Tribuna/Футбол/Блоги/Ноу Баланса/«Будеш смердіти – проженемо». Президент федерації велоспорту втратив страх

«Будеш смердіти – проженемо». Президент федерації велоспорту втратив страх

Нахамив переможниці Європейських Ігор та пригрозив вигнати зі збірної.

Блог — Ноу Баланса
2 июля 2019, 13:15
94
«Будеш смердіти – проженемо». Президент федерації велоспорту втратив страх

В чому справа?

Минулого четверга українська велосипедистка Ганна Соловей виграла золото Європейських ігор в перегонах по очках. Але наступного дня Федерація велоспорту України на своїй сторінці у фейсбуці привітала з цим досягненням не її, а голову Київської міської федерації велоспорту Сергія Мухомора.

Це обурило Ганну. «Дивуюсь некомпетентності та зневазі до спортсменів вашої ж федерації. Хотілось би знати, чому ви вітаєте незнайому мені людину, якої я ніколи не бачила. Цей чоловік не допомагав мені в підготовці до змагань абсолютно нічим. При цьому ви берете мою світлину та мій результат».

На претензії Соловей в коментарях відповів президент Федерації велоспорту України Олександр Башенко. «Аню, дивись, як ми будемо навчатись. Ти відкрила рот, тепер ти будеш за це відповідати. Їздиш на моєму велосипеді, їздиш в моїй формі, на голові у тебе мій шолом. Чого ти ще хочеш, щоб я тебе возив? Я не Базін, запам’ятай, принцесо. Будеш робити роботу – приймемо тебе, будеш смердіти – проженемо і не згадаємо як звали».

Соловей заперечила Башенку, написавши, що з переліченого йому належить лише велосипед, який «не витримав і року». Натомість Олександр додав, що через порушення умов контракту із федерацією Ганна тепер не має права бути в збірній України.

Tribuna.com спробувала зв’язатись з обома сторонами конфлікту, але поки не отримала відповіді.

Так а хто насправді має фінансувати велосипедистів?

Держава. На 2019 рік з бюджету країни на велоспорт виділили 25,7 млн грн. Минулого року було 34 млн.

Втім, за словами того ж Башенка отримати ці гроші не так вже й легко. «Нас примушують ходити з простягнутою рукою до міністерств, благаючи чиновників виділити фінансування на проведення міжнародних та всеукраїнських змагань, на будівництво велотреків, на спортивне спорядження для шкіл, на нові велосипеди, спортивний одяг, і все марно – нікому ми не потрібні. І це при тому, що спортсмени, всупереч політиці утримання старої радянської системи, видають країні результати», – говорив Олександр два роки тому.

Хоча за рік до цього президент ФВУ був задоволений рівнем фінансування державою велоспорту. «Цього року міністерство виділило нам дуже непогані гроші, і я цим задоволений. Наскільки мені відомо, наступного року рівень фінансування збережеться. Збільшувати фінансування на даному етапі немає необхідності».

Поряд з тим федерація також залучає до своєї діяльності спонсорські кошти, що прописано в регламенті змагань ФВУ. Однак про їхній обсяг у звітних документах на сайті організації інформації немає.

А хто ці Башенко та Мухомор взагалі?

Олександр очолює ФВУ з 2015 року. До цього він був на посаді віце-президента організації – поки не посів місце її очільника замість Бориса Іванова (очолював федерацію 20 років), заручившись підтримкою відомого українського велогонщинка Ярослава Поповича. Через кілька років той же Попович спробував уже сам очолити федерацію, але програв Башенку на виборах.

Випадок із Соловей – не перший для Олександра. Наприклад, в лютому цього року він в схожому стилі спілкувався зі ще однією велоспортсменкою Ольгою Віюк. Теж на сторінці ФВУ у фейсбуці. «Ось подивіться на Голандію, Німеччину, Швейцарію – проституція легальна. Дівчата рівня Ольги мають шанс жити по-людськи, хоча в них, як і в Ольги, також відсутні мізки. Країни Європи, перепрошую, просунуті країни, піклуються про громадян з обмеженими розумовими даними й дають їм можливість жити та утримувати себе».

Сергій Мухомор – голова Київської міської федерації велосипедного спорту, яку він очолює з лютого цього року. Хоча до цього він головував у схожому утворенні – Федерації велоспорту Києва, на заміну якій в лютому і з’явилась під покровительством Башенко та ФВУ новостворена КМФВС.

Саме в Києві проходять щорічні міжнародні велозмагання Race Horizon Park, організатором яких є Олександр Башенко.

Фото: НОК, racehorizonpark.com.

Другие посты блога

Все посты