Tribuna/Футбол/Блоги/Бісіклєта Кобіна/УПЛ 2020/21. Прев’ю до сезону. Частина третя

УПЛ 2020/21. Прев’ю до сезону. Частина третя

Два тижні тому розпочався новий сезон УПЛ, але зважаючи на фактичну відсутність міжсезоння внаслідок пандемії коронавірусної інфекції команди комплектуються вже по ходу сезону. Тож, скориставшись міжнародною павзою команди продовжили активну підготовку до сезону. Про зміни в командах, нові обличчя та інші цікавинки читайте в цьому матеріалі.

8 сентября 2020, 22:56
3
УПЛ 2020/21. Прев’ю до сезону. Частина третя

Два тижні тому розпочався новий сезон УПЛ, але зважаючи на фактичну відсутність міжсезоння внаслідок пандемії коронавірусної інфекції команди комплектуються вже по ходу сезону. Тож, скориставшись міжнародною павзою команди продовжили активну підготовку до сезону. Про зміни в командах, нові обличчя та інші цікавинки читайте в цьому матеріалі.

Десна

Після адаптації на рівні УПЛ в дебютному сезоні сіверяни надпотужно провели минулий сезон, довгий час ведучи боротьбу з “Динамо” та “Зорею” за друге місце. Але все ж вони задовольнились четвертим місцем та дебютують в єврокукбах з третього кваліфікаційного раунду Ліги Європи.

Такий успіх “Десні” принесла в першу чергу стабільність складу та поступовий розвиток без зайвого поспіху. Після сильного періоду в “Борисфені” в середині 2000-их Олександр Рябоконь довгий час був на периферії. Лише з приходом в “Десну”, яку він очолив середняком Першої ліги вони знайшли один одного та досягли небачених до того висот.

Сказати, що “сіверяни” мають зірковий склад буде брехнею. Це чітка та зіграна команда, яка намагається грати першим номером, але водночас легко підлаштовується під суперника.

За літо вдалось зберегти Філіппова, який в минулому сезоні зробив справжній фурор в УПЛ, забивши 16-ть м’ячів, поступившись кращому бомбардиру чемпіонату Мораесу лише чотирма м’ячами. Нажаль капітан та лідер сіверян Фаворов залишив клуб і вільним агентом перейшов до прямого конкурента “Зорі”. Окрім Фаворова також залишив “Десну” вінгер Кузик, який поїхав на Кіпр, але він попри непогану статистику минулого сезону був більше гравцем ротації.

Посилення вийшло мінімальним – повернувся в “Десну” з “Олімпіка” Дегтярьов, орендували в “Шахтаря” перспективного вінгера Мудрика та як заміна Фаворову прийшов з “Маріуполя” Полегенько.

В порівнянні з минулим сезоном “сіверяни” не стали слабшими, тому цілком логічно очікувати їх в Топ-3.

Оптимальний склад

Паст – Конопля, Тамм, Гітченко, Мостовий – Картушов, Огіря, Домбровський, Калітвінцев - Будківський, Філіппов

Зоря

Ще одна команда, яка приємно вразила в минулому сезоні. З приходом Віктора Скрипника луганчани почали грати першим номером та перейшли на гостроатакувальну гру з “ромбом” в півзахисті та з ухилом на контроль м’яча – асоціації з “Вердером” часів тренерства Томаса Шаафа якраз доречні.

Важливу роль в побудові гри “Зорі” має Іванісеня. Вихованець “Шахтаря”, що більшість кар’єри грав атакувального хава у Віктора Скрипника опустився глибше та розпочинав атаки луганчан ледь не з лінії центральних захисників. Завдяки такому прогресу Іванісеня дебютував в збірній України, але поки що продовження не послідувало. Лише в останньому турі “Зоря” втратила шанс на друге місце, розписавши з “Десною” нічию та фінішувавши третьою.

Попри активні розмови про розпродаж влітку та можливий відхід в “Дніпро-1” Віктора Скрипника вдалось в цілому зберегти як кістяк команди так і тренера. Нажаль Лєднєв та Тимчик повернулись з оренди в “Динамо”, а Чеберка та Михайліченка луганчани продали у австрійський ЛАСК та бельгійський “Андерлехт” відповідно. Також завершив кар’єру легенда “Зорі” та її капітан Каменюка.

Заміну лідерам було знайдено вельми оперативно. Вільним агентом прийшов капітан “Десни” Фаворов, з ізраїльського “Бейтару” орендували ізраїльтянина українського походження  Гречкіна та підписали бразильця Жуніора з македонського “Вардара”, які мають замінити Тимчика та Михайліченка відповідно. Центр поля підсилив Назарина, а в напад підписали нападника “Динамо” Янакова, який відіграв завершення сезону в оренді в “Чорноморці”, а вільним агентом після неоднозначного періоду в Туреччині прийшов колишній нападник збірної України, “Шахтаря”, “Динамо” та “Карпат” Гладкий.

За літо команда не стала сильнішою, і до кінця незрозуміло чи вдасться заграти новачкам в повному обсязі. Гра на три фронти (УПЛ, Кубок України та Ліги Європи) має стати викликом для луганчан, і далеко не факт, що підопічні Віктора Скрипника повторять минулорічний успіх.

