Tribuna/Футбол/Блоги/der Kopfball/Мане – офіційно в «Баварії». В 2,5 рази більша зарплата, ніж в «Ліверпулі», позиція відтягнутої 9-ки

Мане – офіційно в «Баварії». В 2,5 рази більша зарплата, ніж в «Ліверпулі», позиція відтягнутої 9-ки

Один із найкрутіших трансферів літа.

Блог — der Kopfball
Автор — Kostiantyn Stepaniuk
22 июня 2022, 20:56
13
Мане – офіційно в «Баварії». В 2,5 рази більша зарплата, ніж в «Ліверпулі», позиція відтягнутої 9-ки

Один із найкрутіших трансферів літа. 

Після місяця спекуляцій і чуток тепер це офіційно: Садіо Мане – гравець «Баварії». Сенегалець підписав 3-річний контракт з чинними чемпіонами Німеччини.

• За інсайдерською інформацією (клуби не оголосили), сума трансферу складає 32+9 млн євро – 6 млн євро в якості бонусів активуються за кількістю матчів, ще 3 млн – будуть включені в угоду, якщо «Баварія» переможе в ЛЧ або якщо Мане виграє «Золотий м’яч».

• Bild пише, що «Ліверпуль» хотів 40+5 млн євро за сенегальця, але спортдир мюнхенців Хасан Саліхаміджич зміг переконати мерсисайдців знизити ціню.

• Перехід Мане – statement transfer (трансфер як гучна заява) для Саліхаміджича, який може значно покращити його хитке становище в «Баварії». 

• Трансфер Садіо допоможе скоріше вирішити питання з майбутнім Левандовського – його, скоріше за все, продадуть у «Барсу».

Мане в «Ліверпулі» – історія успіху. Чому він вирішив змінити курс

Зізнайтся, ще місяць тому ви точно не сприймали чутки всерйоз. Мане разом із Салахом був лідером «Ліверпуля», провів фантастичну другу половину сезону, забивши 13 із 23 голів після повернення з переможного КАН. Незважаючи на зміну позиції (після придбання Діаза Садіо грав на позиції відтягнутої 9-ки), він продовжував запалювати.

На початку травня Мане забив переможний м’яч у ворота «Астон Вілли» і зберіг інтригу у чемпіонській гонці, забивав «Бенфіці» і «Вільяреалу» (в обох матчах) в ЛЧ і дублем вибив «Ман Сіті» у півфіналі Кубку ліги. Зрозуміло одне – Садіо, незважаючи на пристойні 30 років у паспорті, все ще гравець світового класу.

Але цей гравець вирішив змінити оточення. 

Є різні причини такого рішення сенегальця. Основна – він просто шукає новий виклик у кар’єрі. У 2016-му Мане став першим трансфером, який розпочав командну трансформацію Юргена Клоппа. Відразу ж після переходу в «Ліверпуль» Садіо став ключовим гравцем – показував як якісний футбол, так і вражаючу статистику.

Результати, які показувала команда в тому числі завдяки Мане, який спочатку грав на правому фланзі атаки, допомогли клубу і з майбутніми трансферами – Салаха, ван Дейка, Аліссона і іншими. Так «Ліверпуль» став одним із найстабільніших клубів світу.

До речі, якщо говорити про стабільність, то Садіо Мане – якраз той футболіст, якого чітко можна описати саме цим словом. За 6 років у складі мерсисайдців Мане майже не страждав від травм (виняток – пошкодження коліна наприкінці сезону 2016/17), постійно проводив матчі на високому рівні та завжди відзначався результативними діями. 

Сенегальця також називають «неоспіваним героєм» «Ліверпуля» – звичайно ж, усе через Салаха. Британські експерти припускають, що вихід із тіні Мо – ще одна причина, через яку Мане вирішив залишити Англію. Але це лише припущення, які базуються на кращій статистиці Салаха і кількості його індивідуальних нагород за останні роки. Логічно, що у такому клубі як «Ліверпуль» повинні грати сильні футболісти – Мане з Салахом ж доповнювали один одного. 

Повертаючись до очевидних причин, не можна не згадати про фінансову складову. Лише уявіть – в «Ліверпулі» Мане отримував близько 400 тисяч фунтів на місяць, а річна зарплата складала 4,8-5,2 млн. За даними Spotrac, це менше, ніж у Алекса Окслейда-Чемберлена, вдвічі менше ніж у Салаха або ж Тьяго. 

У «Баварії» ж його зарплатня значно збільшиться. Авторитетні джерела, посилаючись на британську газету Mirror, стверджують, що Садіо отримуватиме 1 млн фунтів на місяць, тобто його річна зарплатня складатиме близько 12 млн. Констатуємо факт: сенегалець отримуватиме більше, ніж Салах. 

Чого чекати від Садіо у «Баварії»

Мане – футболіст, стиль гри якого дозволив би йому грати у будь-якому з топ-чемпіонатів. Можливо, через декілька років він поїде догравати у свій улюблений «Марсель», але зараз на нього покладають великі надії в Мюнхені. Кандидатуру Садіо розглядав і «ПСЖ» (ще до крапки в ситуації з контрактом Мбаппе), але в голові сенегальця був лише один варіант продовження кар’єри – «Баварія».

Подейкують, що вже після перших контактів сенегалець вирішив приєднатись до чемпіонів Німеччини. Його агент Бьорн Беземер відразу повідомив Садіо про хороші стосунки між «Баварією» і «Ліверпулем», а також нагадав про легкі і успішні перемовини по трансферу Тьяго у 2020-му. Алькантара, до речі, теж допоміг – розповів Мане багато хорошого про мюнхенський клуб і життя на півдні Німеччини. 

Переживати за Мане у футбольному плані, здається, не варто. Юліан Нагельсман вже декілька тижнів спілкується з сенегальцем в WhatsApp і розповідає про його майбутню роль у команді. Вболівальники «Баварії» уже шуткують, що Нагельсман, будучи справжнім футбольним гіком, вже дістав Мане зі своїми майбутніми схемами. 

Але це лише жарти.

За даними німецьких ЗМІ, 34-річний головний тренер мюнхенців планує використовувати Садіо на позиції відтягнутого форварда – там, де він закінчував сезон у «Ліверпулі». 

Приблизно так виглядатиме стартовий склад «Баварії» у новому сезоні: 

Очевидно, що Мане допоможе рекордмайстеру скоріше попрощатися із Робертом Левандовським, який за жодних умов не хоче залишатися в Мюнхені. Сценарій, який всі очікують: поляк перейде в «Барселону», а Садіо забере собі його 9-й номер. 

Що ж, «Баварія» вперше за багато років гратиме без чистого центрфорварда. Нагельсман впевнений, що це принесе результат і отримує підтримку керівництва, фанати ще не розуміють, якою буде команда без Левандовського. 

Можна впевнено сказати одне – за мюнхенцями буде цікаво спостерігати у новому сезоні.

Фото: «Баварія», «Ліверпуль», Paul Ellis/AFP, Robbie Jay Barratt/Getty Images.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты