Tribuna/Футбол/Блоги/Апельсинова кава/Шевченку в «Дженоа» допомагають 5 італійців: хто вони та чим займаються

Шевченку в «Дженоа» допомагають 5 італійців: хто вони та чим займаються

З трьома асистентами Андрій вже працював у збірній України.

Автор — Ірина Козюпа
12 ноября 2021, 17:27
7
Шевченку в «Дженоа» допомагають 5 італійців: хто вони та чим займаються

З трьома асистентами Андрій вже працював у збірній України.

Андрій Шевченко визначився зі своїм штабом в «Дженоа». Клубну кар’єру екс-тренер збірної України розпочинає з італійськими помічниками.

Розповідаємо про асистентів, які допомагатимуть Андрієві зберегти команду в серії А і досягти успіху з новим проектом.

Мауро Тассотті – перший асистент, легенда «Мілана» і друг Шевченка

Мауро – глиба. Він народився в Римі, пройшов школу «Лаціо» і став легендою «Мілана». Захисник провів у клубі 17 сезонів і зіграв 583 матчі у футболці «россонері» – це п’ятий результат в історії «Мілана». А всього за кар’єру у нього майже 630 ігор. На хвилиночку, сам Паоло Мальдіні називав Тассотті своїм кумиром.

У нього класна колекція трофеїв – три кубки європейських чемпіонів, п’ять перемог в серії А і ще багато інших нагород. За збірну Італії Мауро зіграв лише сім матчів, але поїхав у складі команди на ЧС-1994, де «скуадра адзурра» дійшла до фіналу. Тассотті не був гравцем основи на тому турнірі. І до всього отримав тривалу дискваліфікацію за удар ліктем в обличчя Луїса Енріке. Це трапилося у чвертьфіналі проти Іспанії. У захисника взагалі була жорстка манера гри. Арбітр не вилучив італійця, але після матчу йому все одно прилетів бан на 8 ігор. Цей матч з Іспанією став для Мауро останнім у збірній Італії. Згодом футболіст публічно вибачився перед Енріке. Іспанець прийняв вибачення тільки через 17 років після конфлікту.

Тассотті завершив кар’єру в 37 років, але залишився у структурі «Мілана» і почав тренувати. Двічі став чемпіоном з молодіжкою, а тоді перейшов у першу команду. Мауро 15 років працював асистентом у головних тренерів «Мілана», починаючи від Чезаре Мальніді, Карло Анчелотті і до Массіміліано Аллегрі, Кларенса Зеєдорфа та Піппо Індзагі. Після звільнення Аллегрі став виконуючим обов’язків, але провів у цьому статусі тільки один матч – обіграв «Спецію» у Кубку Італії.

Сініша Михайлович відмовився від його послуг, Тассотті почав стежити за гравцями «Мілана», які виступають в оренді. Але йому дуже бракувало тренерської роботи. «Я розчарований, адже було так багато моментів, коли мінялися тренери, а мені так жодного разу і не надали можливості потренувати «Мілан», – зізнавався Мауро, який свого часу відмовив «Пармі» та «К’єво», бо чекав на шанс у команді свого серця.

У 2016 році в житті італійця почався новий етап – робота з Андрієм Шевченком у збірній Україні. Вони познайомилися, коли українець перейшов у «Мілан», а з часом стали друзями. Їх об’єднав не тільки футбол, але і любов до гольфу.

«Мауро був дуже важливим для мене. Ми проводили багато часу разом після тренувань, працювали над технікою. Він завжди допомагав. А тепер Тассотті став першим, кого я вибрав для свого тренерського штабу. Я говорив з Галліані, який тоді був генеральним директором «Мілана», та з Берлусконі. Зробив усе, щоб залучити Тассотті до свого штабу», – сказав Шевченко.

Здавалося, італійцеві набридло бути вічно другим, але Андрій був дуже переконливим. 

«Для мене пропозиція Шевченка – це честь і своєрідне визнання. Визнання моїх заслуг. Я хочу передавати свій досвід футболістам, тому дуже сумував за роботою в полі. У збірній я насамперед асистент Андрія. Намагаюся займатися захисниками та грою в обороні, адже сам грав у захисті. Це моє основне завдання».

Мауро також займається структурою гри. Він допоміг збірній України заграти по-новому, вийти на Євро-2020, а згодом і в чвертьфінал турніру. Італійська преса переконана, що саме Тассотті виконує ключову роль у штабі Шевченка.

«Важливий аргумент на користь Шеви – це його тінь з яскравим блиском: Мауро Тассотті. Ті, хто добре знає українського володаря «Золотого м’яча», стверджують, що насправді справжній тренер його команд – колишній захисник «Мілана». Коротше кажучи, якщо Шеві потрібна порада, йому достатньо лише повернутись праворуч і запитати», – пише Calciomercato.

Тепер на Шевченка і Тассотті чекає пригода в «Дженоа».

Андреа Адзалін – тренер з фізподготовки, доктор спортивних наук, працював з Раньєрі у чемпіонському «Лестері»

Андреа теж допомагав Шевченку у збірній України, але приєднався до команди тільки взимку 2020-го. Італійця запросили, щоб краще підготувати збірників до Євро. Раніше ми вже детально розповідали про цього тренера.

В Адзаліна доволі типова історія – він рано зрозумів, що не стане топовим футболістом, пішов навчатися (здобув ступінь доктора спортивних наук), скористався шансом стати тренером. Італієць познайомився з Клаудіо Раньєрі, який шукав асистента з фізпідготовки. Разом вони працювали сім років і пройшли через «Монако», «Лестер», «Нант», «Фулгем», а також збірну Греції.

Якщо з греками був провал (чимало питань викликала саме слабка фізична форма гравців), то з «Лестером» Раньєрі та його штабу вдалося створити казку. Команда мегасенсаційно виграла АПЛ.

У своїй роботі Андреа впроваджує науковий підхід. В «Нанті» та «Фулгемі» йому навіть доручили керувати клубними підрозділами з фітнесу та фізичної готовності. Після Лондона шляхи Адзаліна та Раньєрі розійшлися. Згодом Андреа приєднався до збірної України.

«Чесно кажучи, я не думаю, що тренер з фізпідготовки глобально впливає на команду та результати. На весь тренерський штаб загалом. Ми можемо щось радити, пропонувати, але всі ключові рішення приймає головний тренер. А я і тренер, і психолог, і нутріціоніст, і друг футболістам. Іноді розмова важливіша за будь-яку статистику», – говорить свою роль італієць.  

Луїджі Ночентіні – відеоаналітик, аналізував матчі для Саррі, працював у школі «Реала» та «Дніпрі-1»

У цього хлопця теж цікава історія. Ночентіні навчався на економіста, є експертом з промислових та адміністративних питань в бізнесі. Він ніколи не грав професійно у футбол – бігав лише на аматорському рівні. Але здобув диплом аналітика матчів в академії Паніні, стажувався у клубах серії А.

Саме в «Емполі» на стажуванні Луїджі познайомився з помічником Мауріціо Саррі Франческо Кальцоне. За його порадою Ночентіні потрапив в «Наполі». В Неаполі він разом з іншими помічниками готувати тактичні звіти та аналіз дій суперника для Саррі. Під час гри він також перебував на трибунах, а в перерві спускався до роздягальні з вже готовим аналізом дій за перший тайм.

Після періоду з Саррі він працював у дитячій школі «Реала» в Італії. У лютому 2020-го потрапив до України. «Дніпро-1» шукав відеоаналітика, а Шевченко і Андреа Малдера порекомендували клубу Ночентіні.

Луїджі став помічником Дмитра Михайленка, але їхня співпраця не вийшла тривалою. За інформацією ЗМІ, італієць пішов через суперечки з головним тренером, хоча Ночентіні конфлікт заперечував. До збірної України він приєднався у грудні 2020-го, де працював у зв’язці з Малдерою.

«Ми з Андреа вивчаємо суперників, аналізуємо наші матчі. На полі я з Малдерою і Тассотті допомагаю містеру у тактичній роботі та під час розминок», – говорив Луїджі про свою роботу.

Сімоне Бономі – тренер з розвитку техніки, працював з Саррі та Індзагі

Це нове ім’я у штабі Шевченка. Його шлях у футболі нагадує історію Ночентіні. Сімоне – 41 рік, він народився в Мілані, грав на позиції півзахисника, але без особливого успіху.

Бономі – продукт молодіжної школи «Мілана», але на дорослому рівні він не виступав за «россонері». Хоча, можливо, саме там познайомився із Шевченком. За кар’єру Сімоне змінив 12 команд, але рідко де затримувався більше, ніж на сезон. В його резюме виступи за «Наполі» (коли команда була в серії С), «Верону», «Кротоне» та інші італійські клуби.

З «Барі» та «Сієною» він виграв серію В. Виступав за юнацькі збірні Італії. Завершив кар’єру гравця у 2013-му у клубі «Сорренто», а вже наступного року став тренером з розвитку техніки в «Емполі» Саррі. В «Наполі» також допомагав Мауріціо, але в якості відеоаналітика.

Останні два роки працював у штабі Піппо Індзагі в «Беневенто».

Валеріо Фіорі – тренер воротарів, був резервістом у «Мілані», працював в «Наполі»

Фіорі можна назвати міланівським серцем. Футболіст народився в Римі і всю ігрову кар’єру провів в Італії. Виступав за «Лаціо», «Кальярі», «Чезену», «Фіорентину», «П’яченцу» і «Мілан».

В «Мілан» Валеріо перейшов у 30 років на роль одного із резервних воротарів. Дублер провів по одному матчу в серії А та Кубку Італії, але є чемпіоном Італії та переможцем Ліги чемпіонів. Влітку 2008-го завершив кар’єру і перейшов на роботу тренера воротарів у «Мілані». Працював з Аллегрі, Леонардо, Анчелотті, Зеєдорфом. Згодом з Кларенсом вирушив в Китай, але надовго там не затримався.

Після повернення працював з Гаттузо в «Мілані» та «Наполі». Навчався в римському університеті Ла Сапієнца, який є одним з найстаріших у світі.

Звісно, Фіорі знайомий з Шевченком. Вони не тільки були разом в одній команді, але й карнавалили у вільний час. Андрій і Валеріо тут в образі мушкетерів.

***

У штабі Шевченка в «Дженоа» не буде тренера-аналітика Андреа Малдери. Італієць був одним із стовпів успіху збірної України. Поки точно невідомо, чому їхні шляхи розійшлися після українського періоду.

Андреа – не тільки топ-фахівець і один з перших відеоаналітиків в італійському футболі. Він щиро полюбив Україну. Ще у 2019 році італієць набив собі тату з тризубцем та синьо-жовтим прапором.

«Шева має величезний авторитет у збірній. У нас дуже добре розподілено ролі, – розповідав Андреа про роботу в Україні. – Я – тактик-аналітик, вивчаю деталі. Тассотті підтримує рівновагу, він чудовий порадник з величезним досвідом. Шовковський багато спілкується з гравцями, він дуже близький до них.

Шевченко це все координує. Мені здається, що така система добре працює. Якщо гравці хочуть поговорити про тактику, то прийдуть до мене, якщо про фізпідготовку – до Андреа (Адзаліна), якщо про особисте – до Шовковського. Якщо про серйозні речі, то до нашого лідера – Шевченка».

Тепер Андрій в «Дженоа» будує свою нову тренерську команду і систему.

Другие посты блога

Все посты