Tribuna/Футбол/Блоги/Ноу Баланса/Як справи у Ахметова: через війну постраждав найбільше з олігархів, втратив активів на $4,6 млрд

Як справи у Ахметова: через війну постраждав найбільше з олігархів, втратив активів на $4,6 млрд

Найбільше серед бізнесменів підтримує Україну фінансово.

Блог — Ноу Баланса
19 июня 2022, 12:09
55
Як справи у Ахметова: через війну постраждав найбільше з олігархів, втратив активів на $4,6 млрд

Найбільше серед бізнесменів підтримує Україну фінансово.

З початком великої війни донецький «Шахтар» опинився у найневигіднішому (не плутати з найгіршим) становищі серед українських клубів.

За два попередні трансферні вікна клуб витратив близько €60 млн на нових футболістів, підсиливши й так найдорожчий в УПЛ склад, вартістю в тепер уже майже €200 млн за версією Transfermarkt. Та через повномасштабне вторгнення росіян і зупинку футболу в Україні «Шахтар» потрапив у економічну пастку, коли ці дорогі активи-гравці стало важко втримати.

Футболістів довелось або віддати в оренди, від яких клуб не отримує фінансової вигоди (через призупинені рішенням ФІФА контракти), або вести перемовини щодо їхнього продажу зі слабшої позиції, враховуючи бажання легіонерів покинути «Шахтар» через небезпеку життю.

Так вийшло, що донецький клуб став жертвою власної фінансової спроможності. Щось схоже переживає сьогодні власник «Шахтаря» – найбагатша людина України Рінат Ахметов.

Напад Росії у 2022 році вдарив по бізнесу Ахметова ще сильніше, ніж у 2014-му. Він втратив 2/3 металургійного бізнесу

За оцінками Forbes, перед початком повномасштабного вторгнення росіян статки Ахметова становили $13,7 млрд. Це на шість мільярдів більше, ніж було торік, що вказує – до 24 лютого справи у найбагатшої людини України йшли вельми непогано.

Але велика війна перевернула все з ніг на голову. Станом на березень, всього за місяць війни, Ахметов збіднішав більше, ніж утричі – до $4,2 млрд. Тобто втратив близько $9,5 млрд від всіх статків. Це найгірший показник серед усіх великих українських бізнесменів.

Для порівняння вісім років тому після окупації Росією територій на сході України, де в олігарха зосереджені найбільші активи, він збіднішав на 27% - замість $15,4 млрд залишилось $11,2 млрд (теж за даними Forbes). Тобто, тоді були теж разючі мінус $4,2 млрд.

Як і тоді, цього року найзапекліші бої знову проходять в східних областях. Так, з перших днів повномасштабного вторгнення ціллю рашистів став Маріуполь, в якому розташовані два промислові гіганти з бізнес-імперії Ахметова – Маріупольський металургійний комбінат та «Азовсталь». Обидва заводи становлять 2/3 металургійного бізнесу власника «Шахтаря» та його компанії «Метінвест».

Оцінити рівень пошкоджень, які зазнали обидва комбінати, на сьогодні важко. Але кожен може уявити масштаби з відеосюжетів та розповідей наших захисників Маріуполя на чолі з полком «Азов», які до останнього захищали місто, якраз використавши інфраструктуру «Азовсталі» як фортецю та сховище від атак ворога.

До речі, це ще одна нагода нагадати, що хлопці досі перебувають на непідконтрольній Україні території і їх досі не повернули додому. Важливо не забувати про це.

«Метінвест» та й сам Ахметов уже не раз висловились, що до звільнення тепер окупованого Маріуполя ні ММК, ні «Азовсталь» працювати не будуть. «Російські війська перетворюють Маріуполь на руїни, вбивають жителів міста та бомбардують заводи. Ці заводи не працюватимуть під російською окупацією ні за яких обставин», – розповів він у розмові з The Wall Street Journal.

Ще одна втрата 55-річного олігарха – Авдіївський коксохімічний завод, який є найбільшим таким у Європі. Завод законсервував роботу через обстріли, ступінь пошкоджень також невідома.

Власник «Шахтаря» втратив і чималу частку активів у енергетичному сегменті свого бізнесу. Це Луганська ТЕС у Щасті, Ботієвська, Приморська та Орлівська ВЕС, а також Трифонівська СЕС, що на півдні України. Всі вони на сьогодні є окупованими.

З того, що сьогодні відомо, серед втрат Ахметова також 80% земельного банку його агрохолдингу HarvEast. Це 90 тисяч гектарів у Донецькій області (окупація) та 12 тисяч гектарів у Київській області (потребують розмінування та обстеження).

За оцінками Forbes, загалом бізнесмен втратив тільки активів на суму в $4,6 млрд (це не те ж саме, що загальні статки – тут тільки втрати конкретних підприємств-активів). І за цим показником він також є лідером серед найбагатших українців:

  • Рінат Ахметов – мінус $4,6 млрд
  • Вадим Новинський – мінус $1,4 млрд
  • Олександр Ярославський – мінус $160 млн

Окрім того, за словами самого Ахметова, довоєнна капіталізація усіх його втрачених через напад Росії активів становила понад $20 млрд. Всі втрачені кошти він планує відшкодувати в Росії через суд.

Нещодавно в інтерв’ю олігарху вказали на те, що він сам побічно причетний до дій рашистів, адже багато років підтримував проросійські сили в Україні – був депутатом забороненої сьогодні «Партії регіонів» та соратником Віктора Януковича. На це Ахметов заперечив:

«Моя позиція незмінна. Я був, є й буду проукраїнським, як і мої погляди та цінності. Саме тому впродовж довгих років я – найбільший приватний інвестор, роботодавець та платник податків України. І бачу Україну вільною, демократичною європейською країною.

У 2012 році я припинив бути депутатом парламенту й не займаюся політикою десять років. Я не раз говорив, що мій похід у політику був помилкою. Невиправдана та жорстока агресія росії проти України та воєнні злочини путіна лише зміцнили мою позицію – що Україна має бути незалежною та сильною як ніколи».

Ахметов – з відривом лідер серед найбагатших українців за кількістю допомоги Україні. Планує продати суперяхту, яка може увійти в десятку найдорожчих у світі

Людина, яка найбільше втратила через війну з Росією, найбільше і допомагає Україні в цій війні. Принаймні той же Forbes місяць тому дослідив, що саме Ахметов лідирує в списку українців, які найбільше допомагають державі фінансово у боротьбі з ворогом та відбудові.

«Ахметов обʼєднав ресурси й можливості бізнесів СКМ, свого фонду і клубу «Шахтар», щоб допомагати українцям. Дуже багатьом українцям – за підрахунками пресслужби СКМ, допомогу отримали 2,1 млн людей, або кожний 20-й українець», – пише видання.

Допомогу від олігарха Forbes оціни у $72 млн (плюс $30 млн сплачених наперед податків). Це в десяток разів більше, ніж найближчий переслідувач у списку – власник «Полісся» та співвласник мереж супермаркетів «АТБ» Геннадій Буткевич ($5,7 млн).

У пресслужбі Ахметова пояснюють, що підтримка розходиться в сімох напрямках:

  • гуманітарний (їжа, ліки, одяг, евакуація та архівація свідчень українців про війну);
  • допомога ЗСУ та ТрО;
  • допомога переселенцям у містах присутності бізнесу СКМ;
  • безплатна електроенергія для медиків та військових;
  • доставка гуманітарки з Європи;
  • співфінансування іномовлення FreeДом;
  • шелтер на «Арені Львів» та благодійне турне «Шахтаря».

В останньому випадку футбольна складова може бути неповною. Адже нещодавно «Шахтар» повідомив, що Ахметов вирішив підтримати український футбол в цей скрутний момент та виділити на це 60 мільйонів гривень.

Щоправда, майже одразу ця інформація дисонувала з протилежною. Як стало відомо Tribuna.com, «Шахтар» запропонував частині своїх працівників звільнитись або піти в неоплачувану відпустку, починаючи з липня.

Олігарх на сьогодні перебуває в Україні, а також у перші дні повномасштабного вторгнення висловився чітко щодо війни: «Росія – країна-агресор, а Путін – воєнний злочинець».

А ще начебто готовий продати власну дорогу яхту. І не просто дорогу, а таку, що може увійти в десятку найдорожчих у світі. За інформацією The New York Times, судно називається Luminance і наразі перебуває в Німеччині ще на стадії будівництва, яке планують закінчити в наступному році.

«За тоннажем 475-футове розкішне судно могло б наблизитися до крейсера ВМС Росії «Москва», який, за словами українських військових, затонув минулого місяця в Чорному морі», – писали в New York Times.

Про яку саме можливу вартість цієї суперяхти йдеться, видання не вказує. Лише наводить порівняння – «цих грошей майже достатньо, щоб Україна придбала два нових ударних підводних човни німецького виробництва».

«Ми розглядаємо її можливий продаж з огляду на поточні обставини», – розмито пояснив у коментарі The New York Times директор з міжнародних зв’язків холдингу Ахметова «СКМ» Джон Мендоза-Вілсон.

Фото: Getty Images, РИА Новости«Шахтар»

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты