Олена та Віктор Дрозди – подружжя тернопільських підприємців, у власності яких, зокрема, пара місцеві торгових центрів.

Президент одеситів Сергій Тимусяк є співзасновником та керівником громадського об’єднання «БК Динамо Одеса». А ще в нього торговельний (паливо) та будівельний бізнеси в Одесі, а в минулому підприємець – начальник одного з управлінь Нацполіції в Одеській області.

Разом з ним співзасновниками «Одеси» є головний тренер команди Олег Юшкін та адвокатка Світлана Шклярук.

Ще один клуб Михайла Бродського. За документами він прямо належить дружині президента ФБУ Світлані. Саме вона є одноосібним бенефіціаром ТОВ «Черкаські мавпи», а в перелік засновників товариства входить ще одна фірма її чоловіка – «Денді-Плюс» (займається здачею в оренду нерухомості), – яка на паперах належить саме їй.

З іншого боку «Черкаські мавпи» не приховують зв’язок з Бродським – на офіційному сайті клубу Михайло вказаний як партнер команди та меценат черкаського баскетболу.

У клуба юридично хоч і нема конкретного бенефіціара, але фактично хазяїном миколаївців є Роман Сербенов, який в держреєстрі фігурує як керівник (чомусь не засновник) громадської організації «Муніципальний баскетбольний клуб Миколаїв».

На назву не звертайте уваги, бо від муніципальності в клубі лише те, що частково він також отримує якесь фінансування від місцевої влади.

Сам Сербенов є місцевим підприємцем, який володіє будівельною компанією та студією ландшафтного дизайну й фінансує «Миколаїв» з партнерами по бізнесу. Один з них – Ігор Сільковський, який займається фірмою-перевізником міського та приміського сполучення.

На папері ж співзасновниками «Миколаєва» є керівники місцевої федерації баскетболу – Борис Безкоровайний та Михайло Литовка.

***

Матеріал підготували з допомогою аналітичної системи YouControl.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты