Tribuna/Футбол/Блоги/Ноу Баланса/«Кричали «Ми ультрас «Десни», били як звірі». В Чернігові горить конфлікт через стадіон ім. Гагаріна

«Кричали «Ми ультрас «Десни», били як звірі». В Чернігові горить конфлікт через стадіон ім. Гагаріна

Давня неприязнь, кримінал і відсуджені 16 млн гривень.

Блог — Ноу Баланса
26 ноября 2020, 19:00
18
«Кричали «Ми ультрас «Десни», били як звірі». В Чернігові горить конфлікт через стадіон ім. Гагаріна

Давня неприязнь, кримінал і відсуджені 16 млн гривень.

Що трапилось?

Позавчора, 24 листопада, кілька десятків невідомих в символіці чернігівської «Десни» напали на директора місцевого стадіону імені Юрія Гагаріна Олександра Овчаренка. Це сталося на території цього ж комплексу, який Овчаренко очолив минулого тижня.

Олександра вивели з приміщення стадіону на вулицю, кинули в сміттєвий бак і в ньому вивезли за межі комплексу. При цьому завдали кілька ударів та розбили голову. І лише після цього покинули територію арени.

Овчаренку довелось надавати медичну допомогу, він взяв лікарняний. Поліція відкрила кримінальне провадження за фактом «хуліганських дій, вчинених групою осіб».

Це справді були ультрас «Десни»?

Достеменно невідомо. Хоча сам Овчаренко після побиття розповів: «Вони кричали «Ми ультрас «Десни». Просто били як звірі – знизу, руками, ногами, збоку. Це не люди, не чоловіки».

Олександр додав, що йому також погрожували телефонними дзвінками з незнайомих номерів.

У фанів чернігівського клубу дійсно є упереджене ставлення до Овчаренка. Один з представників руху Богдан Дементов 18 листопада, дізнавшись про призначення Олександра, написав на своїй сторінці у фейсбуці:

«Сьогодні стало відомо, що нове керівництво стадіону імені Гагаріна вирішило почати свою роботу з того, щоб вигнати звідти футбольний клуб «Десна». Клуб, через якого й існує цей стадіон. Ми офіційно заявляємо, що не допустимо цього.

Ми вже проходили етап, коли Олександр Овчаренко був директором стадіону майже 10 років. І що він за цей період зробив для футболу? Ні бази, ні умов для тренувань, ні ігрового поля. Зате будинок собі збудував і машини міняв регулярно. При керівництві Овчаренка футбол в місті помер».

В доповнення до слів Дементова виступила також група місцевих фанів Northblock Ультрас Десна Чернігів. За день до побиття Овчаренка на їхній сторінці у тому ж фейсбуці з’явилась заява:

«Днями ми прийшли до нього, але він так і не відповів на просте запитання «Чому призначили саме вас?» Як можна призначати людину з таким бекґраундом?

Овчаренко попросив дати йому рік, але приходить на посаду без програми розвитку, окрім єдиного плану під назвою «вкрасти», який супроводжує Овчаренка на всіх посадах, які він обіймав. Після зустрічі питань більше, аніж відповідей. І ми будемо їх ставити, Олександр Володимирович».

А кому взагалі належить стадіон імені Гагаріна?

Міністерству молоді та спорту. Хоча раніше комплекс був у комунальній власності міста Чернігова. Але у 2009 році, коли ним керував той же Овчаренко, його (комунальне підприємство) ліквідували, а майнову базу передали на баланс державі.

Відтоді комплекс називається не стадіоном імені Гагаріна, а державним підприємством «Олімпійський навчально-спортивний центр Чернігів». В його приміщеннях також діє місцева ДЮСШ, а саме «Десна» весь цей час орендує стадіон для своїх матчів.

Останніми роками центром керував Валерій Чернишов, однак минулого тижня його замінив Олександр Овчаренко, що не сподобалось чернігівським ультрас. Хоча минулої неділі, вже при Овчаренку, сіверяни зіграли тут проти «Львова».

Як на все це реагує керівництво «Десни»?

Заперечує причетність до побиття Овчаренка. Віце-президент клубу Ігор Базалінський пояснив:

«Про цю акцію дізнався з соцмереж. Це не нормально, коли до людини застосовують фізичну силу. Чи були причини у фанатів мати якісь неприємні стосунки з Овчаренком? Якщо правильно пам’ятаю, у них давно склалися негарні взаємовідносини».

Ігор Базалінський

Хоча тут же підтвердив, що з новим керівництвом стадіону в «Десни» дійсно виник предмет дискусії. Це вартість оренди арени.

«У мене була розмова. Мені наводили приклади, скільки платять на «Арені Львів» чи «Олімпійському». Але це не наш випадок. [Тим паче] ми за власні кошти заново побудували частину інфраструктури, яку використовуємо», – сказав Базалінський.

За інформацією Tribuna.com та програми «ТаТоТаке», нове керівництво чернігівського стадіону вимагає в «Десни» понад 300 тисяч гривень за оренду на один матч. Хоча раніше клуб платив за це ж 20 тисяч гривень.

А навіщо «Десна» вкладала свої кошти в стадіон, яким не володіє?

Схоже, це була усна довірча домовленість із попереднім керівництвом. Хоча минулого року між клубом та стадіоном зненацька почався судовий процес – ще до приходу Овчаренка.

У квітні 2019 року міська рада Чернігова прийняла рішення повернути комплекс зі стадіоном в комунальну власність – згідно з законами України «Про місцеве самоврядування» та «Про передачу об’єктів права державної та комунальної власності». Рішення після цього мав затвердити Кабінет міністрів, але судячи з того, що комплекс по сьогодні залишається на балансі держави, цього так і не сталось.

Також була невдала спроба клубу викупити стадіон.

А через кілька місяців «Десна» подала на «Олімпійський навчально-спортивний центр Чернігів» до суду – з метою стягнення з підприємства понад 16 млн гривень. Це сума, яку чернігівський клуб, за його версією, витратив на будівельно-монтажні роботи на території стадіону.

Судова тяганина тривала рік, поки у вересні 2020 року Господарський суд Києва не вирішив задовольнити позов «Десни». А через два місяці Мінмолодьспорту призначило на посаду керівника комплексу Овчаренка. І спалахнув конфлікт.

«Це була звичайна господарська справа. На мій погляд, на неї відреагували неадекватно. Не знаю, чи є це причиною, що спонукала міністерство прийняти таке рішення. Можливо. Але цей процес почався за якийсь час до того, як був призначений новий міністр», – відреагував Ігор Базалінський.

Саме до теперішнього очільника Мінмолодьспорту Вадима Гутцайта мають претензії нападники на Овчаренка. Принаймні до сміттєвого бака разом з Олександром вони кинули опудало Гутцайта, чиє відомство і є розпорядником стадіону.

Tribuna.com звернулась із запитом про пояснення ситуації в Мінмолодьспорту, але поки не отримала відповіді.

І що далі?

Як повідомляє «ТаТоТаке», Овчаренко планує реконструювати одну з трибун стадіону. Швидше за все, мова про аварійну трибуну, на яку сьогодні не допускають глядачів. У зв’язку з цим новий директор комплексу закриє на деякий час арену.

Керівництво «Десни» натомість налаштоване виступати тільки в Чернігові, і тільки на цьому стадіоні. В іншому випадку воно готове навіть припинити підтримку клубу. За іншою версію, це спосіб тиску на Мінмолодьспорту та Овчаренка.

***

Позавчора ввечері на трасі між Черніговом та Києвом поліція зупинила автомобіль Toyota Sequoia, водій та троє пасажирів якого можуть бути причетними до побиття Овчаренка. В авто правоохоронці виявили бронежилети, рації та інші речові докази. Але нікого не затримали. Натомість поліція запевняє, що встановила особи «близько десятка чоловік, причетних до організації хуліганських дій на стадіоні».

Колишній власник «Десни» Олексій Чеботарьов, чиї партнери сьогодні володіють клубом (зокрема, Базалінський), в часи Майдану підозрювався в організації тітушок. Так поліція розслідувала можливість їхньої фінансової підтримки з боку підприємств Чеботарьова, зокрема «Десни». Самого Олексія потім оголосили в розшук.

Фото: footboom.com, obozrevatel.com

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты