Tribuna/Теннис/Блоги/Інтервʼю! Екс-76 ракетка світу - Вікторія Кутузова. Про професійний тур, про особистий шлях та досвід, про психологію.

Інтервʼю! Екс-76 ракетка світу - Вікторія Кутузова. Про професійний тур, про особистий шлях та досвід, про психологію.

Автор — Нікіта Опря
10 марта, 08:25
2
Інтервʼю! Екс-76 ракетка світу - Вікторія Кутузова. Про професійний тур, про особистий шлях та досвід, про психологію.

Вікторія Кутузова — українська професійна екс-тенісистка. Дебютувала в професійному турі в 2003 році. Найвища одиночна позиція — № 76. Учасниця турнірів Великого шолома та переможниця шести турнірів ITF в одиночному розряді.

В інтервʼю з Вікторією ми поспілкувалися про професійний та юніорський теніс, сучасний WTA тур та його еволюцію, про важливість психології в житті тенісиста, про те як стати успішним професійним гравцем та потрапити у сотню найкращих тенісистів планети.

Вікторія, дякую що прийняли запрошення та погодилися дати інтервʼю, яке впевнений що стане в нагоді багатьом юним тенісистам, які тільки розпочинають свій шлях в тенісі.

Дякую. Буду дуже рада, якщо це інтервʼю надихне чи допоможе нашим талановитим дітям та майбутнім зіркам.

Ви як тенісистка, яка виступала в професійному турі та потрапила до топ-100 рейтингу WTA можете сказати, як на ваш погляд змінився сучасний WTA тур та чим він відрізняється від того що був раніше? Чи змінився рівень гри в жіночому турі?

На мій погляд так, йде великий прогрес. Підвищується рівень та швидкість гри, прогресують фізичні можливості тенісисток. Зараз набагато більше уваги тенісистки стали приділяти таким компонентам, як швидкість та фізика.

Наприклад, між часом коли грала Мартіна Навратілова, Кріс Еверт та тим коли грала я, була помітна дуже велика різниця.Але на даний момент, в турі вже всі більш-менш грають на одному дуже високому рівні і все зводиться до деталей та тонкощів.

Хто на даний момент з тенісисток WTA туру вам найбільше імпонує?

Більш за все мені імпонує Даяна Ястремьска. Я бачу в ній великий потенціал і я знаю, що вона може стабільно показувати феноменальний теніс. Також мені дуже імпонує Іга Свьонтек і по характеру, і по стилю гри, і по тому, як вона себе поводить як на корті так і поза кортом. Загалом, я дуже люблю видовищний теніс , тому мені, зазвичай, подобаються атакуючі та універсальні гравці.

Чи вважаєте ви справедливим, що тепер тенісистки WTA туру отримують однакові призові як і тенісисти ATP туру? Ця тема зараз дуже часто обговорюються серед тенісних вболівальників зі всього світу, більшість з яких вважає, що це несправедливо через те що рівень гри та видовищність жіночого туру менша за чоловічий.

Я вважаю, що рівні призові у чоловіків та жінок - це дуже справедливо і я це на 100% підтримую. Однозначно так. Я виступаю за рівноправність в цьому питанні.

Дуже велика кількість професійних тенісистів та тенісисток застрягають на турнірах серії ITF Futures і не можуть перейти на наступну сходинку розвитку своєї кар'єри. Як не застрягти на рівні ITF і швидше перейти на наступний етап виходячи на рівень турнірів Challenger, WTA та ATP?

З особистого досвіду можу сказати, що це дійсно дуже розповсюджена проблема серед гравців. Тому тут дуже важливо правильно відчувати момент. Це виникає через те, що більшість гравців неправильно розставляють пріоритети і починають грати велику кількість слабких турнірів заради того, щоб хоч якось підніматися по рейтингу.

Але на мою думку, чим краще рівень гравців на турнірі, тим більше це принесе результатів в майбутньому. Так ти можеш програти матч сильному гравцю, але це може принести набагато більше користі, ніж ти виграєш матч, але у слабого гравця.

В майбутньому цей досвід та цей рівень, який ти будеш отримувати від матчів з сильними гравцями зробить тебе також сильним і тобі буде легше прогресувати та виходити на нові етапи та рівні в професійній карʼєрі. Тому я вважаю, що саме найголовніше - це правильно відчувати ось цей момент та грати конкурентні турніри з потужними гравцями.

На вашу думку, наскільки важливо отримувати ігрову та турнірну практику дітям та юніорам, які тільки починають свій шлях в тенісі?

Я вважаю, що це надважливо і я завжди всім кажу, що не потрібно пропускати цей етап та обовʼязково треба грати дитячі турніри, юніорські турніри. Тому що це саме той етап під час якого набирається дуже важливий ігровий досвід.

Але на жаль, дуже часто на цьому етапі відбувається ситуація при якій дітям просто повністю зламують психіку. Коли ще повністю незріла дитяча психіка стикається з нездоровими амбіціями батьків чи тренерів, які змушують та привчають дитину вигравати матчі будь-якою ціною. Так не повинно бути і це просто шлях в нікуди.

Розкажіть про ваш особистий досвід гри на дитячих та юніорських турнірах? У скільки років починали грати турніри та які були успіхи?

Я почала виступати на дитячих турнірах у віці 8 років. Спочатку грала турніри в категорії до 10 років і потім поступово переходила на інші вікові категорії. Ми приділяли дуже багато часу тренувальному процесу, різноманітним тактичним моментам, щоб мій рівень гри постійно прогресував та я могла демонструвати гарні результати та малюнок гри на змаганнях.

Успіхи на дитячих та юніорських турнірах в мене були завжди, в рейтингу я також йшла на лідируючих позиціях. Але було дуже багато історій коли дитина не мала майже ніяких результатів та успіхів в дитячому та юніорському тенісі, але потім вистрілювала та потрапляла у тур. В жодному випадку не треба нікого ставити в приклад та порівнювати, тому що в кожного свій шлях та у кожного свій час.

Тому відсутність результатів на юніорському рівні не повинна зупиняти вашу віру в свою дитину, головне це наполегливо йти до мети, знати що треба робити та дуже сильно вірити та хотіти.

На вашій сторінці “Kutuzova Tennis School” в Instagram, дуже часто можна почути слова, про те наскільки важливу роль в тенісі займає саме психологія та ментальна підготовка спортсмена. Розкажіть чому цей аспект є ключовим в житті, як тенісиста-юніора так і професійного тенісиста?

This page contains the following errors:error on line 1 at column 761: Opening and ending tag mismatch: br line 1 and div Below is a rendering of the page up to the first error.Так, я завжди кажу, про те що дуже багато часу в тенісі треба приділяти саме психології.Тому що з особистого досвіду можу сказати, що стійке ментальне та психологічне здоровʼя - це запорука успіху в тенісі. Дитина повинна завжди витримувати турнірний стрес. Це обовʼязково, якщо вона хоче і далі продовжувати грати, прогресувати та виходити на нові етапи та рівні в своїй карʼєрі. Тому я би приділяла в першу чергу увагу саме цьому аспекту.

Також дуже важливо приділяти увагу тактичним елементам та комбінаціям, щоб гравець взагалі розумів , що йому потрібно робити на корті. Звісно дуже важливо мати і правильний та великий технічний арсенал. Але як я вже і казала, в тенісі дуже важливо мати повністю комплексний підхід до абсолютно всіх компонентів.

Тенісні батьки. Їх роль. Як вони повинні себе поводити? Що слід робити? Що категорично не можна робити?

Я вважаю, що тенісні батьки відіграють дуже важливу роль в становленні молодого гравця. Вони обов’язково повинні бути в команді разом зі своєю дитиною та тренером. Дуже важливо, щоб батьки адекватно відносилися до результатів своєї дитини в незалежності від того виграла вона матч чи програла. Тому в першу чергу, потрібно розуміти, слухати та допомагати своїй дитині і в жодному випадку не давити на неї через результати.

