Tribuna/Футбол/Блоги/Ноу Баланса/УЄФА зобов’язав забрати слова «Героям слава» з форми збірної. Після звернення росіян

УЄФА зобов’язав забрати слова «Героям слава» з форми збірної. Після звернення росіян

УАФ намагається опротестувати.

Блог — Ноу Баланса
10 июня 2021, 16:31
129
УЄФА зобов’язав забрати слова «Героям слава» з форми збірної. Після звернення росіян

УАФ намагається опротестувати.

Гучна історія з новою формою збірної України продовжується. За день до початку Євро і за два до стартового матчу на ньому України нас зобов’язали змінити деякі деталі на футболці.

• Сьогодні зранку з’явилась інформація, що УЄФА звернувся до УАФ з директивою прибрати слова «Героям слава» з нещодавно представленої форми збірної України.

Згодом цю інформацію Tribuna.com підтвердили в самій УАФ.

• У відповідь на звернення Tribuna.com в УЄФА детально пояснили рішення – зокрема тим, що прискіпливіше приглянулись до комбінації, яку утворюють вигуки «Слава Україні» та «Героям слава»:

«Після занепокоєнь, висловлених Російським футбольним союзом, сьогодні УЄФА ще раз підтвердив свою позицію щодо елементу дизайну на передній частині футболки збірної України. Враховуючи, що резолюція 68/262 Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй, яка була широко схвалена державами-членами, визнає територіальні кордони такими, які прямо зображені в дизайні, УЄФА не вимагає жодних змін цього елементу дизайну, оскільки він відповідає критеріям, викладеним у статті 12 Положення про екіпірування УЄФА.

УЄФА також підтвердив, що гасло на зовнішній стороні футболки «Слава Україні» було затверджено у 2018 році, і повторив, що воно відповідає статтям 13 та 19 Положення про екіпірування УЄФА. Це гасло окремо може розглядатися як загальна та неполітична фраза загальнодержавного значення, а отже, може використовуватися на футболці національної збірної.

Після цього УЄФА ретельно розглянув нещодавно доданий слоган на внутрішній стороні коміра «Героям слава», який був включений до нового випуску футболок, поданого до УЄФА, який згодом був затверджений в грудні 2020 року. Однак на той час значення, яке створювало поєднання з двох гасел не розглядалося. Після подальшого аналізу ця специфічна комбінація двох гасел вважається явно політичною за своїм характером, яка має історичне та мілітаристське значення. Тому це специфічне гасло на внутрішній стороні футболки повинно бути вилучене з використання на змагальних матчах УЄФА, відповідно до статті 5 Положення про екіпірування УЄФА».

З 2018 року вітання «Слава Україні! – Героям слава!» офіційно є привітанням українських військових. Ймовірно, саме на це звернули увагу в УЄФА. Правда, уже після скарг, що надійшли. 

Два дні тому Російський футбольний союз звернувся в УЄФА, щоб опротестувати нову форму збірної України.

• УАФ у відповідь протистоїть цьому рішенню.

Як стало відомо Tribuna.com, зараз якраз тривають перемовини між УАФ та УЄФА щодо того, щоб все ж залишити ці слова на формі України.

Пізніше підтвердив це й президент УАФ Андрій Павелко: «Учора ввечері ми отримали лист від УЄФА щодо нових рішень, які були прийняті стосовно форми національної збірної з футболу. Зранку я терміново вилетів у Рим, де перебуваю зараз і де тривають наші перемовини з представниками УЄФА. У своєму листі УЄФА підтверджує, що дизайн нашої форми був попередньо погоджений до кожної літери і з гаслом “Героям слава!”.

УАФ завжди поважала міжнародні спортивні принципи і слідувала правилам, якими у своїй роботі керуються найвищі футбольні органи. Так було й цього разу, і буде надалі. Триматиму вас в курсі перебігу переговорів».

• На рішення УЄФА зреагував також Офіс президента України:

«Українська держава поважає принципи, якими керуються у своїй діяльності такі міжнародні спортивні організації, як УЄФА, і рішення, які вони мають ухвалювати без жодного політичного впливу чи втручання.

Наші футболісти на полях Європи намагатимуться прославити свою країну. Тому гасло «Слава Україні!» на формі національної збірної є абсолютно слушним та не може викликати жодних застережень».

І коли кожен українець, який є справжнім патріотом своєї батьківщини, чує «Слава Україні!», то у нього вже на рівні підсвідомості з’являється гасло-відповідь «Героям Слава!». Ці словосполучення записані в душі кожного українця»

• Ситуація спровокувала негативну реакцію в тому числі на сторінках УЄФА в соцмережах. Вболівальники висловлюють незадоволення рішенням, їх також підтримав колишній футболіст збірної України Євген Левченко.

«Дивно, що тільки зараз УЄФА вирішив підкоригувати футболку збірної України. Все одно вважаю, що лозунг «Слава Україні. Героям слава» повинен бути на футболках збірної», – написав Левченко у соцмережах.

Фото: УАФ

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты