Tribuna/Футбол/Блоги/Овертайм/Чому важливо, щоб українські футболісти публічно говорили про агресію Росії в бік України

Чому важливо, щоб українські футболісти публічно говорили про агресію Росії в бік України

Блог — Овертайм
23 февраля 2022, 21:06
54
Чому важливо, щоб українські футболісти публічно говорили про агресію Росії в бік України

Олександр Сажко – про те, що болить.

Спеціально пишу максимально просто та коротко. Але якщо вам все одно зручніше не читати, а дивитись, то в кінці тексту вбудована відеоверсія цього поста.

Весь світ зараз говорить про визнання Росією так званих «ДНР» та «ЛНР» та тепер вже офіційний ввід військ на територію Донецької та Луганської областей України. Насправді кожен адекватний українець і так знав, чиї війська ці 8 років там стоять. Але для всього світу це було не так очевидно.

Тому зараз до багатьох відомих нинішніх та колишніх українських спортсменів, як Віталій Кличко, активно долучаються такі світові зірки, як Гарі Лінекер, Гарі Каспаров та багато інших:

Але от гравці збірної України з футболу – найпопулярнішого виду спорту у світі – чомусь масово мовчать. Фактично єдиний, хто висловив конкретну думку (22 лютого – прим.) – Олександр Зінченко. Та пару патріотичних репостів від Яремчука та Харатіна.

І це дуже показово, що майже ніхто з топових українських футболістів впродовж доби (можливо, щось зміниться пізніше під тиском) не висловився з приводу такої важливої для України події. Кожен окремо – не проблема. Така масовість – система. Тому саме їх виділяємо окремо від інших.

Я не збираюсь влаштовувати хейт-спіч та розносити наших збірників. Але чую від вболівальників, що, наприклад, Маліновський або Ярмоленко нікому не зобов’язані постити у своїх соцмережах «політоту» замість своїх красивих дружин та дітей. Тому відчуваю, що дуже важливо пояснити, чому українським футболістам, як і іншим топовим українським спортсменам, дуже важливо постійно публічно говорити про агресію Росії в бік України.

По-перше, війна – це не «політота». І говорити про напад на твою рідну країну – це не говорити про політику. Ніхто не вимагає від наших футболістів говорити про вибори, президента або політичні партії. Питання стоїть про майбутнє та існування нашої країни як незалежної держави.

По-друге, топові українські футболісти, як і інші наші спортсмени-чемпіони, – рупори країни. Особисто мені взагалі все одно, що там скажуть Маліновський або Ярмоленко, бо я вже давно визначився. Скоріше за все, всередині України їхні слова мало на кого вплинуть. За 8 років всі визначились. Той, кому потрібно, знає, що Росія – агресор. А інших вже не переконаєш нічим.

Але далеко не кожній людині у світі зрозуміло, що Росія – агресор. І в топових спортсменів є можливість це змінити. Працює простий ланцюжок: топовий спортсмен робить заяву – на неї реагує його величезна аудиторія – далі реагує світова преса – і все це починає давити на політиків, виборцями яких вони є. І вони змушені діяти. А Україні потрібна вся можлива допомога в боротьбі з набагато більш потужним ворогом.

Кожен топовий футболіст має можливість створювати додатковий тиск на Росію за допомогою міжнародної спільноти. Чому Роману Зозулі це важливо, а іншим ні? Хоча він навіть не є футболістом збірної України зараз.

Тому дуже важливо, коли на цю тему висловлюються такі спортсмени, як Олександр Зінченко, в якого в інстаграмі майже 1,5 мільйони підписників.

Наступного ранку після поста Зінченка я промоніторив міжнародну пресу. Олександра цитували і топові видання, як The Guardian, і локальні сайти Манчестера. Весь світ говорить про його слова. А на сам пост реагували топові журналісти, як Джанлука Ді Марціо, та купа топових спортсменів світу.

А уявляєте, якщо те ж саме зроблять Маліновський та Коваленко в Італії, Лунін в Іспанії, Ярмоленко та Миколенко в Англії, Безус в Бельгії, збірники «Шахтаря» та «Динамо» в Україні? Якщо кожен з них це зробить – це дуже допоможе нашій країні.

Міжнародній аудиторії зазвичай не доходить інформація з перших вуст – від звичайних громадян України, а не від політиків. У нас немає потужних державних медіа, які орієнтовані на іноземну аудиторію. І набагато більш важливо чути слова від Зінченка, ніж навіть від нашого президента. Бо один повинен це говорити обов’язково, а другий робить сам – і це виглядає, що йому не байдуже. Таким словам простіше повірити.

І окремо хочеться відповісти тим, хто вважає, що Зінченко піариться на цій історії або йому написала пост його дружина Влада Седан. Це не має ніякого значення. Головне, що ці слова з’явились та діють на міжнародну спільноту. Головне – результат, як це допоможе Україні. І це допомагає.

Тому закликаю, не варто критикувати такі речі, навіть якщо вони вам здаються підозрілими. Бо якщо там і є мінімальний негатив, то глобально це абсолютно правильно. Важливо, щоб це зрозуміли й інші українські футболісти та засудили агресію Росії. І не важливо, яка в них буде мотивація.

Відеоверсія (вперше українською!):

Лучшее в блогахБольше интересных постов

Другие посты блога

Все посты