Tribuna/Футбол/Блоги/Апельсинова кава/Нова війна в українському хокеї. Чому посварилися федерація та ліга

Нова війна в українському хокеї. Чому посварилися федерація та ліга

Справа вже дійшла до суду та підробки підписів.

Автор — Ірина Козюпа
3 мая 2021, 18:13
100
Нова війна в українському хокеї. Чому посварилися федерація та ліга

Справа вже дійшла до суду та підробки підписів.

Український хокей накрила чергова хвиля довготривалого скандалу через боротьбу за вплив між ФХУ та УХЛ. Цього разу зачепило навіть збірну України. Розповідаємо, що хокейні функціонери не поділили цього разу.

Коротко про попередній конфлікт. Наприкінці минулого року пройшли вибори президента федерації. Ним став віце-президент організації Георгій Зубко, який був єдиним кандидатом. Генерального директора «Сокола» та олімпійського чемпіона Олексія Житника до виборів не допустили. Клуби зверталися до міністра спорту Вадима Гутцайта з вимогою реорганізувати ФХУ і надати їм більше прав та влади. Вони навіть погрожували бойкотувати чемпіонат. Але поступово суперечки затихли, а команди перейшли в режим очікування. 

Все знову спалахнуло відразу після завершення сезону.  

Георгій Зубко 

Якщо говорили глобально, то ФХУ та УХЛ не зійшлися характерами. У них різні пріоритети, завдання, погляди на хокей та абсолютно відсутній діалог. Зараз федерація та ліга влаштувати війну в медіа, в яку втягнули хокеїстів, і змагаються у тому, хто з них більше проб’є дно. 

Ліміт на легіонерів

Федерація просуває інтереси збірної України і на початку квітня висунула вимоги лізі щодо зміни регламенту змагань. Зокрема, мова йде про ліміт на легіонерів (до 10 хокеїстів) та ще ряд рішень для покращення підготовки національної команди. В інтерв’ю Tribuna.com Зубко назвав чемпіонат антиукраїнським, а також заявив, що федерація сама готова проводити національний турнір.

Представники клубів та ліги заявляють, що їм катастрофічно не вистачає українських хокеїстів. Тому легіонери потрібні командам, щоб конкурувати, а чемпіонату, що підвищувати рівень та якість. Навіть за «Сокіл», який так активно підтримують вболівальники «Динамо», у цьому сезоні грало 13 росіян.

«Насправді, ліга ще минулого року обговорювала зменшення кількості легіонерів в чемпіонаті. Але де взяти українських гравців, якщо за останні роки не провели жодного нормально молодіжного чемпіонату? На рівні дитячого та юнацького хокею, якими за визначенням зобов’язана займатися федерація, все практично знищено», – заявив генеральний директор УХЛ Сергій Варламов.

Заявки від клубів на сезон

Після ліміту на легіонерів ФХУ та УХЛ посварилися через те, хто має проводити чемпіонат. Ліга оголосила прийом заявок від клубів на участь у новому сезоні. У федерації заявили, що ліга більше не є співорганізатором чемпіонату України і не може приймати заявки.

«Угода про співпрацю ліги і федерації на проведення національного чемпіонату була підписана від 5 вересня 2019 року і аж до 30 квітня 2022 року Ліга офіційно має право на організацію чемпіонату України. Ми будемо діяти виключно в правовому полі і зобов’яжемо ФХУ виконати підписаний ними договір», – сказав Варламов.

Справа дійшла вже до суду – УХЛ подала позов проти федерації. Там (у федерації) відповіли, що мають «повне право в односторонньому порядку достроково розірвати угоду в разі невиконання контрагентом умов договору». А після проведеного аудиту ФХУ знайшла чимало порушень в діяльності ліги.   

«Донбас» не відпустив хокеїстів у збірну, клубу можуть заборонити грати в Континентальному Кубку

Удар у відповідь не змусив себе довго чекати. За інформацією ФХУ, близько 10-м гравцям клуби не дозволили їхати на підготовчі збори збірної України, заплановані з 4 по 13 травня. 15-го команда зіграє на «Beat Covid-19 Ice Hockey Tournament», де зустрінеться з Австрією, Словенією, Францією, Румунією і Польщею.

