Tribuna/Футбол/Блоги/Ноу Баланса/Коли уже глядачів пустять на стадіони? Чи уже пустили? Поясніть нарешті

Коли уже глядачів пустять на стадіони? Чи уже пустили? Поясніть нарешті

Пояснюємо.

Блог — Ноу Баланса
10 сентября 2020, 10:20
17
Коли уже глядачів пустять на стадіони? Чи уже пустили? Поясніть нарешті

Глядачів пускають, але не всюди.

Розмови про повернення глядачів на українські стадіони тривають з кінця травня, відколи рестартували сезон в УПЛ. Спочатку матчі були лише за участі клубів та офіційних представників УАФ. Під кінець червня допуск дали ЗМІ, а ще через місяць нарешті пустили й глядачів – на три матчі плей-офф УПЛ трибуни відкрили частково, на 25%.

Здавалось, далі лише поступово збільшуватимуть місткість або хоча б залишать ці 25%. Натомість почалось щось незрозуміле. Наприклад, ще в попередньому розіграші першої ліги вболівальники відвідували домашні матчі «Руха», хоча в ПФЛ сказали чітко – заборона на допуск глядачів досі діє.

Так і зараз. З одного боку нам повідомляють, що мінімум перші тури нового сезону УПЛ пройдуть без глядачів, – потім ми дізнаємось, що гру 2-го туру проти «Шахтаря» той же «Рух» планує провести з вболівальниками на трибунах. З одного боку «Динамо» попереджає, що на гру з «Десною» не продаватимуть квитки, натомість минулими вихідними кілька матчів першої ліги відбулись не за порожніх трибун – наприклад, в Харкові чи Херсоні.

То хто визначає і контролює допуск вболівальників? Від кого все це залежить? Пояснюємо.

В Україні уже можна проводити матчі з глядачами?

Можна, але є нюанси. 22 липня Кабінет міністрів України видав постанову, згідно з якою регіони країни в залежності від епідемічної ситуації діляться на зелені, жовті, помаранчеві та червоні зони. Ще одна версія адаптивного карантину.

В цій же постанові йдеться, що в будь-якій із цих зон дозволені масові заходи (в тому числі спортивні), але з різними обмеженнями:

  • зелена зона – на 5 м. кв. не більше однієї людини, відстань між людьми мінімум 1.5 м (якщо розміщення стояче);
  • жовта зона – дозволені матчі лише професійних команд з вимогами зеленої зони по розміщенню глядачів; 
  • помаранчева та червона зони – матчі за участі не більше 220 осіб (як і під час догравання минулого сезону, коли глядачів не пускали), на 10 м. кв. не більше однієї людини.

Матчі з глядачами сьогодні можливі лише в зеленій та жовтій зонах?

Не зовсім так. Колір зони кожного регіону визначає Державна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, яка засідає кожні сім днів. При цьому в регіонах з жовтим, помаранчевим та червоним рівнем епідемічної ситуації додаткові обмеження можуть вводити місцеві органи самоврядування.

Наприклад, Київ з моменту введення кольорового зонування перебуває в жовтій зоні. Згідно з постановою Кабміну, тут матчі професійних команд з глядачами дозволені. Але через негативну динаміку захворюваності COVID-19 в місті, київська комісія з питань ТЕБ та НС ще 18 серпня заборонила в столиці проведення футбольних (чомусь виключно футбольних) матчів з глядачами. І заборона триває досі – до протилежного рішення комісій.

Тому, зокрема, п’ятничний матч «Динамо» та «Десни» не може відбутись за присутності глядачів. В оману міг ввести намір київської «Оболоні» впустити вболівальників на домашній матч проти «Прикарпаття». Він теж відбудеться в п’ятницю, і клуб напередодні оголосив у соцмережах про продаж квитків на «Оболонь-Арену». Очевидно, пізніше оболонці усвідомив помилку й вилучили усі повідомлення про це.

Тому клубам слід слідкувати за рішеннями не лише Державної комісії з питань ТЕБ та НП, але й регіональних чи місцевих.

А якщо дозвіл в регіоні на матч з глядачами є, але клуб все одно чомусь не продає квитків?

Таке може бути, адже клуби зараз не зобов’язані впускати на ігри вболівальників, навіть якщо дозволяє епідемічна ситуація. Ще 22 липня, перед матчами плей-офф УПЛ за вихід в Лігу Європи, головний санітарний лікар України Віктор Ляшко опублікував відповідну постанову «Про внесення змін до Тимчасових рекомендацій щодо організації протиепідемічних заходів під час проведення футбольних матчів в умовах карантину».

Це була перша за часів карантину його постанова, яка передбачала футбольні матчі з глядачами за сприятливих епідемічних умов у регіоні. Її пункт 11 звучить так: «У випадку, якщо організатором матчу прийнято рішення про проведення матчу за участі глядачів, продаж квитків організовується таким чином, щоб забезпечувалось дистанціювання в 1.5 метри між глядачами на трибунах. Продаж квитків повинен забезпечувати наявність вільних місць спереду, позаду, збоку, по діагоналі».

Тобто, навіть за наявності усіх дозволів на гру з глядачами клубу – як організатору та господарю матчу – дозволяли самому визначити, впускати людей на трибуни чи ні.

Щоправда, в наступних постановах Ляшка від 21 серпня та 3 вересня (актуальна сьогодні) це ексклюзивне право у клубів забрали. Тепер організатор матчу може провести його з глядачами «за погодження з організатором змагань». Тобто, за погодження УПЛ, ПФЛ або УАФ.

«Наприклад, з восьми ігор найближчого, 2-го туру першої ліги поки є рішення тільки по одній, яку дозволено провести з глядачами. Це матч «Кремінь» – «Авангард». Ще два клуби – не буду називати які – чекають на дозвіл від місцевих комісій з питань ТЕБ та НС, іншим відмовлено. Ми все це узгоджуємо з клубами», – пояснив у коментарі Tribuna.com виконувач обов’язків президента ПФЛ Олександр Каденко.

Сьогодні поділ України за кольоровими зонами має такий вигляд:

Бачив, що глядачі на трибунах все одно без масок та поруч. Хто відповідальний за дотримання вимог?

Клуб-організатор матчу. І це одна з причин, чому деякі клуби вирішують відмовитись від ігор з глядачами, навіть якщо є усі дозволи, – надто багато вимог, яких потрібно дотримуватись, та витрат на них. Можливо, тому УАФ, УПЛ та ПФЛ окремо й не афішували про можливість ігор за присутності вболівальників в чаші стадіону.

Наприклад, зараз клуби повинні поводитись в межах нового тимчасового медпротоколу, прийнятого 28 серпня. Його чомусь нема в публічному доступі на сайтах УАФ, УПЛ або ПФЛ, як і відповідних постанов головного санітарного лікаря. Хоча попередній варіант, який ще не враховував можливість проведення ігор з глядачами, на сайті УАФ є.

Tribuna.com отримала доступ до нового медпротоколу. Ось ключові його вимоги до клубів-організаторів матчів при проведенні ігор з глядачами.

А тепер повністю витяг, який стосується присутності вболівальників на трибунах.

Зважаючи на те, що не всюди одягали маски та дотримувалися потрібної дистанції на матчах, які уже провели з глядачами, бажання клубів обійтись без замороки із вболівальниками може бути резонним. В іншому випадку є загроза напоротись на покарання від КДК УАФ.

Наприклад, новостворений харківський «Метал» проведе найближчий домашній матч проти «Реал Фарми» з глядачами. Клуб попередив – квитки можна купити лише онлайн. Але нижче додав, що перед грою працюватиме каса стадіону «для консультації та допомоги при покупці квитків».

Фото: «Миколаїв»

Лучшее в блогахБольше интересных постов

Другие посты блога

Все посты