Tribuna/Футбол/Блоги/Бісіклєта Кобіна/Вчорашні ноунейми. Топ-5 гравців Першої ліги, на яких варто звернути увагу

Вчорашні ноунейми. Топ-5 гравців Першої ліги, на яких варто звернути увагу

Перша ліга є доволі недооціненим турніром, ба більше, для багатьох вболівальників - це Terra incognita українського футболу, то що вже й казати про Другу лігу та аматорські змагання, які не отримують й половини уваги «старшого брата». Втім, навіть поза УПЛ є цікаві гравці, вчорашні ноунейми, які найближчим часом цілком можуть піти на підвищення

6 февраля 2022, 15:50
6
Вчорашні ноунейми. Топ-5 гравців Першої ліги, на яких варто звернути увагу

Перша ліга є доволі недооціненим турніром, ба більше, для багатьох вболівальників - це Terra incognita українського футболу, то що вже й казати про Другу лігу та аматорські змагання, які не отримують й половини уваги "старшого брата". Втім, навіть поза УПЛ є цікаві гравці, вчорашні ноунейми, які найближчим часом цілком можуть піти на підвищення.

Дана підбірка є дуже суб'єктивною та не прив'язана до конкретного вікового цензу. Водночас, спеціально не згадав про Підлепенця, Кисленка, Мурзу, Морговського, Пороха та Сарапія, які й так однією ногою в УПЛ, зважаючи на їхні теперішні клуби - "Металіст" та "Полісся".

Микола Агапов

Позиція: правий вінгер

Клуб: "Альянс"

Вік: 28 років

23 матчі, 7 голів та 5 асистів у поточному сезоні

 

У цьому імпровізованому списку Агапов є найстаршим гравцем, але це той випадок, коли досвід робить лише краще для самого гравця. Вихованець "Металісту" добряче помандрував за кар'єру, погравши в аматорських командах Харківщини, "Десні", "Геліосі", "Авангарді" (теперішній "Краматорськ"), турецьких "Гебзеспорі" та "Ісельспорі", а також узбецькому "Сурхані".

З таким сумнівним багажем Агапов приєднався до "Альянсу" в лютому 2020-го та пройшов з командою шлях від Другої ліги до боротьби за вихід в УПЛ. Агапов підкуповлює впевненістю у власних силах та помітними лідерським якостями, також у поточному сезоні він додав у результативності, що позначилось на місці "Альянсу" серед лідерів Першої ліги. Прицільний удар та вибухова швидкість - це все про нього, що є рисами класичного вінгера.

Навряд чи він залишить "Альянс" взимку, зважаючи на їхню боротьбу за вихід в УПЛ та його роль лідера команди. А ось влітку, якщо сумчани залишаться у Першій лізі він цілком може піти на підвищення - середнякам УПЛ на кшталт "Вересу" та "Львову" він точно не завадить.

Максим Механів

Позиція: воротар

Клуб: "Нива" Тернопіль

Вік: 25 років

20 матчів та 7 сухих ігор у поточному сезоні

 

Вислів "Воротар - половина команди" чітко характеризує вклад Механіва у поточне 5 місце "Ниви" після першої частини сезону Першої ліги. У тернопільському клубі Механів проводить шостий рік, пройшовши з командою шлях від аматорів до Першої ліги. Після відходу взимку Кисленка та Семенини саме на Максима буде поставлено статус лідера команди, і немає сумніву, що він не підведе. Головними його чеснотами є гра на лінії, чому не заважає навіть відносно невисокий як для воротаря зріст - лише 184 сантиметри.

За словами спортивного директора "Ниви" Сергія Задорожного, крім Кисленка та Семенини ніхто з гравців основи не залишить команду цієї зими. Інша справа, що влітку варто очікувати на перехід Механіва дивізіоном вище, адже своєю грою він заслужив спробувати себе в УПЛ.