Згодом сайт ФХУ повідомив про лист від «Донбасу», в якому чемпіон України заявив, що гравці наразі перебувають у відпустці. Президент команди і фактичний власник ліги – Борис Колесніков.

«На першій зустрічі з представниками клубів я сказав, що ФХУ піде на всі компроміси, і зі мною буде неможливо посваритися. За винятком однієї теми – коли якийсь із представників клубів порадить спортсмену не їхати до лав збірної. Попередив: якщо так трапиться – буду ворогом на все життя. Зроблю все, щоб таких людей в нашому виді спорту не було. Це буде особисте, червона лінія», – заявив Зубко.

Він ініціював і сам очолив комісію, яка проведе внутрішнє розслідування неявки хокеїстів у збірну України. Президент ФХУ повідомив про це на гору – у IIHF. Якщо комісія знайде порушення, то «Донбасу» забороняють грати у Континентальному Кубку. І це не просто погроза – заявку від України справді відтермінували до 7 травня. А «Донбас» в Європі може замінити «Сокіл».

Гравці збірної України вимагають публічних вибачень від Зубка, хокеїст «Краматорська» заявив, що його підпис підробили

Далі у справу пішли колективні листи. Гравці збірної України, тренери та працівники клубів УХЛ вимагають від Зубка публічних вибачень за його слова про антиукраїнський чемпіонат і закликають до проведення чесних виборів. Інакше хокеїсти готові відмовитися від участі в заходах ФХУ – тобто бойкотуватимуть збірну.

Цей лист підписали 60 осіб, але хокеїст «Краматорська» Гліб Кривошапкін заявив, що його підпис підробили. Батько гравця також підтвердив, що син нічого не підписував. Федерація повідомила, що досі не отримала оригінал листа з підписами.

«Досвідченіші колеги запевняють: щоб я не робив, опоненти зроблять все, щоб усунути мене з цієї посади. Бо це особисте. Опоненти – це не лише Колесніков, а й ті люди, які знаходяться під його впливом. Але мені хочеться попри ці перепони зробити те, що ми задумали. Те, що в корейському чи британському хокеї зробили за шість років. Враховуючи наші фінансові можливості та шалену протидію, було б непогано, якби ми впоралися бодай за вісім», – заявив Зубко.

Колесніков, якого неофіційно називають головною людиною в українському хокеї, прокоментував ситуацiю у коментарях до запису у фейсбуці, в якому його закликали зустрітися з президентом ФХУ. 

«Ви втомилися, ви і зустрічайтеся. Нероби прекрасно знають, що вони і пальцем не поворухнули в професійному хокеї. Цинічно нав’язувати свою егіду. Досить. Убили дитячий хокей в мотлох. Молодіжний хокей навіть не намагалися підтримати. І думали, що своїми Сало паті довго протримаються? Все вирішиться вже найближчим часом.

І хокею не повинно бути, який ліміт? І без Гоші (Зубко – прим. Tribuna.com). Була усна домовленість майже два роки тому. Сезон 20/21 – 13 легіонерів, 21/22 – 11. Гоша про це знав з самого початку і раптом став патріотом. Тішить одне, що найближчим часом не буде ні Гоші, ні хокею», – написав Колесніков.

А ще на днях вийшло велике інтерв’ю капітана «Донбасу» Віктора Захарова. 

«Дуже неприємно, що йде конфлікт між УХЛ і ФХУ. Я не знаю, як його вдасться вирішити, але від нього постраждає весь український хокей. Напевно, не з цього треба було починати новому-старому керівництву ФХУ. Діти продовжують займатися хокеєм за рахунок батьків, а федерації не має до дитячого хокею ніякого діла. Говорять, що збірну України повернуть в еліту протягом 5-6 років, то це неможливо, час минув. Коли тепер прийде нове покоління – невідомо». 

І це ще далеко не кінець історії. 

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты