Tribuna/Футбол/Блоги/Апельсинова кава/Збірна Швеції на Євро: виграли групу з Іспанією, найстарший склад і бомбардир Форсберг

Збірна Швеції на Євро: виграли групу з Іспанією, найстарший склад і бомбардир Форсберг

Головне про наступного суперника України.

Автор — Ірина Козюпа
24 июня 2021, 22:30
10
Збірна Швеції на Євро: виграли групу з Іспанією, найстарший склад і бомбардир Форсберг

Головне про наступного суперника України.

Швеція – це команда, на яку всі українці молилися вчора і за іронією долі наступний суперник збірної України на Євро-2020. Розповідаємо, як тре крунур провели груповий етап чемпіонату і чим запам’ятались.

Шведи виграли свою групу (обійшли Іспанію) та допомогли Україні

Збірна Швеції потрапила у компанію з Іспанією, Польщею та Словаччиною. У команди вийшла своя казкова та епічна водночас історія на турнірі.

У першому матчі шведи майже не бачили м’яча, але змогли вистояти проти Іспанії – 0:0. Команда Луїса Енріке взагалі встановила рекорд – 85,1% часу володіла м’ячем, у той час, як показник Швеції – 15%. Втім, Іспанія так і не змогла конвертувати цю перевагу у голи. Іспанці завдали 13 ударів за матч і 5 з них у площину воріт. Пробити Робіна Ольсена у них так і не вийшло.

«Хотілося б, звичайно, трохи більше володіти м’ячем, створити трохи більше моментів. Але треба було прийняти такий стан речей – і нам це вдалося. Ми билися до останньої хвилини. До матчу ми були б раді одному очку. Так що ми задоволені результатом», – сказав після гри форвард Александер Ісак.

У матчі проти Словаччини саме новий Ібрагімович став найкращим гравцем зустрічі. Він завдав п’ять ударів по воротах суперника, а шведи перемогли завдяки пенальті Еміля Форсберга – 1:0. Головний тренер тре крунур Янне Андерссон навіть пожартував на прес-конференції, що все складається добре для команди на Євро і можна навіть випити трохи пива.

У третьому матчі групи шведи так розійшлися, що перемогли Польщу – 3:2. Дубль Форсберга і переможний гол Классона на четвертій компенсованій хвилині принесли їм перше місце у групі і за одно подарували Україні перший в історії вихід у плей-оф Євро замість вильоту з турніру.

Після цього посол Швеції в Україні навіть пожартував у твіттері таким мемом:

За статистикою Швеція – серед найгірших команд групового етапу

Попри перше місце у групі і компліменти організованій та компактній грі (стабільно використовують схему 4-4-2), шведи зовсім не вражають своїми статистичними показниками на груповому етапі. 

Швеція стала найгіршою командою Євро-2020, якщо говорити про точність передач. Гравці віддавали в середньому 66,7% точних пасів у трьох матчах чемпіонату. Для порівняння, показник України – 84,7%. Також шведи стали найгіршими за кількістю передач – 852 за три зустрічі (тільки 606 точних). Команда входить в трійку найгірших збірних за кількістю вдалих ТТД і в п’ятірку – за ударами по воротах. А якщо говорити про володіння м’ячем, то тут передостання позиція.

Натомість шведи люблять грати довгими передачами та в цьому компоненті знаходяться серед лідерів Євро. Максимальна середня довжина передач тре крунур – 22 метри. В України – 17,5 метри.

Найстарший склад на Євро

Янне Андерссон привіз на чемпіонат дуже досвідчену команду. Середній вік у збірній Швеції – 29,2 роки (і це без 39-річного Златана Ібрагімовича). Хоча разом з тим великий вплив на гру команди мають 21-річні Кулусевскі та Ісак. Головні ветерани – 36-річні Себастьян Ларссон та Андреас Гранквіст. Для обидвох – це вже четвертий чемпіонат Європи в кар’єрі.

Андерссону – 58 років. Він успішно працює зі збірною Швеції з 2016 року. На ЧС-2018 шведи під його керівництвом вперше за 24 роки дійшли до чвертьфіналу.

Загальна вартість збірної Швеції за інформацією сайту Transfermarkt – 215,05 млн євро (України – 197,20 млн євро). По 40 млн євро оцінюють Ісака («Реал Сосьєдад) та Кулусевскі («Ювентус), 25 млн євро – Лінделеф («Манчестер Юнайтед), 20 млн євро – Форсберг («РБ Лейпциг») і 15 млн євро – Джордан Ларссон («Спартак»).

Златан не поїхав на Євро через травму, головний бомбардир – Форсберг

Ібрагімович – головна зірка і найкращий бомбардир в історії збірної Швеції. Він завершив кар’єру у національній команді після провального Євро-2016, але повернувся на матчі відбору на ЧС-2022. Златан допоміг обіграти Косово та Грузію – сам не забивав, але віддав три асисти. Втім, дорогу на Євро Ібрі закрила травма коліна, через яку він пропустив кінець сезону в Серії А.  

Його відсутність у заявці не стала великим розчаруванням для фанатів. Збірна давно навчилася жити без Златана і показувати результат. Тепер команда на першому місці, всі грають один за одного і навіть прибирають у роздягальні після себе.

На Євро у збірній засяяв 29-річний вінгер Еміль Форсберг. Саме він забив три голи команди з чотирьох на груповому етапі і став героєм цього божевільного матчу з Польщею. Але коли Еміля порівнюють з самим Іброю, той просто скромно відповідає: «Златан – найкращий гравець в історії шведського футболу! А я лише допомагаю команді, чим можу».

Вболівальники збірної Швеції – одні з найяскравіших на Євро

Дві свої перемоги збірна Швеції здобула у Санкт-Петербурзі. Вірусними стали фото і відео вболівальників тре крунур, які підтримували свою команду в крутих образах. Мужні вікінги одягнули у жіночі традиційні синьо-жовті костюми та перуки з довгими косичками.

Їхня підтримка збірної – одна з найбільш топових на Євро. Матч з Україною пройде у Глазго і це той випадок, коли весь стадіон буде синьо-жовтим.

Вже перемагали Швецію на Євро – Шевченко поклав дубль у Києві

Востаннє команди зустрічалися також в рамках Євро. У 2012 році Швеція та Україна потрапили в одну групу чемпіонату. На «Олімпійському» українці перемогли завдяки дублеві Шевченка – 2:1. За шведів тоді єдиний гол забив Ібрагімович.

Перший м’яч теперішній тренер збірної України забив після передачі Ярмоленка. Андрій нещодавно згадав цей момент своєї кар’єри: «Емоції – хотілося плакати від щастя. Як кажуть, такі моменти краще від сексу».

А до цього Україна і Швеція зіграли між собою три товариські матчі. Перший спаринг мінімально виграла Україна – 1:0, згодом наша команда обіграла шведів в серії пенальті у фіналі товариського турніру, а тоді тре крунур перемогли українців у Харкові – 1:0. Тепер команди будуть боротися за вихід у чвертьфінал Євро. 

Лучшее в блогахБольше интересных постов

Другие посты блога

Все посты