Кіні. Його безодня

Епізод із моєї книжки, присвячений тому самому викраденню Кіні

28 февраля 2018, 10:29
1
Кіні. Його безодня

Кілька годин тому на 69-му році життя від серцевого нападу помер один із найвидатніших футболістів в історії “Барселони”, всього іспанського футболу, Енріке Кастро Гонсалес, якого футбольний світ знає як “Кіні”. Серцевий напад зупинив життя великого футболіста прямо на вулиці, неподалік від його будинку у рідному Хіхоні.

В своїй книжці “Повна історія Ель Класіко” я згадую історію, страшну історію, яку довелося пережити Кіні невдовзі після переходу зі “Спортінга” до “Барселони”. Ось вона.

24 дні жаху

29 березня 1981

30-й тур чемпіонату Іспанії

Мадрид. “Сантьяго Бернабеу”

Реал – Барселона 3:0 (0:0)

Голи: Хуан Гомес “Хуаніто”, 53, пен, Карлос Алонсо “Сантільяна”, 71, Ульріх Штіліке, 76

“Реал”:  Маріано Гарсія Ремон, Хосе Антоніо Камачо, Антоніо Гарсія Навахас, Андрес Сабідо, Рафаель Гарсія Кортес (Франсіско Пінеда, 46), Ульріх Штіліке (Франсіско Гарсія Ернандес, 87), Вісенте дель Боске, Анхель де лос Сантос, Ісідро Діас, Карлос Алонсо “Сантільяна”, Хуан Гомес “Хуаніто”

“Барселона”: Педро Марія Артола, Рафаель Сувірія, Хосе Рамон Алешанко, Антоніо Ольмо, Хосе Антоніо Рамос, Хосе Вісенте Санчес, Франсіско Мартінес (Андрес Рамірес, 74), Хуан Хосе Естелья (Хесус Ландабуру, 17), Бернхард Шустер, Естебан Віго, Аллан Сімонсен

Взимку каталонці всерйоз вчепилися за лідера, “Атлетіко”, і не збиралися його відпускати. 1 березня “Барселона” обіграла на своєму полі “Еркулес” 6:0 – то була третя в чемпіонаті перемога блаугранас з таким рахунком. Але в той же вечір всі надії на чемпіонство “Барси” були знищені подією, аналогів якої знайти в історії Ла Ліги дуже непросто.

Увечері з власного будинку було викрадено головного бомбардира каталонців, Кіні. За три дні в офіс “Барселони” подзвонили представники “Іспано-каталонського батальйону”, відомого своїми прокастільськими поглядами, і заявили, що Кіні викрали вони. Вимога була проста – 1 200 000 американських доларів на анонімний рахунок в Швейцарії та відмова “Барселони” від боротьби  за чемпіонський титул.

Влітку 1963-го у Венесуелі під час літнього турне місцеві студентські радикали викрали самого ді Стефано. Але то була воістину лайт-версія, у порівнянні з тим, що довелося витримати Кіні – всього три дні, в комфортних умовах, смачна їжа, шашки-шахи, газети-радіо, а в кінці Альфредо просто відвезли в центр міста і відпустили. Тут же йшли дні – а про Енріке не було ні слуху, ні духу. 18-го березня уряд Каталонії вніс вказану суму, а потім, після довгих переговорів, зумів домовитись про зняття анонімності з рахунку. Завдяки цьому був заарештований один із членів ІКБ, який повідомив, що Кіні тримають десь в Арагоні.

25-го увечері на території котеджного містечка у передмісті Сарагоси поліція взяла штурмом нібито порожній ангар. Під залізною підлогою було знайдено невеличкий, 3 на 4, погріб, в якому у повній темряві сиділа знесилена людина. Це і був футболіст “Барселони”.

Три з половиною тижні він провів у повній темряві. Годували його просто – раз на день один сандвіч та кухоль води. Періодично з футболіста знущалися і навіть били. Туалета чи навіть якогось відра в цій ямі не було, тож справляв фізіологічні потреби Енріке в прямому смислі під себе.

Про вимоги своїх викрадачів Кіні дізнався на прес-конференції. Повернувшись до присутнього тут же Алешанко, по обличчю якого текли сльози, форвард спитав: “Як ви грали без мене?” Хосе Рамон стиха промовив: “Одне очко. У трьох матчах”. Енріке все зрозумів. Ридаючого Кіні буквально підхопив на руки Нуньєс, що стояв позаду нього.

Звісно що в матчі проти “Реалу” на “Бернабеу”, який відбувся через три дні після його звільнення, Кіні не грав. Не грала і “Барселона” – їй просто було не до того. В першому таймі оборона “Барси” ще трималася, але по перерві мадридці дотисли гостей. Блаугранас упали на п’яте місце та так там і фінішували.  А “Реал” разом із “Сосьєдадом” обігнали “Атлетіко” – і такою ж парочкою, як і рік тому, завершили чемпіонат. Тільки тепер на вершині був королівський клуб із Сан-Себастьяну, а не Мадриду. Причому в останньому турі баски зіграли у потрібну їм нічию в Хіхоні, забивши вирішальний гол лише за дві хвилини до закінчення поєдинку. Вершкові виїзд у Вальядолід провели упевнено, вигравши 3:1 – але не все в той момент залежало від них.

А через місяць після невдачі в чемпіонаті “Реал” програв фінал Кубку чемпіонів, перший за 15 років – 0:1 “Ліверпулю” на паризькому “Парк де Пренс”. Кубок Іспанії виграла “Барселона” (у “Спортінга” – 3:1, два голи своєму колишньому клубу забив недавній в’язень), тож столичні взагалі залишилися без трофеїв. Але в ті часи керівництво “Реалу” ще не мало такої звички – звільняти за першої-ліпшої невдачі, тому Бошков продовжив керувати командою.

***

Ось відеосюжет про те викрадення (тут згадується і історія із ді Стефано).

Фінал Кубку того ж 1981 року, коли Кіні вийшов на поле проти свого “Спортінгу” – і зробив дубль.

Земля тобі пухом, Чаклуне. Descanso en paz, Quinigol.

 

Лучшее в блогахБольше интересных постов

Другие посты блога

РУФ 2019/20. Випуск №6
7 октября 2019, 16:22
1
РУФ 2019/20. Випуск №4
24 сентября 2019, 15:36
6
РУФ 2019/20. Випуск №3
16 сентября 2019, 15:10
РУФ 2019/20. Випуск №2
9 сентября 2019, 17:11
4
РУФ 2019/20. Випуск №1
2 сентября 2019, 10:14
12
Кіні. Його безодня
28 февраля 2018, 10:29
1
Все посты