Максим Войтіховський

Позиція: центрбек

Клуб: "Волинь"

Вік: 23 роки

22 матчі, 2 голи та 2 асисти у поточному сезоні

 

Кремезний центрбек (198 сантиметрів зросту) пройшов молодіжні команди "Дніпра", "Чорноморця" та "Шахтаря", але розкрився лише з переходом у "Волинь" у вересні 2020-го. Минулий сезон Войтіховський поєднував виступами за "Волинь" та "Волинь-2" у Другій лізі, яку тоді очолював теперішній головний тренер "хрестоносців" Альберт Шахов. Але з масштабним омолодженням складу минулого літа та переводом більшості гравців "Волині-2" у першу команду став справжнім лідером "хрестоносців".

Войтіховський крім рідної позиції у центрі захисту, періодично виходив у півзахисті та навіть у нападі. На кожній позиції він виглядав пристойно, тож універсальність це один з його козирів в розрахунку на можливий перехід у клуб з більшими амбіціями аніж нинішня "Волинь". Також він активно підтримує атаку, і не лише підключеннями на стандарти, а й класним виконанням штрафних ударів та гарним баченням поля, що використовує під час закидань на швидких Кобзаря, Ляшенка та Климця.

Владислав Семотюк

Позиція: центрхав

Клуб: "Прикарпаття"

Вік: 21 рік

22 матчі, 2 голи та 2 асисти у поточному сезоні

 

Порівняно з вищезгаданими гравцями, Семотюк дебютував в УПЛ у 17 років за "Арсенал-Київ", який тоді вже доживав останні місяці та навіть встиг забити за "каштанчиків" у Кубку України. Втім, після банкрутства київського клубу він повернувся на малу Батьківщину, підписавши контракт з "Прикарпаттям". Крім зміни клубу, Семотюк змінив й амплуа, адже в "Арсенал-Київ" він грав нападника.

Такі метаморфози лише позитивно вплинули на прогрес гравця. Семотюк у "Прикарпатті" грає третій сезон, і його вага на полі лише збільшується. Він діє як класичний "восьмий номер", що веде гру в центрі поля. Такий прогрес Владислава не пройшов повз уваги клубів УПЛ, і взимку Семотюком активно цікавився "Верес". Інформацію про зацікавленість у центрхаві підтвердив й президент "Вересу" Іван Надєїн, але як мінімум до літа "Прикарпаття" не планує продавати чи не головний актив клубу.

Станіслав Мораренко

Позиція: атакувальний хав, правий вінгер

Клуб: "Поділля" (контракт належить "Колосу")

Вік: 20 років

20 матчів, 3 голи та 4 асисти у поточному сезоні

 

Вихованець "Чорноморця" був на хорошому рахунку в молодіжних командах "моряків", але тодішній бардак в одеському клубі робив перспективи розвитку молодих гравців доволі проблематичними, тож Мораренко вирішив шукати менш токсичний клуб для власного прогресу, і взимку 2020-го перейшов у "Колос".

За ковалівців він виступав у молодіжній команді. Втім, встиг Мораренко дебютувати за основу у Кубку України. Влітку минулого року Станіслава орендував новачок Першої ліги "Поділля", який тренує молодший брат тодішнього головного тренера "Колосу" Руслана Костишина Віталій Костишин, і загалом між клубами дружні стосунки та присутній обмін гравцями.

Оренда пішла йому на користь, і за неповних півроку Мораренко став одним з лідерів "Поділля", в основному діючи на правому фланзі півзахисту. Взимку він повернувся з оренди у "Колос", з яким наразі перебуває на зборах. Але якщо чесно, не бачу йому місця в команді Ярослава Вишняка на даний час, особливо дивлячись на конкуренцію у групі атаки ковалівців - Ільїн, Чурко, Дієго Сантос, Мякушко, Нурієв, Тотовицький - у кращому випадку Мораренко може розраховувати на гру у молодіжній команді, тож повернення в "Поділля" було б кращим варіантом для всіх сторін.

Як підсумок, можу сказати лише одне - у Першій лізі є на що подивитись, і стереотипи про "дике поле" та суцільну безнадію варто активно ламати. Не менш цікаві гравці є й дивізіоном нижче, але то вже історія для іншої статті.

UPD. Після недовгої перерви я повернувся в Telegram та завів новий канал про український футбол. Тематика доволі обширна - від УПЛ до Другої ліги включно. Якщо цікавить такий контент, тоді запрошую на канал👇👇👇

Лучшее в блогахБольше интересных постов

Другие посты блога

Все посты