Оптимальний склад

Шевченко – Фаворов, Вернидуб, Абу Ханна, Гречкін – Іванісеня – Хомченовський, Кочергін – Юрченко – Кабаєв, Громов

Динамо

Виграш Кубку України та звичний фініш позаду “Шахтаря”. На папері сезон виглядає не надто провальним, але “Шахтарю” “динамівці” поступились 23-ма очками, і лише нічия “Зорі” з “Десною” зберегла для “Динамо” друге місце, яке “динамівці” ледь не втратили, безвольно поступившись “Колосу” в останньому турі.

Одразу ж по завершенні сезону було звільнено Олексія Михайличенка та після короткострокової відпустки Ігор Суркіс шокував громадськість новим тренером. Мабуть останнім, кого можна було уявити на чолі “Динамо” був Мірча Луческу, який очолював “Шахтар” на протязі 12-ти років, ведучи активну інформаційну війну з “Динамо”, а останнім часом був у творчій відпустці. Призначення румуна одразу негативно сприйнялось вболівальниками “динамівців”, але попри чутки про відставку Мірча Луческу залишився та з молодечим запалом почав перебудовувати під себе команду.

Особливих ілюзій про новачків не було, та й в принципі сам Мірча Луческу в першу чергу хотів перевірити всіх наявних гравців. З цим були проблеми, тому що одразу семеро гравців пропустили підготовку до сезону через травми. Це дозволило скористатись своїм шансом вже списаним попередниками Шапаренку та Родрігесу, які в обох матчах нового сезону справили якнайкраще враження.

Перед самим початком сезону все ж вдалось підписати Кравця, що повернувся в рідний клуб після 2,5 років, проведених в турецькому "Кайсеріспорі". З його приходом кількість нападників в команді збільшилась до п'яти, а це відвертий перебір при грі з одним нападником, яку використовує Мірча Луческу. Тому зовсім скоро хтось з тріо Русин - Бєсєдін - Соль має залишити команду. 

“Динамо” з перших тижнів радикально змінилось в ігровому плані – немов “Шахтар” передягнули у форму “Динамо”. Активне залучення флангових захисників в атаку, зміщення крайніх хавів в центр поля – все, як любить Мірча Луческу.

Попри яскравий початок сезону з перемогами над “Олімпіком” в чемпіонаті та “Шахтарем” в Суперкубку поки що важко прогнозувати на що насправді здатне це Динамо. Все ж своє друге місце вони мають не віддати конкурентам, а досвід Мірчі Луческу має допомогти у розвитку молоді та проходу кваліфікації Ліги Чемпіонів.

Оптимальний склад

Бущан – Тимчик, Попов, Сирота, Миколенко – Сидорчук, Шапаренко – Циганков, Буяльський, Вербич - Супряга

Шахтар

Впевнена перемога у чемпіонаті, яскраві ігри в Лізі Чемпіонів з “Аталантою” та “Динамо” Загреб та “фінал чотирьох” Ліги Європи - перший сезон Луїша Каштру в “Шахтарі” можна вважати вдалим. Болісна поразка від “Інтера” у півфіналі Ліги Європи лише огололила всім відомі проблеми в обороні, над вирішенням  яких Луїшу Каштру варто попрацювати в цьому сезоні.

На відміну від попередника Паулу Фонсеки, з яким крім трофеїв не розвивалась молодь Луїш Каштру активно залучав молодь до основи та відчутно омолодив склад. Без Тайсона, Марлоса та Мораеса ще важко уявити гру гірників, але в особі Додо, Маркоса Антоніо, Тете, Соломона та Фернандо помітно яким буде “Шахтар” в недалекому майбутньому. Окрім них активно заграли Трубін та Бондар, але заміни Степаненку наразі непомітно, і над цим потрібно теж серйозно попрацювати.

За літо склад не змінився, лише поїхав в оренду в “Маріуполь” Бондаренко, якого вже підпускали під основу, але зважаючи на конкуренцію в центрі поля це правильне рішення. Також для ротації та підміни травмованому ще Ісмаїлі повернули з оренди в тому ж “Маріуполі” Корнієнка, який блискуче себе проявив в кінці сезону та заслужив на шанс проявити себе в “Шахтарі”.

“Гірники” зберегли основу, і особливих проблем зі здобуттям чергового чемпіонства бути не повинно. Хочеться вірити, що розвиток молоді в цьому сезоні тільки продовжиться та їхня кількість лише збільшуватиметься.

Оптимальний склад

П’ятов – Додо, Кривцов, Бондар, Матвієнко – Степаненко – Марлос, Маркос Антоніо, Алан Патрік, Тайсон - Мораес

Сезон 2020/21 буде перехідним перед поверненням УПЛ до 16-ти команд вже в сезоні 2021/22. Суперництво Мірчі Луческу з “Шахтарем” на чолі “Динамо”, одіозні президенти Григорій Козловський та Олександр Поворознюк, непередбачувана боротьба за вихід у Лігу Європи, а також повернення статусних нападників УПЛ довоєнних часів Селезньова, Кравця, Гладкого та Шиндера. Нудно в цьому сезоні точно не буде.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты