Tribuna/Футбол/Блоги/DV Blog/У Ваната значний прогрес в «Динамо»: зробив висновки після «Чорноморця» та знищив в конкуренції Бесєдіна

У Ваната значний прогрес в «Динамо»: зробив висновки після «Чорноморця» та знищив в конкуренції Бесєдіна

Владислав – одна зі світлих плям у складі киян.

Блог — DV Blog
13 ноября 2022, 17:25
22
У Ваната значний прогрес в «Динамо»: зробив висновки після «Чорноморця» та знищив в конкуренції Бесєдіна

«Тоді на нас, орендованих динамівців та тренера Юрія Мороза, виливалося багато критики – мовляв, це ми тягнули команду на дно. Але, зважаючи на виступи одеситів у нинішньому сезоні, проблема все ж таки була не в нас», – такими словами Владислав Ванат відповів на питання про його тогорічне перебування у «Чорноморці», враховуючи теперішній прогрес у складі киян.

Це висловлювання можна сприймати по-різному, що, власне, й сталося у коментарях до новини. Якщо ж наголошувати виключно на ігрових моментах, то Ванат правий та неправий водночас. Так, можливо, його провини як такої у невдалих виступах тієї одеської команди немає, але заперечувати факт важкої адаптації форварда до умов українського футболу – марно. З іншого боку, цього сезону Владислав довів, що здатен витримувати високий рівень та претендувати на статус гравця основи в одному з провідних клубів країни.

Зараз у Ваната не надто приємні спогади про дебютний період в УПЛ, але оренда в «Чорноморець» насправді все ж допомогла виявити недоліки, над якими він попрацював та у підсумку став однією з небагатьох світлих плям «Динамо» восени.

До «Чорноморця» Ванат розривав на молодіжному рівні – виділявся та встановлював рекорди

Причини невиразної гри були доволі логічними, адже він зіткнувся з проблемами, яких у молодіжній першості не виникало. Там Владислав феєрив та вражав результативністю.

Він навіть перевершив бомбардирський рекорд Алієва у турнірі дублерів, який свого часу забив 21 гол. І це ще періодично заважали травми.

Перспективи Ваната були помітні й на зборах основного колективу, але ці старання у спарингах не перетворювалися на довіру тренерського штабу в офіційних зустрічах.

У молодіжці киян Владислав натомість отримував те, що не отримували нападники в інших командах. «Динамо» домінувало над суперниками, а Ванат найчастіше з усіх зустрічався з м’ячем у чужому карному майданчику, де холоднокровно реалізовував моменти. Саме у цьому компоненті була відчутна найбільша різниця при переході на дорослий рівень.

Ванат не підходив «Чорноморцю» – був відрізаний від команди

Хоч у «Чорноморець» Ванат перейшов разом зі знайомим по академії «Динамо» тренером Морозом, але обидва вони опинилися у незвичному для себе становищі. Форвард, наприклад, мав значно менше шансів проявити себе, рідко отримуючи м’яч в атаці.

Він просто був ізольований від півзахисту – у середньому близько 8 прийнятих передач за матч, що сильно відрізнялося від показників на юнацькому рівні. Той «Чорноморець» постійно діяв другим номером, а Владислав, який звик до зовсім іншої гри, банально не підходив під такий стиль.

Цікаво, що навіть за Романа Григорчука, який на зимових зборах почав прищеплювати «морякам» більш атакувальний футбол, до Ваната були претензії.

«Один-єдиний форвард, який чітко і глибоко розуміє, що робить команда, і вірно трактує будь-яку ігрову ситуацію, позитивно впливає на організацію всього колективу. Нападнику як нікому іншому важливо завжди робити все правильно.

А інакше саме він несе відповідальність за страждання усієї команди. Тому, якщо у нападника сьогодні не виходить, тренеру потрібно його поміняти», – сказав Григорчук після одного з контрольних матчів, коли Ванат допустився результативної обрізки. Як показала практика, свої висновки молодий футболіст зробив.

Цей сезон у «Динамо» доводить, що Ванат провів роботу над помилками

Серед основних проблем, які були помітні у грі Ваната, можна виділити 3 аспекти: боротьба, швидкість прийняття рішень та реалізація. Минулого сезону Владислав видавав дуже низькі показники успішних єдиноборств, а ще невдало діяв у моментах, коли доводилося приймати м’яч спиною до чужих воріт. На молодіжному ж рівні суперники дозволяли робити необмежену кількість дотиків.