Як не зіпсувати стосунки під час взаємодії коли один з батьків тренер, а дитина гравець?

Це дуже складно, тут треба мати терпіння та мудрість, щоб не ставити себе вище за дитину. Тому дуже важливо встановити правильну взаємодію з дитиною та зробити так, щоб бути не просто для неї тренером, а ще й залишитися при цьому батьком чи мамою. Також дуже важливо брати ще когось третього в команду, тому що дуже часто діти напряму не сприймають своїх батьків.

На вашу думку, чому між чоловічим і жіночим тенісом в Україні така прірва? Один гравець у топ-200 ATP і п'ять тенісисток у топ-40 WTA?

Я думаю що тут справа не в українському тенісі , а загалом в відмінностях жіночого та чоловічого тенісу. По-перше чоловіків набагато більше, конкуренція набагато вище, як такої сильної різниці в якості гри між гравцем топ-500 і топ-100 ви там не побачите. Плюс фінансові затрати на те, щоб виховати професійного тенісиста набагато вищі , ніж на те щоб виховати тенісистку. Думаю саме ці всі фактори впливають на це питання.

Чи є відмінності в підході до режиму і процесу тренувань у гравця топ-100 WTA і гравця топ-500 WTA? У чому головна відмінність між ними? Психологія, підхід, талант?

Це дуже складне та глибоке питання. Звісно є серйозні відмінності в підході. В жіночому тенісі тенісистка топ-100 WTA і топ-500 WTA це взагалі різні світи, а якщо казати про тенісисток які знаходяться в топ-10 WTA, то це вже взагалі якийсь неймовірний рівень, в них вже є великі та потужні команди, серйозні контракти, великі фінансові можливості, яких наприклад нема у дівчат, які знаходяться нижче за рейтингом.

Розкажіть, будь ласка, про ваші стосунки з Даяною Ястремською, яка на даний момент повернулася в топ-35 рейтингу WTA та нещодавно дійшла до півфіналу Australian Open 2024. Коли ви з вашим батьком почали її тренувати? Чи очікували ви в той момент, що Даяна зможе зайти так далеко в тенісі?

This page contains the following errors:error on line 1 at column 548: Opening and ending tag mismatch: br line 1 and div Below is a rendering of the page up to the first error.Ми знайомі з Даяною дуже давно, тоді коли я ще грала, вона тільки починала. До нас Даяна прийшла тоді, коли їй було 12 років. Ми з нею дуже плідно працювали. Спочатку працювала з нею я, а потім з нею почав займатися мій батько, Валерій Георгійович Кутузов.

Чи підтримуєте ви з нею контакт зараз?

Так, ми з батьком підтримуємо з нею контакт. В нас чудові відносини, і ми дуже давно очікували та вірили в те що вона зможе продемонструвати такий потужний результат на турнірі Великого шолома. Я впевнена, що це тільки початок і вона ще багато разів зможе проявити себе на такому високому рівні.

На основі вашого величезного досвіду, чудової карʼєри, грі на турнірах Великого шолома, грі на рівні топ-100 рейтингу WTA, в досвіді вже тренерської роботи з Даяною Ястремською та іншими талановитими дівчатами, розкажіть чи є якісь загальні поради для юних тенісистів та тенісних батьків у тому, як досягти успіху в тенісі?

This page contains the following errors:error on line 1 at column 543: Opening and ending tag mismatch: br line 1 and div Below is a rendering of the page up to the first error.Взагалі в тенісі відбувається все дуже індивідуально, тому я вважаю , що неможливо дати поради, які допоможуть одразу всім. До кожної дитини, до кожного гравця повинен бути індивідуальний підхід. Саме тому робота тренера та його злагоджена взаємодія з гравцем дуже важлива.

Другие посты пользователя

Все посты