Окрім цього, на тлі малого залучення до гри Ванат вже не так холоднокровно діяв у завершальних стадіях атак, не реалізовуючи свої поодинокі шанси. Статистика поточної кампанії демонструє, що зараз схожих труднощів у 20-річного гравця немає.

Якщо покращення у показниках ударів, обіграшів та ключових передач можна списати на стиль «Динамо», який сильно контрастує з «Чорноморцем» Мороза, то відсоток ударів у площину воріт та особливо різниця забитих м’ячів і загального xG говорять про вдосконалення проблемних сторін. Раніше Ванат «не добирав» голів, а зараз значно випереджає графік – 4 взяття воріт при xG 2.48.

У Ваната є унікальні для форвардів «Динамо» характеристики

Ванат виділяється серед інших конкурентів по атаці одразу за декількома ключовими вміннями.

Проявлення ініціативи та спроби гри 1 в 1

«Нападник має вміти обігрувати один в один, навіть двох захисників», – слова Ваната після матчу з «Кривбасом», у якому він відкрив рахунок після сміливого дриблінгу проти декількох опонентів. Владислав став взагалі лише другим у складі киян виконавцем після Циганкова, який не боїться ось так «лізти» на суперників.

Епізод з «Кривбасом» – далеко не єдиний, Ванат постійно намагається загострювати гру у такий спосіб. Ось, наприклад, у матчі з «Олександрією», коли він з флангу пройшов одразу трьох гравців та зробив простріл на Буяльського. В арсеналі Бєсєдіна та Гармаша цього точно немає.

Розуміння гри – вривання у карний майданчик та на оперативний простір

Стихія Ваната – спринти за спину та вміння «відклеюватися» від опікунів. Захисники УПЛ рідко встигають за маневрами Владислава. У цій ситуації олександрійці не змогли накрити форварда на ближній штанзі, довелося ратувати голкіперу Білику:

У дещо іншому стилі Ванат заробив пенальті у зустрічі з «Чорноморцем» (нижня частина картинки) – зробив зовсім неочевидний ривок у зону, яку якимось чином помітив Циганков.

Часто у таких ситуаціях допомагає швидкість, у цьому компоненті може посперечатися ще хіба Тимчик. Тим паче Владислав, як то кажуть, «обріс м’язами», чого не вистачало у «Чорноморці».

Дії у підіграші

Ванат класно оцінює ситуацію на полі та розташування партнерів. У все тій же грі з «Кривбасом» третій гол кияни забили за його участі, хоча сам Владислав м’яча не торкався – витягнув на себе суперника, відкрився під передачу та завдяки хибному ривку пропустив на Буяльського. Під час другого взяття воріт Віталія на ударну позицію після контратаки також виводив Ванат.

Якщо завдання Гармаша та Бєсєдіна на вістрі полягають у тому, щоб поборотися за м’яч та скинути партнерам, які зможуть його протягнути вперед, то Владислав з обома функціями здатен поратися самотужки. Він постійно бачить хороші варіанти розвитку атак та віддає зручні паси, які не гальмують гру.

Бєсєдін цього сезону поступається Ванату практично в усьому

Вже зараз Ванат, здається, остаточно виграв конкуренцію у Бєсєдіна. Це й не дивно, якщо порівняти показники обох нападників у поточному розіграші УПЛ. Владислав буквально знищує Артема у всіх компонентах гри у віртуальному протистоянні. І заслужено отримує значно більше часу.

Вас можуть трохи збити цифри Артема у графі XG, але річ у тому, що за 255 проведених на футбольному полі хвилин він здійснив лише один удар по воротах, який оцінили саме на <0.01. Ванат куди ефективніший на підступах до чужих володінь, а тепер почав перегравати Бєсєдіна його ж козирями – єдиноборствами. Владислав частіше вступає у боротьбу в атаці та має кращий відсоток успішності цих спроб. Повернення м’яча у контрпресингу – та ж історія, Артем не так активно створює тиск на суперників.

Значна перевага у молодого форварда й за дотиками у карному – вдвічі більше. Те саме стосується отриманих передач, що свідчить про постійний рух та відкривання, а отже кращу залученість у гру команди. А от ривки з просуванням та обіграші є статистикою, яка насправді не викликає подиву, враховуючи відмінності у типажах обох футболістів.

Однак загальна картина зрозуміла – Мірчі Луческу потрібно робити ставку на Ваната, і може через рік публікуватимемо по декілька матеріалів на тиждень про нього, а не про Мудрика :)

Дані: Wyscout

Фото: інфографіка Tribuna.com, «Динамо», Ольга Щербицька, «Чорноморець», скриншоти трансляції FootballHub

Другие посты блога

Все посты